19 jan. 2021

UTMANINGEN 19 jan - Esra 6

 

"EN PLATS FÖR OFFER"

Bibelläsning: Esra 6
Läs bibeltexten här

”Huset skall byggas upp och vara en plats där man bär fram offer
” (Esra 6:3 FB)

Då man i Babel efterforskade vad som var bestämt om Jerusalem fann man en bokrulle med befallning om att Guds hus skulle byggas upp igen. Det står till och med skrivet vad det skulle användas till. Det skulle vara en plats där man skulle bära fram offer.


Templet i Jerusalem var den plats där Gud hade sin boning. I Nya Testamentet är det vi kristna som är Guds boning i världen. "Vet ni inte att ni är ett Guds tempel och att Guds Ande bor i er?" (1 Kor 3:16)


Den gammaltestamentliga offerkulten är för länge sedan avskaffad, men Nya Testamentet talar om vårt offer på ett nytt sätt.

-Vår lovsång är ett offer till Gud. Hebreerbrevet talar om att frambära lovets offer från våra läppar. (Hebr 13:15)

-Att ge oss själva till Gud som ett offer.
Romarbrevet definierar gudstjänst som att bära fram sig själv som ett offer till Gud. (Rom 12:1).
 

Befallningen att bygga Guds hus står fortfarande kvar. Låt oss fylla Guds hus med lovsång till Gud. Men låt oss framförallt överlåta oss själva som ett offer till Gud.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vet jag att jag är Guds tempel och att Gud själv bor i mig? Är mitt liv en lovsång till Gud? Är mitt liv överlåtet till Gud?
_______________
Innehåll:

-Vers 1-12
Kung Darajeves lät efterforska i skrifterna och fann att kung Koresh hade gett befallning om att templet i Jerusalem skulle byggas upp igen.

-Vers 13-22
Templet invigs och man påskhögtiden firas i templet.

Kommentar:
Ståthållaren för landet "På andra sidan floden" skickade budet till den persiske kungen för att fråga om det var sant att kung Koresh hade låtit judarna fara tillbaka till Jerusalem för att bygga upp Templet. Utrycket "På andra sidan floden" (5:3) betyder landet väster om jordanfloden från Persien räknat.

Då kung Darejavesh hade efterforskat skrifterna i Babel från kung Koresh tid fann han att Koresh hade befallt att judarna fick återvända till Jerusalem för att bygga upp Templet (vers 3) och att alla omkostnader skulle betalas av kungens hus (vers 4). 

Kung Darejavesh gav då befallning att man skulle lämna judarna i fred då de byggde på Guds hus och att tempelbygget skulle finansieras av de skattemedel som kom in från landet på andra sidan floden (vers 8). Dessutom skulle de få alla ungtjurar, baggar och lamm som de behövde för sin offertjänst (vers 9) och om någon överträdde denna förordning skulle han straffas med döden (vers 11).

Templet byggdes och blev färdigt "den tredje dagen i månaden Adar i kung Darejaveshs sjätte regeringsår"(vers 15). Det var den 12 mars 516 f.Kr. Sjuttio år efter Templets förstöring i augusti 587 f.Kr. Jeremia hade profeterat om dessa 70 år redan 605 f.Kr. (Jer 25:11-14).

Till eftertanke:
Den gammaltestamentliga offerkulten är för länge sedan avskaffad, men Nya Testamentet talar om vårt offer på ett nytt sätt.
- Vår lovsång och tillbedjan beskrivs som ett offer i Nya Testamentet.
Något vi ger till Gud.
- På vilket sätt kan lovsång vara ett offer till Gud? Hur fungerar det i mitt liv?

Vår överlåtelse till Gud beskrivs också som ett offer i Nya Testamentet. Läs Rom 12:1.
- Vad innebär det att bära fram sig själv som ett offer till Gud?
- Hur fungerar det i mitt liv?

Inga kommentarer: