15 jan. 2021

UTMANINGEN 15 jan - Esra 2

 

VÄNDA TILLBAKA

Bibelläsning: Esra 2
Läs bibeltexten här

 "Dessa var de män......som vände tillbaka" (Esra 2:1 FB)

Det andra kapitlet i Esra är en lång uppräkning av namnen på alla dem som vände tillbaka till Jerusalem från fångenskapen i Babylon för att bygga upp Herrens tempel.


Att återvända är viktigt i det kristna livet. Många kristna bär med sig starka upplevelser av ett gudsmöte, en överlåtelse till Herren eller en tid då allt i vårt liv byggde på vår relation till Gud.


Sedan går tiden och andra intressen tränger sig på och man kan finna sig själv utan glöden som en gång fanns där. Man kan plötsligt inse att gudsberoendet har avtagit och ersatts av självtillit.
 
Då kan det vara dags att återvända till korset och den djupa relationen till Herren. Att be Herren om förlåtelse och be honom på nytt fylla oss med sin kraft, glädje och frid. Att på nytt tala om att det är Herren vi vill tjäna och älska av hela vårt hjärta och förstånd. 
 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Tack att jag får komma tillbaka till dig och på nytt söka dig av hela mitt hjärta och av hela min själ och av hela mitt förstånd.

________________
Innehåll:
Den första vågen av hemvändande judar bestod av 49.697 personer.

Kommentar:
Detta var första och största gruppen av hemvändande judar. Den inträffade 537 f.Kr. då Koresh var kung i Persien. Gruppen leddes av Serubbabel och då återuppbyggdes Templet under många svårigheter. Denna händelse omtalas av Jesaja (Jes 44:28). I den profetian från 688 f.Kr. omnämns Koresh med namn, långt innan han föddes.

Den andra gruppen hemvändande leddes av Esra 458 f.Kr då Artasasta var kung i Persien. Esra tog itu med folkets olydnad mot Guds lag.

Den tredje gruppen leddes av Nehemja 445 f.Kr. då Artasasta var kung i Persien. Då byggde man upp Jerusalems murar.

Den Nehemja som nämns i vers 2 är inte samma person som är huvudpersonen i Nehemjas bok över 90 år senare.

Till eftertanke:
Kapitlet talar om ett återvändande till det som hade varit tidigare. I Bibeln möter vi många uppmaningar om att vända tillbaka. Församlingen i Efesos som vi möter i Upp 2:1-7 var uthållig och hade uthärdat mycket. Verksamheten pågick som vanligt. Men de hade övergett den första kärleken. De får uppmaningen att komma ihåg hur det var och att vända tillbaka. Så kan det vara också med oss. Glöden som brann i vårt hjärta och kärleken till Herren kan ha svalnat. Då möts även vi av Jesu uppmaning att vända tillbaka.
- Hur är det med dig idag? Har din kärlek och offervillighet för Jesus svalnat?
Det finns en väg tillbaka och Herren vill hjälpa dig att hitta dit.

Inga kommentarer: