19 feb. 2020

UTMANINGEN 19 feb - 2 Mos 1

FÖRFÖLJELSER – 2 Mos 1

Bibelläsning: Andra Moseboken 1

Läs bibeltexten här

"Och en ny kung framträdde i Egypten, en som inte kände till Josef!" (2 Mos 1:8 FB)

Josef hade varit en högt uppsatt ledare och israeliterna var ett aktat folk i Egypten. Men så kom en ny kung som i stället för att sätta värde på israeliterna, såg dem som ett hot (vers 10). Det ledde till massavrättning av alla nyfödda pojkar (vers 22).

Under historiens gång har det hänt många gånger att Guds folk har gått från att vara en aktad och respekterad grupp till att bli ett folk som förföljs och avrättas.

Många kristna ställdes under kristenhetens första århundraden inför valet att avsäga sig tron eller avrättas. 

I Lettland kom det en ny regim under andra världskriget. Frälsningsarmén förbjöds och flera officerare fick fly under dramatiska omständigheter.

Också idag förekommer det systematisk förföljelse av kristna på olika håll i världen där kristna ställs inför valet att överge sin tro eller att dö.

I förföljelsetider visar det sig hur mycket vår tro är värd. Är vi villiga att lida för vår tro på Jesus?

- Mannakorn att tugga på under dagen: Är jag villig att fortsätta bekänna Jesusnamnet även om det innebär ett pris att betala?
____________________
Översikt:
- Vers 1-14
Maktskifte i Egypten. Israeliterna har blivit många och börjar ses som ett hot mot Egypten. Israeliterna blir slavar i Egypten.
- Vers 15-22
Kungen i Egypten ger order att alla nyfödda pojkar ska dödas, medan flickorna får leva.

Kommentar:
- De som härstammade från Jakob var i slutet av Josefs tid 70 personer. Under de följande århundradena växte de till ca två miljoner. Då började de ses som ett hot mot Farao och egyptierna.
- Farao gav barnmorskorna order att död alla gossebarn, men låta flickorna leva. Men barnmorskorna fruktade Gud och lät barnen leva. Då gav farao befallning att alla nyfödda pojkar skulle kastas i Nilen (vers 22).
- Många hundra år senare ser vi hur Herodes gör ett liknande försök att stoppa Guds planer. Herodes ger befallning om att alla pojkar i Betlehem under två år ska dödas (Matt 2:16). Varken Farao eller Herodes visste att de försökte ödelägga Guds planer, men Gud fann vid båda dessa tillfällen en lösning för att rädda "den utvalde".

Till eftertanke:
- Hur ser det ut i dag? Blir kristna förföljda för sin tro idag? Hur är det i världen? Hur är det i vårt land? På vilka sätt upplever du förföljelse i ditt liv?

- I förföljelsetider visar det sig hur mycket vår tro är värd. Är vi villiga att lida för vår tro på Jesus?

Inga kommentarer: