30 sep. 2019

Vi är kallade till helighet

 - Josefin Holmström i en ledare i Sändaren -
När britterna chockeras med att svordomar nått hela vägen in i parlamentet, kanske det ska ses som ett tecken i tiden - att det är dags för oss att återta heligheten.....


....Bibeln är mycket tydlig med ordets makt och betydelse. Se bara på Johannesevangeliets mäktiga inledningsord: ”I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud”. Det andra budordet lyder ”Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren skall inte låta den bli ostraffad som missbrukar hans namn.” Herrens namn, YWHW eller Yahwe, anses så heligt att judarna inte ens uttalar det – de byter ut det mot ”Adonai”, som betyder herre. Jesus lär sina lärjungar att tänka på vad de säger, och varnar dem att inte avlägga eder: ”Ert tal skall vara ja, ja, och nej, nej. Allt utöver det kommer från den onde.” . Han fortsätter: ”Men jag säger er att för varje onyttigt ord som människor talar, skall de stå till svars på domens dag”. Det är förstås en varning som handlar om mer än bara svordomar, men den visar Guds omorsorg om vad vi säger – och hur vi säger det. ”Ett mjukt svar stillar vrede, ord som sårar väcker harm”, står det i Ordspråksboken. Det är lätt att hålla med om, men desto svårare att leva efter. Inte desto mindre är det en skarp riktlinje för den troende.

Ord kan befria, uppmuntra, eller såra. En vän till mig som inte är kristen har för (o)vana att använda Herrens namn som svordom eller förstärkningsord. Vi har pratat om det och om hur obekväm det gör mig, och därför försöker han sluta säga så när vi är tillsammans. Men han är knappast ensam – just andra budet är nog ett av de vanligaste vi bryter mot. Och nog är det intressant att det alltid är just Jesus eller Gud som åberopas under de här förhållandena – som om till och med ateisterna anar att det finns kraft i Namnet. Finns det kanske i detta kraftuttryck, som ofta ropas ut när man blir rädd eller överväldigad, en slags längtan efter Gud? Det är inte alls omöjligt: vårt behov av Gud är trots allt djupt nedlagt i våra själar. Det försöker jag göra mina svärande bekanta uppmärksamma på.


Läs mer här:  https://www.sandaren.se/ledare/vi-ar-kallade-till-helighet

Inga kommentarer: