7 apr. 2019

Tidig söndagsmorgon den 7 april

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Ja, förra helgen var den stora händelsen firandet av vår Guldbröllopsdag tillsammans med barn och barnbarn.

Men även den gångna veckan har vi firat en födelsedag även om den är av betydligt mindre valör än ett guldbröllop.

Hemsidan rupeba.se fyllde 11 år den 1 april! Förberedelserna för att starta rupeba började egentligen på hösten året innan. Det var år 2007 och vi hade skapat och varit ledare för ett utbildningsinstitut inom Frälsningsarmén i 20 år, FASI.

20 år är en ganska lång period och ibland känner man på sig att det är dags att göra något annat och nu kände vi att det var dags att avsluta vår anställning i Frälsningsarmén och gå i en tidig pension (Nu blev det inte riktigt så. Det blev istället tre och ett halv år i Lettland, fyra år i Norge och sedan ytterligare några år i Sverige. Allt detta inom Frälsningsarmén).

Men på hösten 2007 hade vi andra planer. Vi förstod mer och mer att dagens värderingar inte formas i kyrkorna utan på internet. Vi såg också att många av de hemsidor och bloggar som kallade sig kristna, många gånger spred förvirrande läror som inte alls var speciellt kristna. Då ville vi vara med där värderingar formas och vi bestämde oss för att vara en röst för klassiska kristendom på nätet.

Vi startade då handelsbolaget rupeba. Varför fick det namnet rupeba? Jo vi hade tänkt något helt annat. Vi skickade in förslag efter förslag till myndigheten som beviljar namn på nya företag. Det ena förslaget efter det andra kom tillbaka med informationen att det namnet redan var upptaget. Jag kommer inte ihåg hur många förslag vi sände in, men det var många. Till slut gav vi upp att försöka hitta ett passande namn som talade om vad vi önskade åstadkomma med vårt bolag, och vi skickade in vårt sista förslag: de två första bokstäverna i våra namn: Rut och Peter Baronowsky=rupeba.

Rut började skriva en andaktsbok med utgångspunkt från sina journalanteckningar ifrån många års bibelläsande och den 1 april 2008 startades vår hemsida rupeba.se. Förutom utvalda artiklar från kristen press och egna artiklar publicerade vi varje dag en av Ruts andakter från det som så småningom skulle bli en bok.

Det flöt på ganska bra och planen var att ge ut Ruts andaktsbok lagom till jul 2008. I början av december 2008 lämnade vi in boken för tryckning och började tala om att boken var på väg. Divisionschefen i Norra divisionen skrev då ett mail och beställde boken som julgåva till alla sina officerare i divisionen. Sedan har det bara fortsatt. Boken har blivit översatt till norska och engelska och är fortfarande vår mest sålda bok.

Allt arbete med rupeba gör vi vid sidan av vårt vanliga arbete drivkraften för allt detta kan man formulera så här:
"Vi drivs av en passion av att producera och sprida kristen undervisning. Det gör vi på flera sätt:
1/ Genom att trycka och sälja böcker
2/ Genom hemsidan. 

3/ Genom förkunnelse i mötesserier, seminarier och bibelhelger"

Och vår affärsidé ser ut så här:
"Vi vill med rupeba förmedla kristen undervisning i tal och skrift till ´uppbyggelse, uppmuntran och tröst´ (1 Kor 14:3).
Eventuellt överskott av verksamheten återinvesteras i rupeba hb för att producera och förmedla mer kristen undervisning." 


Elva år är en ganska lång tid. Vi har på rupeba.se publicerat 3-4 inlägg varje dag. Det blir tillsammans över 12.000 inlägg. Vi har haft ett par miljoner besök på vår hemsida. Idag skickar jag dagligen (eller snarare nattligen) ut mail till flera hundra mottagare med en miniandakt, ett "mannakorn" att tugga på och kommentarer till dagens kapitel i vår bibelläsningsplan UTMANINGEN.

Vi har under åren fortsatt med att ge ut böcker och den aktuella listan av böcker finner du i AFFÄREN: https://rupebabutiken.blogspot.com/

Den 1 april 2019 fyllde vi alltså elva år. Den dagen flyttade vi också hemsidan, som börjat bli lite ålderdomlig till en blogg: rupeba.blogspot.com

Men den gamla rupebasidan ligger kvar om du vill hämta information som finns där. Adressen dit är old.rupeba.se.

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: