10 jan. 2021

Tidig söndagsmorgon i Västerås den 10 januari


Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet
(Bilden fick vi igår från vänner som är i Alicante. I Västerås är det fortfarande nästan snöfritt)

Vi skickar ut en hel del böcker, men för några dagar sedan kom det litet paket med en bok. Det var en bok på bara 66 sidor och i boken hittade vi en handskriven lapp med texten "Rut o Peter! Funnit er hemsida, blivit välsignad! Nu hoppas jag att dessa ord ska ger er något! /Christer."

Christer var förnamnet på författaren. Han heter Christer Svensson, men inte den Christer Svensson som vi känner (han som är kårledare i Uppsala) utan en helt annan Christer Svensson.

Jag läste boken ganska omedelbart. Boken berörde mig och jag kände att den här boken vill jag vara med att sprida genom vår webbshop. Dagen efter började Rut läsa boken och efter att bara läst några sidor ropade hon "Peter, den här boken måste vi ta med!"

Boken heter "Nödens halleluja" och kostar bara 60 kronor. Är du intresserad kan du läsa mer om boken i vår webbshop: www.rupeba.se

I onsdags la jag ut ett inlägg med titeln "Ta Gud på orden" . Det var första inlägget i en serie med den titeln. De inläggen kommer att publiceras ett antal onsdagar framöver.

Nuförtiden läser vi Andra Krönikeboken, det vet alla som följer med på UTMANINGEN. Det finns ett återkommande problem med många av de kungar och generationer som passerar revy. Dom kan inte hålla sig till Gud utan vill ständigt ha olika slags avgudar att tillbe och offra till. Detta är ett stort bekymmer i relationen till Gud och det leder till slut till rikets undergång.

Vi kan ha svårt att förstå hur de kunde handla så, då vi vet att Gud hatar synkretism, religionssammanblanding. Det första budet lyder "Du ska inga andra gudar ha jämte mig."  Men dessvärre är det inte så mycket bättre idag. Då USA:s 117:e kongress öppnades förra söndagen bad demokraten och metodistpastorn Emanuel Cleaver med bön. Han bad  "i den monoteistiske gudens namn, Brahma och Gud känd under många namn och av många olika trosriktningar. Amen and awoman". Metodistpastorn lyckades formulera en bön som både är religionsneutral och könsneutral. Du kan läsa artikeln här: https://www.varldenidag.se/nyheter/kongressen-oppnade-med-bon-till-hinduisk-gud/repuad!rsSdD0@aNsfIzWW7ZkIdA/

Då SVT på nyårsafton sände den traditionella "Nyårsklockan" hade uppläsaren bytt ordet "Messias" mot "ljuset" så att dikten blev helt religionsneutral.

Men nu är det söndag. Frälsningsarmén i Västerås har gudstjänst på Zoom kl.15.00. Det kommer med stor sannolikhet inte att bli en religionsneutral gudstjänst. Jag förväntar mig inte att vi där ska tillbe Brahma eller någon annan avgud. Jag tror på Jesus och han säger: "Jag är vägen, sanningen och livet. ingen kommer till Fadern utom genom mig." (Joh 14:6)

Med önskan om en välsignad fortsättning på det nya året
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: