29 mars 2020

UTMANINGEN 29 mars - 3 Mos 2

SALT

Bibelläsning: Tredje Moseboken 2
Läs bibeltexten här

"Alla dina matoffer skall du beströ med salt. Du skall inte låta saltet i din Guds förbund fattas på ditt matoffer. Till alla dina offer skall du offra salt"  (3 Mos 2:13 FB)

Det var viktigt med salt då man offrade till Gud i det gamla förbundet.

I det nya förbundet är det vi kristna som är saltet. Saltet som förhindrar förruttnelsen. Saltet som gör att den rätta smaken kommer fram.

Det är inte alltid populärt att vara saltet. Det är mycket lättare att hålla med om det som är politiskt korrekt i varje tid. Saltet kan svida i såren. Men vi är kallade att vara jordens salt.

Jesus sa: "Ni är jordens salt. Men om saltet förlorar sin sälta, hur skall man då göra det salt igen? Det duger bara till att kastas ut och trampas ner av människor."  (Matt 5:13)

-  Mannakorn att tugga på under dagen: Ni är jordens salt.
_________________
Innehåll:
Lagar om tillagning av matoffer

Kommentar:
Kapitlet handlar om matoffer. Det var ett offer för att ära och visa vördnad för Gud i tillbedjan. Matoffret var ett påminnelseoffer och riktat till Gud. Det skulle brännas på altaret till en ljuvlig doft för Herren (vers 2). 

Eftersom offret var ett uttryck för tillbedjan till Gud var det högheligt bland alla eldsoffer (vers 3).

Vi kan också läsa att det som blev över av matoffret tillhörde Aron och hans söner (vers 3). Prästerna hade sin försörjning genom andelar av offren.

Saltet är en bra bild på Guds handlande i ditt liv. Det ger smak, det bevarar och det har en läkande effekt.

Till eftertanke:
Matoffret var ett påminnelseoffer. För att inte glömma Herrens mäktiga gärningar för sitt folk.
- Vilka viktiga händelser i ditt liv skulle du behöva påminna dig om?


Vi kristna är jordens salt.
- På vilka sätt kan vi vara salt i denna världen?

Jesus frågade: "
Men om saltet förlorar sin sälta, hur skall man då göra det salt igen?"
 - Vad svarar du på den frågan? Hur kan vi få tillbaka saltet då vi förlorat sältan?



Inga kommentarer: