7 juni 2020

UTMANINGEN 7 juni - 5 Mos 14 + 15

ETT FOLK HELGAT ÅT HERREN

Bibelläsning: Femte Moseboken 14
Läs bibeltexten här


Du är ett folk som är helgat åt Herren, din Gud  (5 Mos 14:2 FB) 

Att vara kristen är något alldeles speciellt. Att tillhöra Guds folk innebär att vara helgad åt Herren.

Helgad betyder att vara avskild för ett alldeles speciellt ändamål. I kapitlet påminns vi två gånger om att vi är ett helgat folk (vers 2 och 21). Vi behöver verkligen bli påminda om vem vi är så att vi inte glömmer bort vad Herren kallat oss att vara.

Vi är uttagna och avskilda för ett alldeles speciellt ändamål: Att vara Guds folk här på jorden. Det innebär att vi inte kan tillåta oss att leva hur vi vill och det innebär att allt vi gör och säger är avsett att demonstrera Guds herradöme här på jorden. 


- Mannakorn att tugga på under dagen: Glöm inte bort vem du är!
________________
Innehåll:- Vers 1-2
Förbudna sorgeriter
- Vers 3-21
Rena och orena djur
- Vers 22-29
Regler för tiondet


Kommentar:
Att rista märken i kroppen var en vanlig rit bland Israels grannfolk. Det kan även ha förekommit som en del av baalsdyrkan. Det var viktigt för Gud att hans egendomsfolk inte tog upp riter som hörde hemma i främmande religioner.

Förbuden att äta viss slags mat kan ha att göra med att några av djuren var ohälsosamma och bärare av smitta. Några djur kan också ha använts i hedniska religiösa riter. Förbuden att äta rovdjur kan bero på att de åt andra djurs blod och att äta blod var strängt förbjudet.

Tiondegivandet betonas starkt i Gamla Testamentet. Tiondet användes till:
- fest inför Herrens ansikte (5 Mos 12:17-18)
- underhåll till präster och leviter (4 Mos 18:21-24)
- uppehälle för de fattiga (5 Mos 26:12)


I Nya Testamentet går Jesus till rätta med fariseerna för att de visserligen gav tionde men försummade rättvisan och kärleken till Gud. Jesus säger: "Det ena borde ni göra utan att försumma det andra" (Luk 11:42)

Till eftertanke:
- Hur betonas tiondegivandet i det kristna sammanhang där du är en del?

Tiondegivandet i Moseböckerna gavs till tre olika ändamål. Fundera över vilket ändamål du anser att vi ska ge vårt tionde. Ska vi ge hela tiondet till vår församling och ge utöver tiondet till andra ändamål, t.ex. hjälporganisationer? Eller ska vi fördela vårt tionde till olika verksamheter?




ÖPPNA DIN HAND

Bibelläsning: Femte Moseboken 15
Läs bibeltexten här

Du skall villigt öppna din hand för din broder, för de behövande och fattiga i ditt land” (5 Mos 15:11 FB)

Lev inte med en sluten hand där du krampaktigt försöker behålla det som du lyckats förvärva i ditt liv. Lev med en öppen hand. Det finns behövande runt omkring dig.
 
Du är omgiven av människor som inte har lärt känna Herren. De har behov av frälsning. De är behövande. Öppna din hand och dela med dig av vad Herren har gett dig. Berätta vem Herren är och vad han betyder i ditt liv.

 
Du kanske också är omgiven av människor som lever i materiell fattigdom. Öppna din hand och dela med dig av vad Herren har välsignat dig med.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Lev med öppna händer och var en välsignelse för din omgivning!
_______________
Innehåll:- Vers 1-18
Det sjunde året. Ett år av skuldavskrivning och befrielse för slavarna.
- Vers 19-23
Lagen om förstfödda djur


Kommentar:

Det sjunde året var ett friår. Om man gett ett lån till en broder skulle man efterskänka sin fordran på friåret. Det var en form för utjämning för "ingen fattig borde finnas bland dig" (vers 4). Denna regel gällde inte för utlänningar utan bara bland israeliterna.

Lånet var inte tänkt som en investering. Man fick till exempel inte ta ränta på lånen (23:19). Lånet var för att hjälpa en broder och inte för att tjäna pengar.

På samma sätt var det om någon broder hade fått problem och måste sälja sig som slav (tjänare) för sitt uppehälle. På det sjunde året, friåret, måsten slaven släppas fri, om han inte uttryckligen bad om att få stanna.

Till eftertanke:
En grundtanke var att leva generöst gentemot sina bröder.

- På vilka olika sätt kan vi leva generöst i våra församlingar?
- Kan man visa generositet på fler sätt än genom pengar?

Inga kommentarer: