17 juni 2019

Folklivsforskare: Vi lever som om Gud finns

- Världen idag -
Dagens Sverige är mycket mer präglat av kristendomen än de flesta tror. Det säger folklivsforskaren Dan Korn, aktuell med boken Som om Gud fanns. – Nästan allt härrör från kristendomen, säger han.
Den svensk som tror att han eller hon lever som om Gud inte finns, lurar sig själv. Det menar kulturhistorikern och författaren Dan Korn som nyligen kommit ut med boken Som om Gud fanns. I själva verket är det kristendomen som har bäddat för det sekulära samhället, vidhåller han.Hur mycket i det svenska samhället härrör från kristendomen?

– Nästan allt. Kristen tro har påverkat det moderna svenska samhället på ett sätt som folk inte har en aning om, säger Dan Korn.
Som exempel tar han uttrycket ”alla människors lika värde”.
– Det har blivit ett mantra som om det vore en naturlag, men det är det ju inte, säger han.
Enligt Dan Korn härrör uttrycket från 1 Mosebok 1:26 där det står att Gud skapade människan till sin avbild – ”till att vara lika oss”. Det är detta bibelord som ligger till grund för den amerikanska självständighetsdeklarationen, som i sin tur ligger till grund för FN-stadgarna, påpekar han. 


Läs mer här: https://www.varldenidag.se/nyheter/folklivsforskare-vi-lever-som-om-gud-finns/repsfk!1lE1UIQByBM5KSfTvohfRQ/

Inga kommentarer: