11 apr. 2019

Ordens makt över död och liv

- Ruben Agnarsson i Inblick -
 

1965 års abortkommitté som presenterade sitt betänkande den 3 september 1971 gjorde avsteg från de kristna värderingar som i århundraden legat till grund för Sveriges lagstiftning. Kommittén öppnade för ett inhumant och livsfientligt resonemang, som bröt respekten för människovärde och människoliv.

”Den nuvarande abortlagen främjar föraktet för de svaga. Och ett utbrett sådant synsätt kommer att leda till ett hårt, elitistiskt och ogästvänligt samhälle” skrev Alf Svensson i en riksdagsmotion redan för drygt 30 år sedan.

Abortkommitténs betänkande blev utgångspunkten för vår nuvarande abortlag, som trädde i kraft den 1 januari 1975. Sveriges riksdag beslutade därmed att undanröja den mest fundamentala av alla mänskliga fri- och rättigheter, nämligen rätten att födas.

Den nuvarande abortlagen vilar på en rad uppenbara lögner. Förarbetena till lagen utgick från fostret som en del av moderns kropp, trots att en utredning (SOU 1989:51) om det ofödda barnet senare slog fast att det handlar om två skyddsvärda individer.

Begrepp som livmoderinnehåll och cellklump användes tvärt emot bättre vetande: abortkommittén tillsattes samtidigt som mästerfotografen Lennart Nilsson släppte sina bilder i boken ”Ett barn blir till”, svenska bilder spred sig som en löpeld över hela världen. Fotografen själv sammanfattade bilderna med orden: ”Jag är tacksam om jag har bidragit till att öka respekten för livet.”
De semantiska omskrivningarna fortsätter än i dag och är en viktig förutsättning när Sveriges vänsterliberala politiker vill exportera fri abort till omvärlden, bland annat via FN, under rubriken ”reproduktiv hälsa”. Som stor bidragsgivare till FN har Sverige stort inflytande vid tillsättandet av chefer. I mars 2018 tillträdde Åsa Regnér (S) en tjänst i FN:s högkvarter som biträdande högsta chef för FN:s kvinnoorganisation UN Women.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: