20 aug. 2010

rupebas morgonkoll - 20 augusti

Ande, själ och kropp agerar i samverkan
Stanley Sjöberg skriver i Hemmets Vän"Det är en viktig insikt att förstå att vi alla med vår djupaste jagidentitet, bor i en kropp och lever med själens rikedom och mångfald, i en fantastisk samverkan inom vår treeniga personlighet. Därför måste vi också förstå innebörden av att bli född på nytt och få ett andligt liv under Guds Andes inflytande och kontroll. Det ger energi åt både intellekt och känsla, med styrka för vår kropp att orka mer."

Vad ska vi göra med Svenska Kyrkan?
Den frågan ställer sig Stefan Swärd i sin blogg efter ett gudstjänstbesök i Svenska Kyrkan i Skellefteå.
"Det är sen måndagskväll och jag är åter i Stockholm igen. I går besökte jag gudstjänsten i Svenska Kyrkan i Skellefteå, landsförsamlingen. Staden är ett starkt lutherskt fäste sedan hundratals år tillbaka, Svenska kyrkan och EFS har haft en stark ställning i Skellefteå under hundratals år.
Bilden från denna gudstjänst bekräftar det jag hör från alla håll när det gäller Svenska Kyrkan. Mycket få gudstjänstbesökare, och mycket hög medelålder. Flera generationer har tappats bort. Unga Skelleftebor har inte längre någon relation till kyrkan. Och jag förstår, gudstjänsten har ett upplägg helt anpassat för generationen 70-plus.
Håller Svenska Kyrkan på att ramla ihop som ett korthus? Allt hålls uppe av en stark ekonomi, fortfarande sju miljoner formella medlemmar, och hela apparaten med vigslar, dop och begravningar, kulturevenemang, fortfarande vanligt med konfirmationer etc. Men var finns den gudstjänstfirande församlingen?"

Inga kommentarer: