4 sep. 2019

Åsiktsregistrering och diskriminering i Falun

- Olof Edsingers blogg -
Som Världen idag tidigare har rapporterat har det under sommaren pågått en debatt om äktenskapsfrågan i olika Dala-medier. Startskottet var ett reportage i P4 Dalarna, som på nätet hade rubriken ”Falu kommun samarbetar med homodiskriminerande frikyrka”, tätt följt av en ledartext på samma tema i Dalarnas Tidning. 

Precis som i radioinslaget var tonläget ödesmättat. Den politiske redaktören Gabriel Ehrling Perers inledde sin text med orden: ”Sveriges Radio Dalarna gläntade tidigare i dag på dörren till Lugnetkyrkan i Falun. Det visade sig vara på tiden. Den för tillfället synnerligen friska sommarluften drev snabbt ut något instängt, inskränkt och unket. Feg, vek och blek kisade den ljusskygga med omisskännliga varelsen mot ljuset. Den vi kallar homofobin.”
På liknande sätt har det fortsatt. Förutom ett antal insändare i både Dalarnas Tidning och Dala-Demokraten, har DT på ledarplats återkommit till frågan under rubriken ”Därför ska Dalarnas homofobiska samfund fråntas rätten att viga”.
Även kommunalrådet i Falun, centerpartisten Joakim Stock, har uttalat sig i medierna. Till tidningen Dagen sa han den 13 augusti: ”Jag har inget emot att en kommun samarbetar med ett kristet samfund, men det som blir problematiskt är när man har en tro som är så tydligt i motsatsförhållande till den värdegrund som kommunen har.” Han ställde även ett ultimatum till Lugnetkyrkan: ”Det är upp till församlingen om de vill ändra sig eller inte. … Nu har de varit tydliga med att man inte ska leva ut sin homosexualitet och för oss som kommun blir det då problematiskt att göra affärer med församlingen.”
Det är lätt att konstatera att det är två olika världsbilder som möts i dessa inlägg. Först och främst handlar det förstås om den klassiska krocken mellan sekularism och religiös tro....

Läs mer här: http://olofedsinger.se/asiktsregistrering-och-diskriminering-i-falun/

Inga kommentarer: