2 juni 2019

Tidig söndagsmorgon den 2 juni

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Min utkikspunkt på livet kan variera. Den gångna veckan kom jag upp på en högre utkikspunkt än vanligt. Det var på morgonen Kristi himmelsfärdsdag högt uppe på Djäkneberget i Västerås i höjd med spiran på domkyrkan. Det var gökotta klockan åtta på morgonen. Mycket folk samlades på berget och solen sken, vi sjöng sommarpsalmer och prästen predikade om hur Jesus for upp till himlen.

Det har tydligen varit en tradition under många år att domkyrkoförsamlingen tillsammans med Frälsningsarméns musikkår inbjuder till Gökotta på Djäkneberget.

Nu kanske någon undrar varför berget heter Djäkneberget och vad Djäkne betyder. "Visit Västerås" skriver: "Högt - högre än domkyrkans högsta torn - blickar Djäkneberget ner över Västerås. Namnet kommer från ordet ´djäkne´, en student vid stadens gymnasium. I det här fallet på den närliggande skolan som idag är Rudbeckianska gymnasiet."


På Kristi himmelfärdsdagen fick vi också besök av Stockholmsbarnbarnen. De hade med sig sina nyinköpta Hoverboards. På svenska kallas dom  åkbräda. Man kör genom att luta sig framåt eller bakåt och man kan svänga och åka runt. 

Barnbarnen hanterade sin hoverboards med stor skicklighet och elegans på den fyra kilometer långa promenaden. Barnbarnens pappa, som för övrigt råkar vara vår yngste son, hanterade även han hoverboarden med stor skicklighet, dock inte med samma elegans som barnbarnen.

Nu kanske du undrar varför en hoverboard heter hoverboard. Hover är samma ord som den engelska Bibeln använder i en av de första verserna där det står att Guds Ande svävade (was hovering) över vattnet. Ja, det såg faktiskt ut som om barnbarnen svävade fram på sina bräder.

Själv vågade jag mig inte på att försöka sväva på åkbrädan. Det hade kunnat sluta med ytterligare en helt oplanerad himmelsfärd den dagen.

För övrigt har vi under veckan använt två av dagarna till våra sista mentorsbesök för vårterminen.

Men nu är det söndagsmorgon och snart dags att gå på gudstjänst.

Jag ber att du ska få en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: