10 aug. 2019

Med evigheten i fokus kan vi stå kvar i stormen

- Olof Edsinger i Världen idag -
En av de notiser som flimrade förbi i försommarens nyhetsflöde förtjänar att uppmärksammas på nytt. Det var SVT som kunde berätta att antalet skilsmässor bland äldre har ökat kraftigt de senaste 20 åren. Unikt för Sverige är vidare att fenomenet är så accepterat bland de anhöriga.

Som forskaren Torbjörn Bildtgård uttryckte det hela: ”Det här är något som förvånar när vi berättar det för våra kollegor runt om i världen. I väldigt många länder ser man, tvärtemot vad vi ser, att föräldrars kärleksrelationer är en stor familjeangelägenhet och då har barnen mer att säga till om.”

Till listan på vad som får Sverige att sticka ut i jämförelse med världen i stort kan vi alltså nu också lägga antalet skilsmässor bland våra pensionärer.

Ytterligare något som har förvånat forskarna är orsakerna till dessa sena skilsmässor; en allt vanligare motivering är nämligen att den ena parten blir sjuk, till exempel i en demenssjukdom. I detta läge finner många helt enkelt för gott att ta sitt pick och pack och gå.


Läs mer här: https://www.varldenidag.se/ledare/med-evigheten-i-fokus-kan-vi-sta-kvar-i-stormen/repsha!WydeV@DTGzELbJvSQfORA/

Inga kommentarer: