4 juni 2020

UTMANINGEN 4 juni - 5 Mos 11

OM!

Bibelläsning: Femte Moseboken 11
Läs bibeltexten här

Om ni nu lyssnar till de bud som jag idag ger er så att ni älskar Herren, er Gud, och tjänar honom av hela ert hjärta och av hela er själ, då skall jag ge regn åt ert land i rätt tid, höstregn och vårregn, och du skall få bärga in din säd, ditt vin och din olja” (5 Mos 11:13-14 FB)

Om ni nu lyssnar…
I Bibeln finner vi både ovillkorliga och villkorliga profetior.
De ovillkorliga kommer att hända oavsett allting annat. Att Jesus kommer tillbaka är en sådan ovillkorlig profetia. Han kommer att komma tillbaka. Det är bara så.
De villkorliga profetiorna uppfylls om något annat sker. Om vi nu lyssnar till vad Herren säger och lyder så kommer välsignelser att komma över oss. Och inte bara över oss.

Denna profetia är av största betydelse för våra liv och vår tjänst. Våra val och vår lydnad avgör utgången av våra liv, och för många andra människors liv.

Därför är det så viktigt att vi aldrig glömmer bort denna profetia. Vi uppmanas att ordna våra förhållanden så att vi ständigt påminns om dessa ord:
-lägg orden i ditt hjärta (vers 18)
-bind dem på din hand (vers 18)
-bind dem på din panna (vers 18)
-tala om dem var du går (vers 19)
-skriv dem på dörrposterna (vers 20)
-skriv dem på dina portar (vers20)

- Mannakorn att tugga på under dagen: Ordna ditt liv så att du aldrig glömmer Guds löften till dig. Om du lyssnar…
_________________
Innehåll:- Vers 1-25
Löfte om intagandet av landet: "Varje fotsbredd mark ni trampar på ska bli er." (vers 24)
- Vers 26-32
Välsignelse eller förbannelse

Kommentar:
Igen blir israeliterna påminda om att läsa, begrunda, minnas och leva efter Guds Ord. Avsnittet från 5 Mos 6:6-9 återges här nästan ordagrant. Det handlar om att omge sig med påminnelser om att inte glömma Guds Ord. Att ständigt förbli i Ordet.
   I Psalm 1 betecknas den man salig som "har sin glädje i Herrens undervisning och begrundar hans ord dag och natt" (Psalm 1:2).

   I Nya Testamentet definierar Jesus ett sant lärjungaskap utifrån vårt förhållande till Guds Ord: "Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni ska förstå sanningen, och sanningen ska göra er fria" (Joh 8:31-32).

Sedan förelägger Herren folket att välja mellan Välsignelse och Förbannelse. Även det valet har att göra med om vi lyssnar till Guds Ord eller inte:
"Välsignelse om ni lyssnar till Herren er Guds bud" (vers 27) eller
"Förbannelse om ni inte lyssnar till Herren er Guds bud, utan viker av ifrån den väg jag befaller er att gå" (vers 28).

Samma val ställer Jesus upp för oss idag. Det finns två val och det är vi som väljer: "Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid, och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går fram på den  Och den port är trång, och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den" (Matt 7:13-14).

Till eftertanke:
För att vara en verklig lärjunge säger Jesus att vi måste förbli i Ordet. Då ska vi förstå sanningen och sanningen ska göra oss fria (Joh 8:31-32).
- Vad innebär det att förbli i Ordet?
- Vad gör jag för att förbli i Ordet?


Det är inte meningen att bibelläsningen ska vara en tung slavtjänst. Den salige mannen i den första psalmen hade sin glädje i Herrens undervisning och begrundade det dag och natt. Att läsa Guds ord är en möjlighet att lära känna Gud och hur Gud tänker. Att läsa Guds Ord är att förvänta att Gud ska tala personligen till mig.
- Hur är det med min bibelläsning? Är det något tungt eller lustfyllt?
- Vad kan jag göra för att göra bibelläsningen till ett återkommande, glädjefyllt möte med Gud?
- Hur får man lust att läsa Bibeln? Någon har sagt att "Lust av att läsa Bibeln får man av att läsa Bibeln". 

Inga kommentarer: