26 jan. 2021

Professor tror på Bibeln


- Från tidningen Inblick -
Bibeln är världens överlägset mest lästa bok. Sverige har i århundraden präglats av den människosyn, det rättsmedvetande och det barmhärtighetsideal som böckernas bok ger uttryck för. Inblick kommer under hela år 2021 att lyfta fram Bibelns betydelse. I den här intervjun beskriver docent och professor Anders Gerdmar Bibelns historiska tillförlitlighet. 

Docent och professor Anders Gerdmar försvarar en världsbild som inkluderar övernaturliga fenomen som underverk och framtidsförutsägelser.
– Universiteten föddes med den kristna kyrkan som bas och då fanns inte tanken att tro och vetande skulle vara varandras motsatser, menar han.

– Jesus hade en hög syn på Bibeln och bekräftade Bibelns historiska tillförlitlighet. Han beskrev hur David åt skådebröden, hur Mose såg den brinnande busken och hur Jona och Nineve var en verklig person och en verklig storstad, konstaterar Anders Gerdmar, som är docent i Nya testamentets exegetik vid Uppsala universitet. Han är dessutom grundare av och rektor för Skandinavisk Teologisk Högskola och innehar en professur vid Southeastern University, Florida, USA.
Anders Gerdmar menar att synen på Bibeln som Guds ord har varit självklar under stora delar av kyrkans historia.

– Det var när upplysningens förnuftsbaserade ideal utmanade tron på 1700-talet som synen på Bibeln ändrades. Det började med föreställningen om att Gud inte var aktiv i historien men ledde ofta fram till en förnekelse av Guds existens, beskriver han.

– Universiteten föddes med den kristna kyrkan som bas och då fanns inte tanken att tro och vetande skulle vara varandras motsatser, fortsätter Anders Gerdmar och hänvisar till Bibelns självbeskrivning: Skrifternas ord skildras i Bibeln som gudsandade, heliga, sanna och eviga, samt levande och verksamma.

Läs mer här:  https://www.inblick.se/nyheter/2021/01/21/professor-tror-pa-bibeln

Inga kommentarer: