19 mars 2010

Maktkamp och tillbakagång

Jag hittade i veckan en länk till gammal och ny Frälsningsarmé-musik. Bland knapparna i vänsterspalten hittade jag Marshmusik från stenkakor. Jag satte igång spellistan och den ena gamla marschen efter den andra spelades. Jag slogs av att det fanns så många olika musikkårer av hög klass redan då. Det verkar som varje avdelning på högkvarteret hade sin egen stabsmusikkår. Jag lyssnade på "stabsmusikkåren från Högkvarteret för det manliga sociala arbetet". Sedan kom "stabsmusikkåren från handelsavdelningen". Och alla lät förvånansvärt bra. Det måste ha varit en stor Frälsningsarmé i England på den tiden. Årtalen var från 1928-1930 och skivmärket var Regal.

Så såg jag plöstsligt ett samband. Det är ju precis de åren jag just håller på att läsa en om bok om. Den stora krisen i Frälsningsarmén 1929. General Bramwell Booth hade blivit gammal och oförmögen att fungera som general. Men han värnade om sin rätt att själv utnämna sin efterträdare genom att ha lämnat efterträdarens namn i ett förseglat kuvert.
Höga Rådet samlades då i London för att försöka avsätta Bramwell Booth och välja en ny general. Maktkampen mellan gnerealens familj och Höga Rådet pågick i månader med domstolsprocesser och dagliga reportage i den stora dagstidningarna i England. Maktkampen fördes i det offentliga och alla kunde följa hur man kämpade om makten i Frälsningsarmén.

I boken finns en kort upplysning om att just 1929 hade Frälsningsarmén i England sin högsta medlemssiffra någonsin. Efter 1929 började nedgången i medlemsantal....

Inga kommentarer: