23 feb. 2020

Tidig söndagsmorgon på Jelöy, Norge den 23 februari

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så är ännu en vecka på väg mot sitt slut, och nu är det bara en vecka kvar av vintermånaden februari.

Den här söndagen vaknar vi upp på Jelöy i Moss, där Frälsningsarmén har folkhögkola, officersskola, kurscenter och en kår. Vi vaknar till utsikten över Oslofjorden på en plats där vi vi bott 13 år av vårt liv (Bild 1). Först nio år på 1980-talet som lärare på Jelöy Folkhögskola och senare fyra år på 2010-talet som mentorer med speciellt ansvar för löjtnanterna i Norge, Island och Färöarna.

Den gångna veckan har vi haft en kurs i Örebro för socialarbetare i Frälsningsarmén. Den första samlingen av kursen hade vi i januari och den här veckan har vi haft de två efterföljande kursdagarna. Mellan kurstillfällena har det varit tid för kursdeltagarna att läsa in en del kurslitteratur. Temat för kursen var "Det goda samtalet", och just samtalet är ett viktigt redskap i mötet med människor i det sociala arbetet.

Under kursdagarna har innehållit föreläsningar, seminarieövningar, gruppsamtal och rollspel. Det har varit en stor inspiration att möta några av våra duktiga engagerade socialarbetare, ivriga att lära sig mer.

Men nu är det söndagsmorgon och vi har övernattat hos vår näst äldste son och hans familj. Näst äldste sonen har återvänt till platsen där han växte upp och började sin skolgång. Nu är han lärare på folkhögskolan och nu har två av hans barn vuxit upp och börjat i samma skola där han själv gick en gång. Hur är det nu vi brukar sjunga "släkten följa släktens gång...".

Då vi åkte till Norge fick vi också låna med oss Stockholmsfamiljens två flickor som är i samma ålder som Norgefamiljens flickor (bild 2). Det blev några dagars underbart intensiv samvaro, med besök på äventyrsland och mycket mera.

Nu är det tidig söndagsmorgon och då barn och vuxna vaknat blir det säkert en promenad uppför backen till kåren och förmiddagsgudstjänsten.

Med önskan om en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: