23 feb. 2020

UTMANINGEN 23 feb - 2 Mos 5

"SLÄPP MITT FOLK!" - 2 Mos 5

Bibelläsning: Andra Moseboken 5:

Läs bibeltexten här


"Därefter gick Mose och Aron till farao och sade: "Så säger HERREN, Israels Gud: Släpp mitt folk, så att de kan hålla högtid åt mig i öknen!" (2 Mos 5:1 FB)

Mose och Aron gick till till Farao och krävde att Farao skulle släppa folket ut ifrån slaveriet.

Idag lever många människor i slaveri för att de inte kunnat förlåta någon, i slaveri under alkohol eller andra droger, i slaveri under hopplöshet eller i slaveri under självupptagenhet.

Gud behöver människor idag, som likt Moses och Aron, vågar gå ut och kräva frihet för dessa människor. Då Mose och Aron vågade gå ut på Guds befallning, åtföljdes deras ord av tecken och under.

Då vi vågar gå ut på Guds befallning kommer Guds kraft att följa vår tjänst.

Många människor lever i slaveri i dag. Någon måste våga kräva: "Släpp mitt folk!"

- Mannakorn att tugga på under dagen: Då vi vågar gå ut på Guds befallning kommer Guds kraft att följa vår tjänst.
_______________
Översikt:- Vers 1-9
Mose och Aron går till farao och ber att farao ska låta israeliterna gå ut i öknen och fira högtid.
- Vers 10-23
Deras begäran resulterar att israeliterna tvingas arbeta mycket mera i sitt slavarbete. Israeliterna vänder sig mot Mose och Aron och ger dem skulden för den ökade arbetsbördan.


Kommentar:
I Egypten fanns det massor av gudar och här kommer Moses och berättar om ännu en gud. Farao frågar "Vem är Herren?". 
Farao blir inte imponerad över att de hänvisar till en okänd gud. Om han dessutom bara är slavfolkets gud kan han inte vara speciellt mäktig.

Till eftertanke:
Vi kan kanske uppleva det på samma sätt idag. Vi hänvisar till en gud som har blivit alltmer okänd i vår tid. Vi har Gud som den högste auktoriteten i vårt liv. Vi hänvisar till Guds Ord som för att styrka det vi säger. Kristna idag blir förföljda i många länder och hånade i andra och många kanske tänker att vår Gud inte är mycket att bry sig om. 

- Hur stämmer detta med din upplevelse av vår omvärld idag?

Då Moses talar ut vad Herren har sagt blev det inte bättre. Allt blev mycket sämre. Så kan det också vara i våra liv. Då vi gör det vi  upplever att Herren ber oss göra, kanske vi förväntar oss att något gott ska komma ut av det. Ibland blir det tvärtom. Vår lydnad kan leda till att allt blir sämre. Men det behöver inte betyda att du handlade fel. Ibland kanske det måste bli sämre innan det goda kan bryta igenom.
- Vad tänker du om det?

Inga kommentarer: