21 okt. 2020

UTMANINGEN 21 okt - 2 Kung 3

”HOS HONOM ÄR HERRENS ORD”

Bibelläsning: Andra Kungaboken 3
Läs bibeltexten här

"Joshafat sade: "Hos honom är HERRENS ord." Israels kung och Joshafat och Edoms kung gick då ner till honom" (2 Kung 3:12)

Moab gjorde uppror mot Israel (vers 5). Israels, Edoms och Juda kungar gick då till strid mot Moabs kung. Innan striden ville de tre kungarna fråga Gud. De frågar varandra om det inte finns någon Guds profet bland dem. Då nämner en av tjänarna att Elisha finns med dem. Då Joshafat, Juda kung, hörde att Elisa var där sa han: "Hos honom är Herrens ord".

Det finns säkert många idag som lever i existentiellt mörker och som verkligen skulle vilja komma i en nära relation till Gud. Det finns säkert de som frågar om det inte finns någon tillgänglig som lever nära Herren och som kan visa dem vägen fram till tron på Gud.

Om ditt namn nämns, säger man då "Hos honom/henne finns Herrens ord", eller "Hos honom/henne finns kan man verkligen uppleva Guds närvaro"? Det finns behov av sådana människor här på jorden. Vill du vara en av dem?

- Mannakorn att tugga på under dagen: ”Låt Kristi ord rikligt bo hos er” (Kol 3:16)

______________

Innehåll:
Moab gör uppror mot Israel.
Israel och Juda går samman mot Moab
Efter en profetia av Elisha blir Moab besegrat

Kommentar:
Ahabs son Joram blev kung i Israel efter sin far. Samtidigt var Joshafat kung i Juda. Joram gjorde, precis som sin far, det som var ont i Herrens ögon, även om han skaffade bort den baalsstod som hans far hade gjort (vers 2-3). 

Moab var en lydstat till Israel och betalde mycket skatt till Israel. Då Joram blev kung gjorde Moabs kung uppror. Då mönstrade Joram sin här och bad också Juda om hjälp att besegra Moab. 

Då bad man profeten Elisha om vägledning från Gud, och tack vare Juda gick Elisha med om att söka Herren inför striden. Om det bara hade varit för Israel hade de inte fått någon hjälp av Elisha, eftersom Israel så totalt hade övergett Gud. 

Genom Elisha förser Herren Israel, Juda och Edom med vatten då de går igenom ökenlandskap och de besegrar Moab. 

Till eftertanke:
"Hos honom finns Guds ord" sa Joshafat om Elisha.
Jesus beskriver också ett kännetecken på den som verkligen är hans lärjunge: "Om ni förblir i mitt ord är ni verkligen mina lärjungar" (Joh 8:31)
- Hur stämmer det med in på mig?

 

Inga kommentarer: