30 apr. 2019

TA GUD PÅ ORDEN del 8 - Lär av kossorna!

TA GUD PÅ ORDEN del 8


Uttrycket "ta någon på orden" innebär enligt ett uppslagsverk "att utgå från att någon verkligen menar vad den säger". 
En synonym till att "ta någon på orden" är att "ta fasta på"

- Räkna med att Gud verkligen menar vad han säger i sitt ord!
- Ta fasta på det han säger och bygg ditt liv på det!

De tidigare inläggen i serien kan du läsa HÄR.

______________________________________________

Förra veckan la jag ut en sedelärande berättelse om hästen som dog. Sensmoralen var glasklar: Hästar som inte äter dör. Kristna som inte läser Bibeln dör andligen.

På det inlägget fick jag en del uppmuntrande kommentarer. Någon skrev:
"Det är så sant. Jag har varit döende månge gånger, och hade det inte varit för UTMANINGEN här hade det kanske inte varit något hopp om återupplivning idag."


Den här veckan kommer ännu en sedelärande berättelse från djurriket: Lär av kossorna. Vi ska läsa Bibeln som kossorna äter gräs. 

Kossorna har en alldeles speciell teknik då de äter. De äter samma mat flera gånger.

Nu är jag inte specialist på kossor, men jag tror mig veta att kossorna tar upp en portion gräs i munnen och äter den. Därefter stoppar de ned det de har ätit i en mage. Sedan tar de upp maten ur den magen och äter den en gång till. Därefter stoppar de ned det de ätit i en annan mage, för att senare ta upp maten igen för att äta den ännu en gång. Det kallas för att idissla.

Det är en lång process och mycket tuggande. Men till slut har det gröna gräset förvandlats till en brun ko. Jo, kon byggs ju upp av gräsceller som omvandlas till koceller.

Men det behövs en hel del tuggande för att det ska ske.

Det är på samma sätt med bibelläsningen. Det står om Jesus att Ordet blev kött. Men Ordet behöver bli kött också i vår generation. Det är viktigt att läsa Guds ord. Men det räcker inte med att bara läsa det. Vi måste ta till oss Ordet gång på gång. Tugga på det, tänka på det, be över det och rannsaka oss själva. Det tar lite tid för att Ordet ska förvandlas till dig och mig. Det krävs en hel del tuggande.


I den första psalmen möter vi en man "som har sin glädje i Herrens undervisning och begrundar hans ord daga och natt" Psalm 1:2).


Man kan till exempel göra så här:
- Du behöver en Bibel, en anteckningsbok, något att skriva med och cirka 15 minuter

- Läs ett kapitel i Bibeln på morgonen.
- Var uppmärksam under läsandet och försök att hitta något som "talar" till dig. 

Ibland kanske du måste läsa kapitlet flera gånger innan du hittar det. Det kan vara en bön du bör be, ett ord av vägledning, ett löfte, en uppmaning.
Gör det till ditt "manna" för dagen. Skriv ned det. lär det utantill så att du kan gå och "tugga" på det under dagen. Låt ordet fortsätta att tala till dig under dagen.

För att få regelbundenhet i din bibelläsning kan du göra som flera hundra gör. Du kan följa med i UTMANINGEN. Vi läser ett kapitel om dagen och du får ett mail varje morgon med några tankar från kapitlet och ett mannakorn att tugga på under dagen.

Just nu läser vi Nya Testamentet och Psaltaren på ett år. Till varje kapitel i NT finns det dessutom en avdelning med översikt över innehållet i kapitlet, kommentarer och något att fundera vidare på.

Du behöver bara skriva ett mail till info@rupeba.se och skriva UTMANINGEN så sätter vi upp dig också på utsändningslistan. Det kostar inget och du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Inga kommentarer: