20 okt. 2020

UTMANINGEN 20 okt - 2 Kung 2

 


 EN FALLEN MANTEL

Bibelläsning: Andra Kungaboken 2
Läs bibeltexten här

"Därefter tog han upp Elias mantel, som hade fallit av denne, och vände tillbaka och ställde sig vid Jordans strand" (2 Kung 2:13 FB)

Elisha fick bevittna Elias himmelsfärd (vers 11-12). Då Elias hade försvunnit upp i skyn i en vagn av eld (vers 11) fanns bara Elias fallna mantel kvar.


Elisha tog då upp Elias fallna mantel och fortsatte hans tjänst.


Det kanske finns en fallen mantel för dig att ta upp efter någon Herrens tjänare som flyttat hem till Herren.
- En fallen mantel efter en förebedjare
- En fallen mantel efter en själavinnare
- En fallen mantel efter en omsorgsmänniska

- Mannakorn att tugga på under dagen: Landet är fullt av fallna mantlar. Är du beredd att ta upp manteln som är ämnad för dig? 

_______________
Innehåll:
Elias himmelsfärd.

Elisha arvtagare till Elias

Elisha gör vattnet i Jeriko friskt

Elisha och pojkarna från Betel 

Kommentar:
En dubbel arvslott. Enligt Mose lag skulle den förstfödde få dubbelt så stor del av farsarvet som de andra arvingarna (5 Mos 21:17). Detta kan vara en bekräftelse på att han var Elias legitime arvtagare.

Elias dog inte en vanlig död. Han fick på samma sätt som Henok komma direkt till himlen (1 Mos 5:24). Då det gällde Moses blev han begravd av Herren själv och ingen visste sedan var gravplatsen låg (5 Mos 34:6). Men vi vet genom Judas brev att ärkeängeln Mikael tvistade om Mose kropp, och förmodligen vann Mikael. Mose fick förmodligen även han fara direkt upp till himlen. Det är troligen orsaken att Mose och Elia kunde vara med Jesus på Förklaringsberget (Matt 17:3). 

Berättelsen om pojkarna vid Betel (vers 23-25) handlar förmodligen inte om några småojkar. Det hebreiska ordet som översatts med pojkar kan också vara "unga män". De kom från Betel, centrum för avgudadyrkan, och det är möjligt att de utmanade Elishas gud på samma sätt som Baalprofeterna tidigre hade kämpat med Elia om vem som var den verkliga guden (1 Kung 18:20 f.). 

Till eftertanke:
Det kanske finns en fallen mantel för dig att ta upp efter någon Herrens tjänare som flyttat hem till Herren.
En fallen mantel efter en förebedjare
En fallen mantel efter en själavinnare
En fallen mantel efter en omsorgsmänniska
- Vilken mantel (tjänst) är ämnad för dig?
- Vilken mantel (tjänst) lämnar du efter dig?

Inga kommentarer: