1 dec. 2009

Oenighet om Jesusmanifestationen

Jesusmanifesttionen var från början tänkt att vara en samkristen manifestation för Jesus. Men inte för vilken Jesus som helst. Manifestationen var samtidigt en protest mot alla avvikande Jesusbilder som manifesterats i till exempel Ecce Homo-utställningen. Och en manifestation för evangeliernas Jesus.
Dagen skriver:
"- Men med den utvecklingen som nu sker i kristenheten med förnekelse av Bibeln som helhet och förnekelsen av Jesu gudom, har vi nått en dramatisk skiljeväg mellan nyliberal teologi och den historiska kristna tron. Där måste den här manifestationen markera en tydligare ställning för den historiske Jesus Kristus, säger Stanley Sjöberg.
En som kritiserar Stanley Sjöberg och menar att Jesusmanifestationen inte får tillåtas bli en protestaktion är domprosten Åke Bonnier som tidigare satt med i ledningen för manifestationen. På sin blogg vädjade han nyligen till de ansvariga för Jesusmanifestationen om att inbjuda Svenska kyrkan att vara med "inte bara som torgmötersarrangör, utan också med biskop... som talare i Kungsträdgården". Han vill inte att arrangemanget blir "en motmanifestation mot vare sig kyrkomötesbeslut eller andra religioner".


Läs mer i Dagen>>
Läs också "Biskop Eva Brunne: Stiftet är neutral inför manifestationen"
Se också rapport från årets Jesusmanifestation>>

1 kommentar:

Michael G. Helders sa...

När jag läste detta i morse- så tyckte jag denna debatt kring Jesusmanifestationen visar på varför man inte kan "organisera" fram enhet bland kristna.
Tycker också debatten visar på vad som blir problemet när man skippar fokus på läror för att inte skapa splittring utan få "hjärtas enhet" som det så fint heter.

I USA är det en debatt kring "The Manhattan Declaration" ekumenisk deklaration som tar ställning t.ex mot abort, samkönade äktenskap osv. Hör gärna Dr. James White genomgång av denna deklaration: http://www.youtube.com/watch?v=2H_tb2DBkyE - det tåls att tänka över även i svenska sammanhang.

Guds frid