30 okt. 2020

De sju församlingarna – del 3


Detta är den tredje delen av Olof Edsingers serie om de sju breven i Uppenbarelseboken.

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

8 Och skriv till ängeln för församlingen i Smyrna: Så säger den förste och den siste, han som var död och som lever igen: 9 Jag känner ditt lidande och din fattigdom – men du är rik! – och hur du hånas av dem som kallar sig judar men inte är annat än en Satans synagoga. 10 Var inte rädd för vad du ska få utstå. Se, djävulen kommer att sätta några av er i fängelse för att ni ska prövas, och ni kommer att lida i tio dagar. Var trogen intill döden, så ska jag ge dig livets krona.

11 Du som har öron, hör vad Anden säger till församlingarna! Den som segrar ska inte skadas av den andra döden. (Upp 2:8–11)

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara ”nummer ett” i regionen och man hade en stark ställning i Roms ögon – inte minst tack vare sin livliga kejsarkult. Efter en erövring år 575 f Kr hade man i princip legat i ruiner, men därefter hade man byggts upp och fått ett rykte om att vara ”uppstånden från de döda”. Sannolikt är det detta som lyser igenom i Jesu inledande presentation: ”han som var död och som lever igen.”

Men detta budskap var även viktigt att höra för de troende på platsen. De var nämligen hårt trängda för sin kristna tro, och en av de starkast pådrivande krafterna bakom detta var den judiska gemenskapen. Jesus talar om denna som en ”Satans synagoga”, eftersom den genom sin förföljelse av församlingen har blivit till ett redskap för den onde.

Läs mer här:  https://olofedsinger.se/de-sju-forsamlingarna-del-3-den-lidande-forsamlingen-brevet-till-smyrna/

Inga kommentarer: