5 apr. 2019

Unga tjejer som ångrar könsbyte i fokus i SVT

”Vi är ett stort experiment i detta”. Det säger en ung tjej, som bytt kön och ångrat sig, i onsdagens avsnitt av Uppdrag granskning. I programmet ställer SVT skarpa frågor till vården som helt okritiskt låter unga människor genomgå oåterkallelig behandling.

-Världen idag -
Världen idag har vid flera tillfällen berättat att diagnosen könsdysfori ökat kraftigt bland unga personer. Vi har bland annat uppmärksammat att många tjejer med psykisk problematik, som självskadebeteende, uppsöker vården för att få könsförändrande behandling. 

Nu har även SVT uppmärksammat saken. I ett en timmes långt avsnitt av Uppdrag granskning frågar de sig om det kan vara så att beslut om ”könskorrigering” i många fall är ett misstag.

I programmet ställer SVT kritiska frågor till vården, men intervjuar också unga tjejer som ”bytt kön” och sedan ångrat sig.

”Vården vet inte vad de håller på med. De har ingen vetenskap bakom detta. De prövar på en ung generation som har hela livet framför sig”, säger en tjej som menar att hon, och andra unga tjejer som ”bytt kön”, är testkaniner i ett stort experiment.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: