24 okt. 2020

UTMANINGEN 24 okt - 2 Kung 6

 


DET FINNS MER

Bibelläsning: Andra Kungaboken 6
Läs bibeltexten här

"Han svarade: "Frukta inte! De som är med oss är fler än de som är med dem."Och Elisha bad: "HERRE, öppna hans ögon, så att han ser." Då öppnade HERREN tjänarens ögon, och han fick se att berget var fullt av hästar och vagnar av eld runt omkring Elisa." (2 Kung 6:16-17 FB)

Den arameiske kungen förde krig mot Israel. Vad än den arameiske kungen planerade visste Israels folk om det på förhand så att han inte kunde förverkliga sina planer. Den arameiske kungen trodde först att det måste finnas en spion som talade om för israeliterna vad han tänkte göra.

Men en av kungens tjänare talade om för kungen hur det förhöll sig i verkligheten: "Då svarade en av hans tjänare: Så är det inte, min herre konung. Men Elisha, profeten i Israel, meddelar Israels kung varje ord du talar i din sovkammare." (vers 12)


Den arameiske kungen gjorde då vad han kunde för att finna Elisha och döda honom.  Kungen fick reda på att Elisha befann sig i Dotan. Under natten sände han dit en stor här som omringade staden. Då Elishas tjänare vaknade på morgonen och gick ut ur huset såg han att hela området runt staden var fyllt av en fiendehär. Tjänaren utbrister till Elisha: "O, min herre, vad skall vi ta oss till?" (vers 15)


Men Elisha såg en verklighet som tjänaren inte sett. Elisha ber Gud att öppna tjänarens ögon så att han ser att det fanns mer i situationen än tjänaren först trodde.


Vi har också så lätt att fastna i den bild av verkligheten som vi ser. Men det finns mer! Det finns också en andlig verklighet. Vi får också be Herren att han öppnar våra ögon så att vi ser det som Gud ser. Om vi bara ser problem och omöjligheter får vi be Gud att han visar oss vad Han ser. Gud ser allt i ett annat perspektiv. Det finns möjligheter som du ännu inte sett. Gud öppna våra ögon! Det finns mer!


 
- Mannakorn att tugga på under dagen:  Gud öppna mina ögon! Det finns mer! 
____________________
Innehåll:

- Vers 1-7
Undret med yxan

- Vers 8-23
Elisha blir omringad av arameerna, men räddas mirakulöst av Herren
- Vers 24-33
Arameerna belägrar Samaria (huvudstaden i Nordriket, Israel). Nya försök att döda Elisa.

Kommentar:
I den första delen hjälper Elisha, genom Guds ingripande, en profetlärjunge som hade tappat en lånad yxa i sjön.

I den andra delen tillfångatar Elisha en stor fiendehär som egentligen hade kommit för att tillfångata honom.

Det vittnar om Guds omsorg. Samtidigt som han kan agera i de stora händelserna som styr världsutvecklingen, ser Gud till en ensam profetlärjunge som är bekymrad för att han tappat bort en lånad yxa.

Vi får komma till Gud med våra små och stora bekymmer och han hör våra böner.

Till eftertanke:
Vi får också be den bönen som Elisha bad för sin tjänare:
"HERRE, öppna hans ögon, så att han ser". Tjänaren såg bara fiender vart han än såg. Åt alla håll han såg var staden omringad av en fiendehär med hästar och vagnar och det var verkligheten.

Men det fanns mer. Det fanns en annan verklighet!
Så kan det vara också för oss. Då vi bara ser problemen och inte ser någon utväg. Då får vi också be:

"Giv oss o Herre, öppnade ögon. Vi vill se Jesus, vidröra honom.
Lär oss att lyssna, höra Hans stämma. Giv oss o Herre, öppnade ögon
".





Inga kommentarer: