18 juli 2010

rupebas morgonkoll 19 juli

Måndagen den 19 juli
Det lönar sig att tala sanning
"Mr Göteborg", Göran Johansson medverkade på ett av Frälsningsaméns/Dagens seminarier under Almedalsveckan. Dagen refererar seminariet: "Att han alls ställde upp för samtal handlade om att han har sådan respekt för Frälsningsarméns arbete:
- Kan jag ge något tillbaka för allt vad Frälsningsarmén har gjort för samhället gör jag gärna det."
Göran Johansson poängterar också vikten av att tala sanning som politiker:
"Det finns en stor fördel med att alltid tala sanning, tycker han. Då kan man nämligen improvisera. Det gäller till exempel när man håller tal. - Den som ljuger måste skriva ned allt."
Ytterligare ett citat från Johansson som poängterar vikten av ungdomsarbete i kyrkor och i övriga samhället:
"Det finns inget som är mer lönsamt för samhället än att rädda en ung människa."



Aftonbladet och Littorin
Tänk att en tidning i Sverige kan förstöra en människas liv genom att publicera uppgifter om en människa som tidningen inte är säker på är sanna eller falska.

Göran Skytte kommenterar Aftonbladets hantering av Littorinaffären i Svenska Dagbladet:
"Redan när den första artikeln publicerades kunde man se att materialet var bladtunt. En anonym källa som arbetat som prostituerad uppgav att hon flera månader efter ett betalt samlag sett en man på TV som hon kände igen som denne engångskund, och att detta skulle vara Littorin." Det hjälpte inte att Littorin dementerade uppgifterna. Aftonbladet kunde inte motstå frestelsen att öka lösnummerföräljningen genom att publicera tvivelaktiga uppgifter.
Politiska motståndare stämde in i fördömelsekören utan att veta om uppgifterna var sanna eller inte. Skytte skriver:
"Till slut. Mona Sahlin kunde som vanligt inte hålla sig. Prompt förklarade hon ”Vi är många som känner oss svikna”. Kanske borde just hon ha skäl att inte döma, särskilt inte på lös grund."
Läs också:  ”Aftonbladet löper stor risk att fällas i rättegång” DN
och Peter Wolodarskis ledarkrönika i DN: Krisen för Aftonbladet


Andakt och reflektion
Dagens andakt i högerspalten handlar om att hålla rent under ytan och kommentaren till den dagliga bibelläsningen från Apostlagärningarna 6 har temat:
Socialarbetarna intar scenen

Inga kommentarer: