16 aug. 2019

Österländsk andlighet och biblisk kristendom

- Linda Bergling i Världen idag -
I österländsk andlighet finns olika övningar, som är intimt förenade med de ursprungliga läror och religioner, som de hämtats (och blivit lösryckta) ifrån. Övningarna är en del av det liv som ska leda till frälsning, upplysning, den slutliga friheten från karma och återfödelse och till sist leda till nirvana. Beskrivningen av "målet" formuleras olika.

För buddhister är visdom, etik och meditation viktiga delar för att nå nirvana, upplysningens mål som är befrielse från lidande. Dessa tre sammanfattar buddhismens åttafaldiga väg: visdom omfattar rätt uppfattning och tankar, etik och moral omfattar rätt tal, handlag och leverne och till sist meditation som omfattar rätt ansträngning, uppmärksamhet och koncentration. I västerländsk ”lightmodell” hoppar man över de två första momenten och fokuserar på den sista, de olika faserna av meditation, särskilt mindfulness.

För hinduer är yogan en del av vägen till frälsning. Den omfattar förberedelser, där man tyglar det yttre och inre, sedan följer praktiska övningar för kroppen, andningen och avskärmningen från yttervärlden. Yogan avslutas med meditationsövningar att uppnå samadhi, en försmak av nirvana.


Läs mer här: https://www.varldenidag.se/serie/osterlandsk-andlighet-och-biblisk-kristendom/Bbbojf!2SdPGeA5848gsRllcp4pQg/

Inga kommentarer: