19 aug. 2008

Todd Bentley och väckelsen i Florida

Under en lång tid har väckelsen i Lakeland stått i centrum för mångas uppmärksamhet. Människor från hela världen har rest dit för att inspireras av det som sker. GodTV har sänt ut samlingarna på webben över hela världen.

Många har varit hänförda och många har varit kritiska. De kritiska rösterna har ibland andats avundsjuka, ibland har kritiken gällt att han inte passar in i den traditionella bilden, ibland har det varit äkta omsorg om Guds verk.

Freshfires hemsida meddelar nu styrelsen att Todd Bentley tar time-out från ledarskapet av organisationen samt från mötena i Lakeland, vilket också kommenteras i pressen.

I dag är det många som får lov att säga: ”Vad var det vi sa?”

Hade det varit bättre att Todd Bentley aldrig hade haft mötena i Lakeland? Var allting fel från början? Var han en falsk profet? Frågorna hopar sig då ännu en i raden av framgångsrika förkunnare och evangelister faller för sexuella frestelser och misskrediterar sin tjänst och hela kristenheten.

Jag tror i alla fall att de hundratals människor som blev helade och upprättade tycker att det var bra att Todd Bentley hade mötena i Lakeland. Även efter det att det avslöjats att Todd Bentleys moraliska standard var otillräcklig, så fortsätter förmodligen alla dessa människor att vara friska.

Vad jag försöker säga är att något av det som hände i mötena kan vara från Gud, även om inte Todd Bentley håller måttet för vad vi anser bör karakterisera en sådan Guds tjänare. Vi frågar oss ofta: kan Gud verkligen använda så orena redskap?

Till det har jag bara ett svar. Om inte Gud använder orena redskap, vem i hela världen skulle han då kunna använda? Finns det en människa på jorden som inte felar? Finns det en människa på jorden som inte syndar?

Jag försvarar inte ett ögonblick att leva ett orent liv. Jag påstår inte heller att det som hände i Lakeland var helt igenom av Gud. Men jag påstår att Gud använder ofullkomliga människor. Jag tror till och med att han kan använda mig.

Det finns två fallgropar. Den ena är att bara betona ett heligt liv som vi ska leva upp till, men inte räkna med Guds övernaturliga kraft. Den andra fallgropen är att frimodigt betona och verka i Guds övernaturliga kraft, utan att leva ett heligt liv.

Då vi talar om helgelse, att leva ett heligt liv, handlar det om att bli lika Jesus. Men Jesus valde inte mellan kraft och sinnelag. Han levde frimodigt ut Guds kraft genom att hela människor, driva ut onda andar och väcka upp döda. Jesus var Guds kraft balanserad av Guds sinnelag.

Ett liv i Kristi efterföljd är ett liv där Guds kraft balanseras av Guds sinnelag. Där Andens gåvor balanseras av Andens frukt. Det handlar inte om antingen-eller. Det handlar om både-och.

peppebaron

Inga kommentarer: