31 okt. 2016

Köp DAGBOKEN med 25% rabatt

Under hösten säljer vi varje månad en av våra böcker med 25 % rabatt.

I november är månadens bok 
DAGBOKEN - små tankar för märkvärdiga dagar 
av Rut Baronowsky (296 sidor). En andakt för varje dag under hela året.

Boken kostar vanligtvis 150 kronor, men i november får du den för bara 112 kronor + brevporto. 

Sänd ett mejl till info@rupeba.se och beställ boken, så skickar vi bok och faktura till dig. Detta erbjudande gäller endast beställningar över nätet.

Dette tilbud gjelder også i Norge for den norske DAGBOKEN - små tanker for merkverdige dager

30 okt. 2016

Tidig söndagsmorgon i Stockholm den 30 oktober

Veckorevy från min högst personliga utkikspunktpå livet

Så var det dags att vakna upp en söndagsmorgon i Stockholm igen, på besök hos yngste sonen med familj. Helgen har haft flera höjdpunkter. Lördagen "hängde" vi tillsammans med barn och barnbarn. Rut och jag hade också de två stockholmsbarnbarnen för oss själva en stund medan föräldrarna hade en träff med en grupp från kyrkan.

Vi passade bland annan på att skämma bort barnen med en jätteglass (det är ju det farföräldrar gör). På bilden ser du yngsta barnbarnet halvvägs igenom sin glass.

På kvällen var vi på AWAKENING EUROPE konferensen på Friends Arena i Stockholm. Vi var väl runt 20.000 personer samlade och fick uppleva en drygt tre timmar lång gudstjänst. Jerusalem sjöng, Todd White predikade och många hundra människor sökte sig fram till förbön.

Jag tror jag måste använda det stora ordet fantastisk:
- fantastisk förkunnelse
- fantastisk gudsnärvaro
- fantastisk upplevelse
- fantastisk Gud
(Klipp från YouTube på människor som söker sig fram till förbön)
Nu är det söndagsmorgon. Konferensen fortsätter dagen ut, men vi sätter oss i bilen för att köra de 55 milen hem till Moss i Norge och en ny vecka.

Jag ber att du ska få uppleva en fantastisk vecka
Peter Baronowsky.



29 okt. 2016

Pastorn, Gud och pengarna


Humor från kyrkans värld

Tre pastorer diskuterade om hur de gjorde med pengarna. Gud skulle ju ha sitt och prästen sitt.

Den första pastorn sa:
- Jag gör så här: Jag ritar ett streck på marken, och sedan kastar jag upp pengarna i luften. De pengar som hamnar på den ena sidan av strecket blir Guds, och de på den andra sidan blir mina.

Den andra pastorn sa:
- Jag ritar en ring på marken och kastar upp pengarna. De pengar som hamnar i ringen blir Guds och de pengar som hamnar utanför blir mina.

Den tredje pastorn sa:
- Jag kastar upp pengarna i luften och ropar så högt jag kan: Ta vad du vill ha!

27 okt. 2016

Att «komma ut»

«Komma ut» har efterhand blivit ett vanligt förekommande uttryck. Det används huvudsakligen om homosexuella som har dolt sin sexuella läggning och som sedan kommer ut i öppenhet.

Nu kanske det kan vara dags för kristenheten i Sverige att ”komma ut” i det synliga.

Det talas öppet och positivt om många andra religioner och rörelser med rötter i Buddhism och hinduism, och de välkomnas öppet i skolor och i det offentliga rummet. På många skolor läggar man in Yoga på schemat. Men om man skulle lägga in kristen bön på schemat skulle det antagligen bli ett ramaskri.

För några år sedan satt jag i styrelsen för en arbetsgivarorganisation för ideella organisationer. Ett år fick styrelsemedlemmarna som julklapp en bok av Dalai Lama. Boken väckte uppskattning och ingen blev förvånad över gåvan. Vad hade hänt om styrelsen i stället fått en bok om Jesus Kristus? Förmodligen hade det varit provocerande.

I media överträffar man varandra att tala väl om Islam, medan kristendomen tigs ihjäl eller förlöjligas.

Är det inte dags för de kristna att ”komma ut” i det öppna i Sverige.

Jesus ropade en gång ”Kom ut!”. Ut ur klippgraven, inlindad i bindlar, kom Lasarus som blev levande igen (Joh 11:43-44). Sedan sa Jesus ”Befria honom och låt honom gå”.

Är det en bild på den kristna församlingen idag? Sittande i tystnad i sin grotta, inlindad i bindlar som hindrar den att gå?

Det är många som vill att församlingen ska förbli i sin grotta och inte ”komma ut”. Men i mötet med Jesus fick Lasarus nytt liv och kom ut i frihet.

Kan vi inte höra Jesu stämma ropa in i vår tid ”Kom ut?

/PB

23 okt. 2016

Tidig söndagsmorgon den 23 oktober i Kristiansand

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen och denna söndagsmorgon vaknar vi i Kristiansand, den största staden på "Sörlandet" i Norge.

Den första delen av veckan hade vi en kurs på Jelöy för de löjtnanter som ordinerades under kongressen i sommar. Det är alltid spännande att möta löjtnanterna då de varit ute ett par månader på sin första order. Har de "överlevt" den stora förändringen att komma ut i verkligheten efter två år på Officersskolan? Ja, de hade överlevt på ett eller annat sätt allesamman. Vi hade några fina dagar tillsammans med fantastiska löjtnanter.

Under kursdagarna fick vi besök från de olika avdelningarna på högkvarteret som  informerade och svarade på frågor. Andra ämnen som vi tog upp under kursdagarna var predikoförberberedelser och tidsplanläggning.

Nu är det söndagsmorgon och vi är mitt inne i en bibelhelg på kåren i Kristiansand i Norge. Temat som kåren har valt för helgen är "Helig vardag - Helig var dag". Igår hade vi bibelstudier hela dagen och nu är vi snart på väg till den avslutande förmiddagsgudstjänsten.

Sedan få vi köra tillbaka hem till Jelöy - och en ny vecka.

Jag önskar dig en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

18 okt. 2016

Awakening Europe

AWAKENING EUROPE   28-30 OKTOBER 2016

FRIENDS ARENA,STOCKHOLM, SWEDEN

Läs mer HÄR

17 okt. 2016

"En följeslagare i min dagliga bibelläsning"

NT-boken är en utmärkt följeslagare i din dagliga bibelläsning. Gör dina egna anteckningar i pärmen då du läser kapitel efter kapitel. Vad talar till dig? Vad kan jag göra för nya upptäckter i min resa i tron?

Läs mer om NT-boken HÄR.

16 okt. 2016

Tidig söndagsmorgon den 16 oktober på Jelöy

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen. Och höst. Och nästan vinter.

Under veckan som gick har vi varit i Dröbak och undervisat på kårens soldatförberedelsekurs. Den här gången hade vi fått i uppdrag att undervisa om Frälsningsarméns lärosats 7 och 8. Det är alltid intressant att fördjupa sig i de olika lärosatserna, men jag anser att det är en som är viktigare än alla de andra. Det är den första trosartikeln som talar om vår tilltro till Guds ord. Alla de andra trosartiklarna är konsekvenser av den första. Den lyder:
"Vi tror att Gamla  och Nya Testamentets skrifter är givna av Gud genom inspiration och att endast de tgör det guddomliga rättesnöret för kristen tro och kristet liv". Tänk dig det. Det är Gud som har givit oss Bibeln.

Under veckan återknöt jag kontakten med Benny, en av de nya kadetterna på Officersskolan. Han var elev på Jelöy folkhögskola för 35 år sedan. Jag har tidigare berättat om att vi har räknat ut att mer än 40 av våra elever på folkhögskolan under 80-talet blev sedan officerare i Frälsningsarmén. Men nu räcker inte det. Förra året gick Linda ut som löjtnant. Hon var elev på folkhögskolan för 30 år sedan. Och Benny har just börjat sin utbildning. Det tar lång tid för några att bestämma sig!

Benny hade också med sig några bilder från tiden på folkhögskolan. Bland annat en bild på skolans musikkår det året. Benny sitter på tredje plats på kornettraden, och den unga flickan mellan Benny och mig spelade tillsammans med Benny och mig en kornett-trio "12th Street Rag". Se bilderna nedan. Benny lovade dessutom att ta med en ljudinspelning från vår kornetttrio. Väntra bara ska ni få höra.
Jelöy folkhögskolas musikkår i början på 80-talet 


"12th Streeet Rag". Trombonisten i förgrunden var elev samma år som Benny och blev nyligen divisionschef någonsstans i England.


Här ser vi Linda till vänster om Rut då Linda jobbade för oss på Länerstahemmet i Stockholm på 90-talet  (Läs mer om det HÄR). Till höger om Rut ser vi Liv Bente, som är gift med Hans Nilsson, även han en gamma elev på folkgjögskolan och numera nyanställd rektor på samma skola. Liv Bente är numer föreståndare för Frälsningsarméns Gateospital i Oslo.

Men nu är det söndagsmorgon och snart dags att gå uppför backen till förmiddagsgudstjänsten på Moss kår. Och i morgon är det måndag och då börjar vi en löjtnantskurs för årets nybakade löjtnanter.

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky




15 okt. 2016

NT-boken annons

NT-boken - perfekt för bibelgruppen eller som följeslagare i den personliga bibelläsningen. Läs mer HÄR.

12 okt. 2016

"En guldgruva....."

Den förste som beställde de två första delarna av NT-boken skrev: "Hej!! Jag hämtade pärmarna idag.. Det är en Guldgruva att studera.."

Det är nog en bra beskrivning på NT-boken. Den består nämligen av "guldkorn" som jag vaskat fram i min dagliga bibelläsning. Och då du följer med i den dagliga läsningen genom Bibeln, är jag säker på att du kommer att upptäcka dina egna guldkorn som bara fínns där, redo för dig att upptäcka. Just för dig, just i din nuvarande situation i livet.

/PB
.   Läs mer om NT-boken HÄR.

NT-boken

Nu är alla fyra delarna i NT-boken färdiga!

Projektet började den 1 januari 2016 och sedan har det fortsatt med ett kapitel om dagen, och nu är hela serien färdig. Tillsammans innehåller de fyra delarna 1.228 sidor bibelundervisning.

Till varje kapitel i Nya Testamentet finns en miniandakt med ett "mannakorn" att tugga på under dagen. Dessutom finns det till varje kapitel en avdelning med översikt, kommentarer och frågor till eftertanke.

NT-boken ges ut i A5-pärmar.
Del 1 innehåller de fyra evangelierna (299 sidor)
Del 2 från Apostlagärningarna till och med 2 Korintierbrevet (335 sidor)
Innehåller också bibelstudium från Apstlagärningarna med samtalsfrågor.
Del 3 från Galaterbrevet till och med Filemon (263 sidor)

Innehåller också bibelstudium från Efesierbrevet med samtalsfrågor.
Del 4 från Hebreerbrevet till och med Uppenbarelseboken (331 sidor)
Innehåller också bibelstudium från Hebreerbrevet med samtalsfrågor.

NT-boken kostar 160 kronor per del (pärm).
(Postens porto tillkommer med 69:- för 1-2 pärmar och 138:- för 3-4 pärmar)

NT-boken finns nu också som e-bok och kostar 80 kronor per del.
Beställ genom att skicka ett mejl till info@rupeba.se.

NT-boken kan användas som följeslagare till den personliga bibelläsningen, till självstudium, gruppsamtal eller för predikoförberedelser, eller helt enkelt som uppslagsbok.

Översikt över innehållet i del 1 finner du HÄR.
Översikt över innehållet i del 2 finner du HÄR.
Översikt över innehålet i del 3 finner du HÄR.
Översikt över innehållet i del 4 finner du HÄR.

9 okt. 2016

Tidig söndagsmorgon i den 9 oktober i Lillestrøm

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen och den här morgonen vaknar vi upp i Lilleström, nordost om Oslo.

Vi startade Bibelhelgen i Lilleström i fredagskväll med bönemöte. Hela lördagen hade vi bibelstudier under temat under temat "Jesus är - där du är". Jag tror att kåren har ett återkommande tema för gudstjänsterna under höstterminen som börjar med orden "Jesus är..."

Man kan säga det om flera kårer, men om Lilleström kan man verkligen säga "Kåren som inte ville dö". Lilleström ligger på pendelavstånd till Oslo och många av de boende i Lilleström arbetar i Oslo. I Lilleström bor också en del unga soldatfamiljer som på söndagarna pendlade in till de stora kårerna i Oslo, medan kåren i Lilleström förde en tynande tillvaro. Några av paren som brukade åka till Oslo och vara med i musikkåren där, upplevde Guds kallelse att flytta sitt soldatskap och satsa lokalt i Lilleström. Kåren började blomstra och fler och fler strömmade till. Nu är det kanske snarare så att en del Oslobor till och med pendlar till Lilleström på söndagarna (Ursäkta om min historieskrivning är bristfällig, men det är så jag har uppfattat det).

Idag har vi förmiddagsgudstjänst i Lilleström och därefter åker vi tillbaka hem till Jelöy. Idag är det dessutom TV-gudstjänst från Frälsningsarmén i Linköping och Finspång. Om du går på förmiddagsgudstjänst i Lilleström eller någon annanstans, kan du se TV-gudstjänsten i efterhand på SVTplay eller på en repris.

Ha en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

6 okt. 2016

Evangeliskt och/eller socialt arbete

Jag läser just nu en bok av John Stott med titeln "Issues facing Christians today" (Frågor som kristna ställs inför idag). Det är den fjärde omarbetade upplagan jag läser. Den första upplagan kom ut redan 1984. Boken är en "tegelsten" på över 500 sidor. John Stott är en gigant inom den evangelika kristendomen. Du kan läsa mer om John Stott HÄR.


Frågan som jag vill kommentera utifrån boken denna vecka handlar om församlingen ska bedriva socialt arbete vid sidan av det evangeliska.


Den frågan var högst aktuell även under Frälsningsarméns första tid. Det höjdes röster för att Frälsningsarmén skulle arbeta enbart med att förkunna evangeliet och andra röster som önskade se en frälsningsarmé med ett starkt socialt arbete. 

Denna frågeställning har också varit en fråga med helt olika synsätt också i den evangelikala rörelsen. Många reagerade mot det man kallade "ett socialt evangelium" och menade att det skulle ta bort fokus från församlingens huvuduppgift: att människor skulle bli frälsta. 

I den stora Lausannekonfernensen 1974 antog den evangelikala kyrkan, där Frälsningsarmén är en del, ett omfattande dokument. I det dokumentet behandlades inte frågan om kyrkans social arbete (Du finner dokumentet en bit ner i högerspalten på Bibelskolan HÄR).

Frågan hängde kvar efter konferensen och skapade en del spänningar inom den evangelika kyrkan under de följande åren. År 1982 kallade man samman en ny konferens i Grand Rapids under temat "Evangelisation och socialt ansvar". I den konferensen formulerades definitionen: "Socialt arbete är både en konsekvens av och en bro till evangelisationen". (sid 32 i Stotts bok).

Stott skriver vidare: "Vi kan inte skilja socialt arbete från bön. Ett bra exempel på detta ser vi i Moder Theresas arbete i Calcutta:
Många som besöker Moder Theresa och hennes missionärer är förvånade att de varje dag vid middagstid lämnar sitt livsuppehållande arbete i sina olika vårdinrättningar för de döende. Varför gör de det? För att bedja. De har lärt sig att man genom arbete utan bön bara kan uppnå det som är möjligt mänskligt sett, och deras önskan är att vara inbegripna i gudomliga möjligheter" (sid 36-37).

Frågan som hänger kvar hos mig blir då. 
- Kan man bedriva kristet socialt arbete med anställda som inte själva är kristna? 
- Kan den som inte är kristen arbeta efter definitionen att socialt arbete är en konsekvens av evangelisationen eller att det inte går att skilja kristet socialt arbete och bön? 

/PB


5 okt. 2016

"En guldgruva....."

Den förste som beställde de två första delarna av NT-boken skrev: "Hej!! Jag hämtade pärmarna idag.. Det är en Guldgruva att studera.."

Det är nog en bra beskrivning på NT-boken. Den består nämligen av "guldkorn" som jag vaskat fram i min dagliga bibelläsning. Och då du följer med i den dagliga läsningen genom Bibeln, är jag säker på att du kommer att upptäcka dina egna guldkorn som bara fínns där, redo för dig att upptäcka. Just för dig, just i din nuvarande situation i livet.

/PB     Läs mer om NT-boken HÄR.

2 okt. 2016

Tidig söndagsmorgon den 2 oktober

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Kåren i Södertälje
Så var det söndag igen. Förra veckan avslutades med gudstjänst på kåren i Södertälje och därefter hemfärd till Norge. Gudstjänsten var avslutningmötet av bibelhelgen på kåren i Södertälje. Vi upplevde en intensiv och välsignad helg med samlingar både fredag kväll, bibelstudier på lördagen och avslutningsgudstjänst på söndagen. Kåren spelade in helgens undervisning och du har möjlighet att lyssna på undervisningen på kårens hemsida.

Den senare delen av veckan har inneburit några dagars ledighet för vår del. Ledighet för min del innebar att jag har haft tid att arbeta vidare med mitt stora projekt under hösten, NT-boken. De första två delarna är nu färdiga. Efterfrågan på de två första pärmarna var oväntat stor och jag har inte riktigt hunnit med att distribuera ut materialet till alla som har beställt ännu. Men nästa vecka kommer det till er som har beställt. I den första delen kan man läsa om evangelierna (299 sidor) och den andra delen går från Apostlagärningarna till och med Andra Korintierbrevet (335 sidor). Den tredje delen beräknas bli färdig under oktober och behandlar Galaterbrevet till och med Filemon. Den fjärde delen räknar jag blir färdig i januari 2017 och den tar upp Hebreerbrevet till och med Uppenbarelseboken. Du kan läsa mer om NT-boken HÄR.

Nu har vi kommit in i oktober månad och under hösten har vi erbjudit en av våra böcker varje månad med 25% rabatt. I augusti var det Tolkningsboken, i september Förlåtelseboken, du kan bli fri och nu i oktober är det Gåvoboken, du är rikaren än du tror. Den kostar normalt 120:-, men under oktober månad kostar den bara 90:- (plus porto 26:-). Du kan beställa boken genom att mejla till info@rupeba.se. Du kan läsa mer om boken HÄR. Mer information om oktober-erbjudandet kommer i morgon (måndag).

Men nu är det söndagsmorgon och snart är det dags för en ny vecka. Den kommande veckan har vi en bibelhelg på kåren i Lillestrøm nordost om Oslo. Det är en spännande kår som var på väg att dö ut, men som blev född på nytt och som lever idag för fullt. Det blir samling på fredagskvällen, bibelstudier på lördagen och avslutningsmöte på söndag. Du är välkommen om du befinner dig i Oslo-trakten under helgen. 

Jag önskar dig en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

GÅVOBOKEN - Du är rikare än du tror - 25% rabatt

Under hösten säljer vi varje månad en av våra böcker med 25 % rabatt.

I september är månadens bok GÅVOBOKEN - du är rikare än du tror av Peter Baronowsky (140 sidor).

En bok om andliga nådegåvor, tjänstegåvor, naturliga gåvor och alla andra slags gåvor.

Boken kostar vanligtvis 120 kronor, men i augusti får du den för bara 90 kronor + brevporto (26:-). Sänd ett mejl till info@rupeba.se och beställ boken, så skickar vi bok och faktura till dig. Detta erbjudande gäller endast beställningar över nätet.

Om du föredrar det kan du swischa 116:- till +46 723 96 94 80, så får du bok och kvitto direkt hem i brevlådan (Glöm inte skriva in din adress).

Du kan läsa mer om boken
HÄR.