21 jan. 2012

Morgonkoll 21/1

rupebas morgonkoll den tjugoförsta januari
I dagens morgonkoll skriver Stanley Sjöberg om tidigare ekonomiska kriser och hur bön kunde medverka till vrida samhället rätt igen.
Marie Willermark skriver om tro och Bo Westin skriver om trons praktiska konsekvenser.


Lunchmöten bidrog till ekonomisk ärlighet
Stanley Sjöberg skriver i Hemmets Vän - "Det gick en chockvåg genom hela befolkningen. Arton välkända banker gick i konkurs. Försäkringsbolag ställde in betalningarna. Transportsystemet slutade fungera. Flera hundra tusen vanliga löntagare förlorade sina jobb och blev hemlösa. Häftiga oväder under en extremt kall och snöig vinter hade medverkat till ekonomiskt sammanbrott. Många begick självmord. Kvinnor sågs hejdlöst gråtande utefter gatorna i New York, Boston, Philadelphia och flera städer som haft fun­gerande industrier.
Det här hände hösten 1857 i Amerika. Allt hände plötsligt, efter en period med välstånd och överflöd, med den tidens mått. Materialismen hade förkvävt kyrkorna med allt färre deltagare i gudstjänsterna. Ungdomar som växte upp var ointresserade av tro och kristna värderingar. Några månader senare hade Amerikas ekonomi vänt och återhämtade sig. Men den ekonomiska krisen hade medverkat till besinning.
"

Det finns tro och det finns tro
Marie Willermak - "Tron som företeelse kan vända sig mot olika ritualer och gudar. Det framgick klart i ett reportage både i Rapport och i Dagens Nyheter igår om gruppen First aid kit. Deras nya album tycks göra alla resencenter glada.


 ”Systrarna Söderberg sjunger – likt forna tiders frälsningssoldater – sina sånger med trossäker glöd.”
Skriver DN. Jag finner inget märkvärdigt med sångens text men bildspråket i videon väcker funderingar. Där finns ett stort kors med en märklig New Age kista som släpper ut rök. En tydlig anknytning till en tro, men vad för slags tro? Inte varken forna tiders eller nutida frälsningssoldaters tro i varje fall."

”Kristendomen är praktik”
Bo Westin skriver i Dagen - "Kristendomen är i första hand praktik - Gud som är närvarande genom den helige Ande trivs i en kyrka som finns och verkar mitt ibland eländets barn och som går ut i tro på Guds löften.Frälsningsarmén föddes i en av de mest inhumana miljöerna i mänsklighetens historia under den industrikapitalistiska "slakthusepoken" i England, ett exempel på kristendom som tog Bibeln på allvar. De förkunnade med ord och gärningar frälsning och upprättelse i kraft av Jesu försoningsverk. Gud som skapade universum fick en ingång i denna värld och möjlighet att skapa på nytt och välsigna sin skapelse. Dagens kyrka ligger inte i fas med utvecklingen i samhället. Den har blivit en del av det välmående medelklassamhället och ser inte Lasarus som ligger där ute på trottoaren, hungrig och sjuk."

Inga kommentarer: