29 sep. 2020

UTMANINGEN 29 sep - 1 Kung 1


BEFRIAREN

Bibelläsning: Första Kungaboken 1
 
"När hon kom inför kungen och stod framför honom, svor kungen en ed och sade: "Så sant HERREN lever, han som har befriat mig ur all nöd: Så som jag lovade dig med ed vid HERREN, Israels Gud, då jag sade: Din son Salomo skall bli kung efter mig, det är han som skall sitta på min tron i mitt ställe, så vill jag göra i dag."  (1 Kung 1:28-30 FB)
 
Då David skulle svära en ed, ville han koppla det till det mest pålitliga uttalandet han kunde finna och det var "Så sant Herren lever.." Det var förmodligen ingen som tvivlade på att Herren lever och därför var det den mest trovärdiga referenspunkten att hänvisa till.

Men David lägger också till ett kännetecken på vem denne Gud är. Han beskriver Gud som "den som befriar från all nöd!" Om du fick beskriva Gud med ett enda ord, vilket ord skulle du då välja?

Många skulle kanske beskriva Gud som kärlek och det är naturligtvis sant. Men även om någon älskar dig väldigt mycket kan den personen inte befria dig från all nöd. Gud är så mycket mer än snäll, kärleksfull och en god kamrat. Han har makt att befria! Han inte bara älskar, han kan också förvandla liv. Han har makt att befria oss och föda oss på nytt till ett evigt liv som börjar redan här och nu. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Vem är Jesus för mig? Formulera ett ord som bäst beskriver vem Jesus är för dig och tänk vidare under dagen på vad det ordet innebär.
_______________
Innehåll:
Då David var gammal och låg på sjukbädden utropade Adonia sig till kung utan att David visste om det.
Batseba gick då till David och påminde honom om löftet att hennes son Salomo skulle bli kung efter David. 
David ser då till att Salomo blir smord till kung och få ta över Davids tron.
Adonia blir rädd och ber Salomo för sitt liv och Salomo skonar Adonia.

Kommentar:
Adonia ville utropa sig till kung efter David. Han var Davids fjärde son (2 Sam 3:2-4), men de tre första var redan döda. Adonia såg sig därför som den naturlige tronföljaren.

Adonia inbjöd tll en stor fest för alla betydelsefulla personer för att stärka sin ställning som kung. Då Bat-Seba fick höra det gick hon in till David och påminde honom om sitt löfte att Salomo skulle bli kung efter David. Då sände David prästen Sadok och profeten Natan att smörja Salomo till kung (vers 34). Därefter blåste de i horn och ropade: "Leve kung Salomo!".

Då gästerna på Adonias gästabud hörde folkets jubel från Jerusalem, upplöstes snabbt gästabudet och var och en gick hem till sitt (vers 49).

Adonia blev då rädd och grep tag i hornen på altaret. Då man grep tag i hornen på altaret ställde man sig under Guds beskydd och Guds nåd. Salomo benådade Adonia.

Till eftertanke:
David hade flera namn som beskrev hur han såg på Gud.
- Vem är Jesus för mig? Formulera ett ord som bäst beskriver vem Jesus är för dig och tänk vidare under dagen på vad det ordet innebär.

Inga kommentarer: