19 juni 2019

Aborträtten har blottat åsiktskorridoren

- Världen idag -
Den abortdiskussion som föregick EU-valet visade att respekten för olika åsikter lyser med sin frånvaro i Sverige. Det skriver Alice Teodorescu i en kolumn i Göteborgs-Posten. Debatt ska handla om nyfikenhet för motståndarens bästa argument, menar hon.

Enligt Alice Teodorescu är frågan inte enkel.

”Aborträtten utgör själva definitionen av en intressekonflikt. Kvinnans rätt och det ofödda, blivande barnets rätt, ligger i olika vågskålar. Det går alldeles utmärkt att hitta goda argument för varför den ena vågskålen ska väga över och inte den andra”, skriver hon.

Att ägna sig åt att svartmåla motståndaren, i stället för att lyssna på dennes argument, tycker hon är ovärdigt.

”Som om den som anser att det ofödda barnets rättigheter, vid en avvägning, ändå väger tyngre skulle vara en sämre människa än den som gjort motsatt bedömning”, skriver hon.
Teodorescu påpekar vidare att det redan nu endast skiljer ”några ynka veckor” mellan liv och död.

”Aborträttens vara eller icke-vara liksom dess gränsdragningar är inte en abstrakt fråga om kvinnans eller det ofödda fostrets rättigheter, om vem är som bakåtsträvande eller progressiv, utan i allra högsta grad en fråga om ett val med absoluta konsekvenser för mänskligt liv”, avslutar hon.

Läs mer här: https://www.varldenidag.se/nyheter/teodorescu-abortdebatten-har-blottat-asiktskorridoren/repsfm!HYpkjEhsTRjadiYe8eoKA/

Inga kommentarer: