3 feb. 2025

Dagens andakt, den 3 februari

 


”Där kom de till honom med en lam som låg på en bår. När Jesus såg deras tro sade han till den lame: Var inte orolig, mitt barn…(Matt 9:2)

Dagens bibelord är en stark uppmuntran för alla oss som har människor runt oss som vi regelbundet ber för. Det var när Jesus såg vännernas tro, som Jesus började tala till den lame. Du har kanske ett barn, en förälder, en släkting eller en vän, som du ber för. Har du tro för att Herren ska börja tala till henne eller honom?  Vet du, jag tror att när jag ber för mina vänner, öppnas en gudomlig kanal upp, där Gud kan tala rakt in i den människans liv. Jag brukar se framför mig att det blir ett fritt utrymme över den människa jag ber för – ett utrymme där den helige ande kan verka.

Stephen Caldwell skriver i artikel ”Tro är att förtrösta på att Gud ska göra det han lovat. Lydnad är att backa upp denna förtröstan genom handling.” Den lame mannens vänner trodde att Jesus kunde beröra den lame och hela honom, och de visade denna förtröstan i handling och Gud belönade deras tro. Ibland måste vi också lyda den där impulsen att ringa upp den vi beder för eller göra någon annan liten handling som backar upp vår tro. Och så ska Herren beröra den vi beder för på ett underbart sätt.

BÖN

Herre, jag förtröstar på att du hör mina böner och att de får bereda väg för ditt tilltal och din kärlek in i människors liv. Men hjälp också att handla i tro när du påminner mig om något du vill att jag ska göra.

VAR BEREDD! - Matteus 24

 


Bibelläsning: Matteusevangeliet 24
 
Läs bibeltexten här:
https://folkbibeln.it/?book=matt&chapter=24&verse=1

Var därför vaksamma. Ty ni vet inte vilken dag er Herre kommer. (Matt 24:42 FB)
Var därför också ni beredda! Ty i en stund när ni inte väntar det kommer Människosonen. (Matt 24:44 FB)

I Matteus 24 håller Jesus sitt stora tal om denna tidsålders slut. Den värld vi lever i kommer inte att bestå för evigt. Jesus säger: "Himmel och jord ska förgå, men mina ord skall aldrig förgå" (Matt 24:35 FB).

Ingen av oss vet när det ska ske eller hur det ska ske. Men, om du visste att Jesus skulle komma tillbaka i morgon, hur skulle du då leva i dag?

Då du har svarat på den frågan. Lev så!

______________________________

Mannakorn att tugga på under dagen:
Jesus ska komma tillbaka
___________________________


ÖVERSIKT – KOMMENTAR – TILL EFTERTANKE

I Matteus 24 talar Jesus om den sista tiden och vad som kommer att hända i förbindelse med Jesu återkomst. 

En tid med mycket lidande - Vers 3-14
Då Jesus beskriver händelserna i förbindelse med att "himmelen och jorden skall förgå" (vers 35) talar han om "födslovåndor" (vers 8). Det handlar inte om att allt tar slut, då skulle Jesus kanske ha talat om jordens "dödskamp", men födslovåndor talar om att något nytt ska komma, en ny himmel och en ny jord.
Den sista tiden kommer att präglas av krig, hungersnöd och jordbävningar (vers 7). De kristna kommer att förföljas och misshandlas många kommer att "komma på fall" (vers 10), och kärleken kommer att svalna hos de flesta (vers 12).

´Förödelsens styggelse´ - Vers 15-28

Här hänvisar Jesus till Daniels bok. ´Förödelsens styggelse´ talar om att Jerusalem och Templet kommer att förstöras. 
Jesus fortsätter att beskriva den stora vedermödan som ska komma i Ändens tid: "Ty då skall det bli en så stor nöd att något liknande inte förekommit sedan världens begynnelse" (vers 21)

Jesus kommer tillbaka - Vers 29-51

Efter den stora vedermödan kommer Jesus tillbaka med stor makt och härlighet.
Jesus uppmanar oss att vara vaksamma, eftersom vi inte vet vilken dag han ska komma (Vers 42).
   Jesus använder också en bild av fikonträdet som bär tecken på vår. Bilden tolkas ofta som att den generation som ser fikonträdet (Israel) få liv igen, inte ska förgås innan allt detta har skett (Vers 34.)
  Himmelen och jorden kommer att förgå, men Jesu ord ska aldrig förgå (Vers 35).

Till eftertanke:
Jesus går till rätta med fariséerna för at de inte kan tyda tidens tecken.
Hur bedömer du tidens tecken idag i förhållande till Jesu undervisning om de sista dagarna?

2 feb. 2025

Tidig söndagsmorgon den 2 februari

 



Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Nu har vi rest bort på en "skrivarvecka". Flera av de böcker vi skrivit har haft sin början i en "skrivarvecka", en vecka då vi reser bort och kopplar loss från de dagliga rutinerna och koncentrerar oss på ett skriva och läsa.

Den första boken vi gav ut var Ruts andaktsbok DAGBOKEN. Den kom inte till under någon "Skrivarvecka", den kom till mitt under krävande heltidsjobb då vi arbetade på FASI, Frälsningsarméns Sociala Institut på Lännersta. Där undervisade vi på många olika slags kurser för alla anställda inom Frälsningsarméns socialtjänst och Myrorna. 

Den första april 2007 startade vi vår blogg som vi senare även publicerade på facebook. Ett fast inslag i bloggen var att Rut skrev "Dagens Andakt" varje dag.

Någon gång på nyåret 2008 bestämde vi oss att ge ut Ruts andakter i bokform. Då räckte det inte för Rut att bara skriva en andakt om dagen. Vi startade ju den första april året innan så vi hade inga andakter för årets första tre månader, så Rut fick en del tidspress eftersom vi gärna ville att boken skulle bli färdig till julen 2008. 

Någon gång i november lämnade vi in boken för tryckning och hoppades att vi skulle ha böckerna till jul. I slutet av november var vi i Milano tillsammans med yngste sonens frus familj. Det skulle bli vår första bok och vi undrade nog om det skulle vara någon som var intresserad att köpa den.

Så en kväll satt jag i lobbyn på hotellet där vi bodde för att kolla min mail. Och där fanns helt oväntat ett brev från divisionschefen för Frälsningsarméns norra division där han beställde ett exemplar till varje officer i divisionen och en fråga om vi kunde sköta utsändningen till alla officerarna. Om jag inte minns fel var det ett tjugotal böcker. Då hade vi inte ens sett boken och vi visste inte om tryckeriet kunde få fram böckerna i tid till jul. 

Jag funderade nog hur divisionschefen för Frälsningsarméns Norra Division vågade beställa en bok som ännu inte fanns. Vi hade inte ens sett boken själva. Jag svarade att det gjorde vi gärna och bad till Gud att tryckeriet skulle få fram böckerna i tid. Och det gick bra.

Inte anade vi då att Dagboken skulle bli översatt till både norska och svenska och att den fortfarande idag är vår mest sålda bok varje år.

Den norska boken är ett resultat av en bibelhelg vi hade i Norge. Många av våra bekanta och gamla elever från de år vi var lärare på Jeløy Folkehøyskole i Norge var där. I avslutningsmötet frågade jag om det var någon som var intresserad att översätta Dagboken till norska och efter mötet kom en tidigare elev, Marianne Spor och anmälde att hon gärna ville översätta den.

Den engelska översättningen gjordes av Sven Ljungholm. Sven var svensk som levt större delen av sitt liv i USA och var amerikansk frälsningsofficer. Då han kom till, Lettland, där vi då bodde, såg han Dagboken och frågade han om han fick översätta den till engelska.

Den svenska Dagboken har fått en stor spridning och den norska Dagboken har fått en ännu större spridning. Den engelska har vi inte lyckats få någon större spridning på. Är det någon som har något förslag?

Med önskan om en välsignad ny vecka.
Peter Baronowsky



Dagens andakt, den 2 februari

 


”Om inte er tro består, skall inte ni bestå” (Jes. 7:7)

Att åka skidor kan vara en underbar upplevelse. Att ”gå på tur” som norrmännen säger, och i stilla mak färdas över en fjällvidd en solig vinterdag, kan fylla en människa med glädje och lovsång. Skönheten kan vara så intensiv och bländande.

Att åka skidor i uppförsbacke, med fel valla så det blir bakhalt, är å andra sidan något av det mest påfrestande en människa kan råka ut för. Bakhalt! Usch! Man har inget fäste och man försöker ihärdigt klamra fast ena skidan i backen, medan man försiktigt flyttar den andra skidan ett litet hack uppåt. Men innan den skidan fått fäste, har skidan, som nyss var något så när fast, halkat ner ett stycke, och så får man hålla på.

I Folkbibeln lyder dagens bibelord: Om ni inte är fasta i tron har ni inget fäste. Att vingla i sin tro är som att åka skidor i uppförsbacke. Och jag skulle vilja lägga till: att vara fast i sin tro är som att gå på tur på en fjällvidd i solsken, en vila.  Tro är i stora stycken ett beslut. Vi väljer att tro.  Vi kan välja att vara fasta i tron, att hålla fast vid Guds trofasthet vad som än händer. Gud belönar en sådan tro.

BÖN

Herre, jag vill tro på dig idag. Jag vill lita på ditt ord och vila i din omsorg om mig.

Psalm 14 och 15

 


Psalm 14 - FINNS DET NÅGON SOM SÖKER GUD?

Bibelläsning: Psalm 14
Läs bibeltexten här:
https://folkbibeln.it/?book=ps&chapter=14&verse=1

"HERREN blickar ner från himlen på människors barn för att se om det finns någon förståndig, någon som söker Gud." (Ps 14:2)

I psalmens inledning säger författaren: ”Dårarna säger i sitt hjärta: "Det finns ingen Gud." Dårarna står här i motsättning till de förståndiga, de som söker Gud.

Då man läser vidare i psalmen förstår man att Herren söker efter någon som är förståndig, någon som söker honom. Men det är förgäves, han hittar ingen.

Herren blickar också idag ner från himlen och söker de förståndiga.

Tänk om han idag skulle få se en armé av längtande människor som böjer sig inför honom och sträcker ut sina händer för att ta emot det han har att ge. Tänk om Herren idag kunde finna förståndiga människor, som söker honom av hela sitt hjärta.

Tänk om jag skulle vara en av dem. 
______________________________

Mannakorn att tugga på under dagen:
Jag vill söka Herren av hela mitt hjärta.
______________________________


Kommentar

Vers 1-3
Citeras av Paulus i Rom 3:10-12.

Vers 3
Det är bara Gud som är fullkomlig. Vi har alla syndat och saknar härligheten från Gud. Men Gud har friköpt oss av bara nåd (Rom 3:23-24).

Vers 7
Den här versen återges i Matt 1:21 och talar om Jesu födelse.

 ______________________________

Psalm 15 - I GUDS NÄRHET

Bibelläsning: Psalm 15
Läs bibeltexten här:
https://folkbibeln.it/?book=ps&chapter=15&verse=1

"HERRE, vem får vara i ditt tält, vem får bo på ditt heliga berg? Den som lever fullkomligt och handlar rättfärdigt." (Ps 15:1-2)

Vem får vistas hos Gud? Vem får bo hos Gud? Vem får leva i Guds närhet?

Psalmisten svarar:
-den som talar sanning i hjärtat
-den som inte baktalar
-den som ärar den som fruktar Herren
-den som inte bryter en ed
-den som inte tar mutor
-den som lever fullkomligt och lever rättfärdigt

Finns det då någon som kvalificerar till allt detta? Finns det någon som kan leva i Guds närhet? Ingen av oss kvalificerar, för då vi kommer nära Herrens helighet uppenbaras alla våra misslyckanden och vår orenhet.

Men vi kommer inte inför Gud i kraft av vår egen rättfärdighet, utan iklädda den rättfärdighet som Jesus har köpt till var och en som tror (Rom 3:22-24). Då vi bekänner och ber om förlåtelse blir vi renade från all orättfärdighet (1 Joh 1:9) och vi får be om kraft att i framtiden bättre kunna leva ett liv som behagar Gud. 

______________________________

Mannakorn att tugga på under dagen:
Lever jag i Guds närhet?
______________________________


Kommentar

Detta är en kort psalm på fem verser med ett stort innehåll.
Det handlar om att vara och bo i Herrens närhet (vers 1), inte bara om tillfälliga besök där.
Det handlar om helgelse, för utan helgelse kan ingen se Herren (Heb 12:14).

Helgelsen berör hela vårt liv:
- Hur vi lever, samtalar och våra relationer (vers 2-3)
- Värderingar, integritet och generositet (vers 4-5).

När vi lever i Guds kärlek, när vi ”bor” hos Herren, fostrar han oss. Där finns inget utrymme för att försöka framställa oss bättre än vi är. Där får vi ständigt bo på grund av nåd och förlåtelse.

Temat att få bo hos Herren (vers 1) återkommer på flera ställen i Psaltaren (Se Ps 23:6; 24:3; 27:4; 84:2,4).

1 feb. 2025

Dagens andakt, den 1 februari

 

”… idag kommer Herren att uppenbara sig för er. Och de tog det som Mose hade sagt till om och förde fram det till Uppenbarelsetältet. Hela församlingen trädde fram och ställde sig inför Herren. Mose sade: Detta är vad Herren har befallt, och Herrens härlighet skall visa sig inför er… Och Moses och Aron gick in i uppenbarelsetältet. Sedan gick de ut igen och välsignade folket. Då visade sig Herrens härlighet för allt folket.” (3 Mos 9:4-6, 23)

I dagens bibelord kan man se ett mönster för Guds handlande. 1) Löfte: Gud lovar Mose att han ska uppenbara sin härlighet för folket. 2) Lydnad: Folket gör det som Herren har befallt. 3) Bön: Moses och Aron går inför Herrens ansikte 4) Välsignelsen från Gud ges vidare: Moses och Aron går ut och välsignar – gör, talar och tänker gott om och för folket 5) Uppfyllelse av löftet: Herren visar sin härlighet för alla.

Så här talar Herren till sitt folk också idag. Ofta är hans löften till oss förbundna med ett uppdrag eller en uppmaning. Om du gör si, kommer jag att göra så. Om vi vill se löftet uppfyllas, måste vi göra det som ankommer på oss. Så måste vi söka Herrens ansikte och ge vidare av den välsignelse som vi får. Och Herren kommer att uppfylla sitt löfte till oss.

BÖN

Herre hjälp mig idag att uppfatta dina löften till mig och hjälp mig att lyda. Jag vill leva idag inför ditt ansikte, och de välsignelser som du ger vill jag ge vidare, när och som du leder mig. Tack för att du vill visa din härlighet!

Psalm 13 - GUD ÄR GOD – ALLTID!

 


Bibelläsning: Psalm 13
Läs bibeltexten här:
https://folkbibeln.it/?book=ps&chapter=13&verse=1

"Jag förtröstar på din nåd, mitt hjärta jublar över din frälsning. Jag vill sjunga till HERRENS ära, ty han är god mot mig." (Ps 13:6)

Psalm 13 är en av de kortare psalmerna i Bibeln. Psalmen börjar i djup ångest och ställer frågan hur länge det ska det dröja innan Gud griper in.

Fyra gånger ropar psalmisten ut sin förtvivlan och frågar "Hur länge?". Han känner, att han är bortglömd av Gud, att Gud döljer sitt ansikte för honom och att fienderna triumferar över honom. Han känner en daglig oro och ängslan.

De förtvivlade ropen övergår i bön. Men psalmen slutar i förtröstan och jubel. Den slutar med lovsång. Den uttrycker förtröstan på Gud från ett hjärta som jublar över Guds frälsning.

Denna förtröstan och detta jubel är inte hämtat ur tomma intet. Det finns en orsak till att psalmisten kan förtrösta. Det finns en orsak till jublet. Orsaken är att Gud är god. Guds godhet är grunden för tilliten och förtröstan. Gud förändras inte. Han är god. Och förvissningen om Guds godhet gör att vi kan förtrösta - även de dagar då vi inte ser något ljus.

______________________________

Mannakorn att tugga på under dagen: 
Gud är god – alltid!
______________________________

Kommentar:
Vers 1-3
David klagar inför Gud över det mörker han befinner sig i.

Vers 4
Då vi är mitt uppe i våra problem kan det vara svårt att se något ljus, något positivt. Då kan det vara en hjälp att berätta om din situation för någon du har förtroende för. Att bara sätta ord på problemen gör dem mer hanterbara.
Då David berättat för Herren om det mörker han befinner sig i, ber han att Gud ska ge hans ögon ljus. 

Vers 6
Psalmen avslutas i förtröstan på Gud och med jubel över hans frälsning.

Det är viktigt att vi inte avslutar bönen mitt i beskrivningen av våra problem. Då kanske vi inte har umgåtts med Gud utan bara med våra problem. Många psalmer avslutas med tillit och förtröstan på Gud och lovsång om Guds storhet. Och där bör vi också landa.

31 jan. 2025

Dagens andakt, den 31 januari

 


”Lovsång tillkommer dig, o Gud… vi infriar våra löften till dig, du som hör bön. Till dig kommer alla människor för att bekänna sina synder. När vår skuld blir oss för tung förlåter du oss. Lycklig den utvalde som får komma dig när och vara på dina förgårdar. Vi mättas av det goda i ditt hus, av det heliga i ditt tempel” (Ps 65:2-5)

Äkta lovsång gör någonting med de människor som hör den. Många gånger har vi fått vara med om att människor blivit djupt berörda av just lovsången. En kvinna ropade rakt ut mitt under lovsången: Vad håller ni på med? Jag orkar inte sitta här och höra på er. Och så rusade hon ut från rummet. En stund senare hade den här kvinnan blivit frälst.

Vid ett annat tillfälle hade vi gudstjänst på Island. En svensk utbytesstudent kom in på mötet. Hon hade aldrig tidigare varit på ett kristet möte, men följde med en vän. Efter 25 minuters lovsång måste hon lämna mötet. Hon stod inte ut. Hennes vän berättade efteråt att hon bara grät och grät och grät. Hon sa till sin vän: ”Jag har aldrig sett så många glada människor och det gjorde så ont”. Jag ber om att hon nu har funnit vägen till Jesus så att hon kan vara med i lovsången. Själv vill jag fortsätta att sjunga!

BÖN

Tack Herre för att vi får sjunga lovsånger och upphöja ditt namn bland människor. Tack för att du verkar med din helige ande och rör vid de djupaste strängarna i människor när vi som känner dig hyllar dig.

HÖNAN OCH KYCKLINGARNA - Matteus 23

 

Bibelläsning: Matteusevangeliet 23
Läs bibeltexten här:
https://folkbibeln.it/?book=matt&chapter=23&verse=1

"Hur ofta har jag inte velat samla dina barn, så som hönan samlar sina kycklingar under vingarna, men ni ville inte." (Matt 23:37)

Efter att Jesus sagt de orden lämnar han Templet och säger att han inte kommer tillbaka förrän de frågar efter honom. Då Jesus var på väg bort från Templet kom lärjungarna till honom och visade på tempelbyggnaderna och menade att Jesus inte kunde lämna det fantastiska Templet. (Matt 24:1).

Lärjungarna fokuserade på formerna, strukturerna och traditionerna. Jesus fokuserade på relationen. Vi blir ibland så upptagna av Guds verk att vi glömmer bort Gud själv. Vi blir ibland så upptagna av vår kallelse och vad vi gör för Herren att vi glömmer bort att Jesus i första hand inte kallade oss till en tjänst utan till gemenskap med Honom själv. "Gud är trofast som har kallat er till gemenskap med sin Son Jesus Kristus, vår Herre." (1 Kor 1:9).

Den viktigaste frågan för idag blir då inte vad jag kan uträtta för Jesus (även om det är en mycket viktig fråga), utan om jag vill vara tillsammans med Honom. Jesus vill det. Vill jag det?

"Hur ofta har jag inte velat samla dina barn, så som hönan samlar sina kycklingar under vingarna, men ni ville inte.

______________________________

Mannakorn att tugga på under dagen:
Vill jag?
De ville inte samlas i gemenskapen
med Jesus. Hur är det med mig idag?
______________________________

ÖVERSIKT – KOMMENTAR – TILL EFTERTANKE

Kapitlet ägnas huvudsakligen åt att Jesus varnar för, och går till rätta med fariseerna och de skriftlärda. Han kallar dem för hycklare, blinda ledare, dårar, ormar och huggormsyngel. Dessutom uttalar Jesus ett antal ve-rop till fariseerna och de skriftlärda.

Till eftertanke:
Vad är det som gör Jesus så upprörd?
Vilka saker anklagar han dem för?
Skulle han kunna säga liknande saker om våra församlingar idag?

30 jan. 2025

Straffbara åsikter?

Straffbara åsikter? - Om regeringens handlingsplan ”Stolt och trygg” går igenom.

Regeringen presenterade i veckan en ny handlingsplan för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter och ger nu FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, bland annat i uppdrag att

… kartlägga förekomsten av hbtqi-fientlighet i digitala miljöer. I uppdraget ingår att kartlägga och analysera förekomsten av hbtqi-fientlighet och hur den tar sig uttryck i olika digitala miljöer med anknytning till Sverige.

Rapporten väcker många frågor. Vilka konsekvenser kommer det att få för oss som fortfarande tror att Bibeln menar vad den säger och som i yttrandefrihetens namn hävdar denna åsikt på nätet? Vad är hbtqi-fientlighet? Är det att med Bibeln i ryggen hävda att sexuella handlingar mellan två personer av samma kön är fel? Kommer det framöver att vara tillåtet att på nätet tala om för människor att Bibeln har en annan syn på sexualitet än denna världen? Och kommer ännu fler inom kyrkan att backa från att predika Ordet som det står?

Regeringen har också gett MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor i uppdrag

 … att genomföra en fördjupad analys av behovet av stödinsatser om hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive utsatthet för s.k. omvändelseförsök mot unga hbtqi-personer.

I en tidigare rapport från MUCF ”Unga hbtq-personers utsatthet för omvändelseförsök i Sverige” definieras omvändelseförsök som påtryckningar som syftar till att förmå någon att förändra, permanent dölja eller avstå från att leva i enlighet med sin sexuella läggning eller könsidentitet eller uttrycka kön på det sätt personen själv vill.

Så vad är en påtryckning? Är det att tvinga någon? Är det att be för någon? Är det att tala om vad som står i Bibeln om homosexuella handlingar? Eller är det att säga att Bibeln definierar sådana handlingar som synd?

Om svaret på dessa frågor är ett ja, om regeringens handlingsplan genomförs, kommer det att bli förbjudet att skriva något negativt på nätet om den homosexuella livsstilen. Då blir kanske det här mitt sista inlägg i debatten. Vi kommer inte att få be för dem som brottas med frågan, eller säga det som Bibeln säger, nämligen att homosexuella handlingar är synd.

Martin Luther lär ha sagt:

Om jag med hög röst och tydlig redogörelse bekänner mig till varje del av Guds sanning, bortsett från just den lilla punkt som världen och Satan för tillfället angriper, då bekänner jag inte Kristus – hur frimodigt jag än bekänner mig till Kristus. Där striden rasar som värst visar sig soldatens lojalitet, och att stå stadigt på andra delar av slagfältet är enbart flykt och vanära om man ryggar tillbaka när det verkligen gäller. (Citat ur Francis Schaeffer, Den Gud som finns till)

Vilket område är det världen och satan för tillfället angriper?

Jag tror att det handlar om Bibelns syn på sex och samlevnad. Inget område har blivit så attackerat under senare år som kyrkans traditionella syn, att den sexuella relationen är exklusivt förbehållen en man och en kvinna i en livslång relation inom äktenskapet.

Hbtqi-rörelsen har haft stora framgångar under senare år. I början stod kampen ofta mellan världen och kyrkan. Men konflikten har ätit sig in i kristenheten och har idag blivit en fråga som splittrar kyrkor, församlingar och samfund. Idag tävlar liberalteologerna om att hitta den bästa lösningen för att komma undan det som faktiskt står om den här frågan i såväl Gamla testamentet som i Nya testamentet. Man vill så gärna att Bibeln ska säga något annat än det den faktiskt säger. 

Luther påstår i citatet att vår lojalitet mot Kristus visar sig i just vårt mod att stå fast i den fråga som attackeras i den tidsålder som nu är. Så hur är det idag? Nöjer vi oss med att stå stadigt i alla andra delar av den kristna tron, men vacklar i nuets kärnfråga?

Det ser ut som att kyrkan gärna får predika om Guds kärlek. Men ve den som predikar om Guds vrede över synden, om Guds krav, Guds stränghet och Guds gränser, om Guds dom och straff. Yttrandefriheten är i farozonen för den som håller fast vid Bibelns rena undervisning.

Man anklagar ofta de kristna som vidhåller en klassisk konservativ bibelsyn för att vara sexfixerade. I stället är det vår västerländska kultur som är sexfixerad. Människans värde och identitet bestäms i denna översexualiserade kultur utifrån vilken sexuell läggning man menar sig ha. Och det som känns rätt för mig är rätt! Och att samhället köper denna måttstock för människovärde och identitet visar sig inte minst genom att regeringen nu engagerar 13 olika myndigheter som ska se till att ingen ifrågasätter Svenssons rätt att ha sex med vem han vill i handlingsplanen ”Stolt och trygg”. Enligt rapporten har 23,3 miljoner kronor per år tillförts detta område under åren 2023–2024 samt ytterligare 10 miljoner per år under åren 2023–2027.

Bibeln definierar inte människans värde utifrån hennes sexuella läggning, men utifrån hennes relation till Gud. Han älskar henne, men han älskar inte allt hon gör. Bibeln menar att det finns gränser som inte får överskridas, gränser för vad som är rätt och fel. Men om man har gått över gränsen finns det befrielse i det rena evangeliet. Det är skillnad på att bli förlåten och att flytta gränser.

Teologen Chrys C. Caragounis skriver i sin bok ”Homoerotik, i forntid och nutid – och den kristna församlingen”.

Paulus och den tidiga församlingen ansåg att de hade svaret på de homosexuellas problem liksom på alla andras problem. När församlingens Herre förlät äktenskapsbryterskan, som judarna velat stena, sade han till henne: ”Gå nu, och synda inte mer.” I det innersta av Bibelns budskap finns övertygelsen att Guds nådefulla förlåtelse åtföljs både av en ny skapelse … och av förmågan för varje syndare att leva ett nytt liv.

I 1 Kor.6:9–10 läser vi:

Vet ni inte att orättfärdiga inte ska få ärva Guds rike? Bedra inte er själva! Varken sexuellt omoraliska eller avgudadyrkare, varken äktenskapsbrytare eller de som utövar homosexualitet eller som låter sig utnyttjas för sådant, varken tjuvar eller giriga, varken drinkare, förtalare eller utsugare ska ärva Guds rike. Sådana har några av er varit. Men ni har tvättats rena, ni har blivit helgade, ni har förklarats rättfärdiga i Herren Jesu Kristi namn och i vår Guds Ande.

Efter att ingående ha analyserat både språkbruk och praxis som rör homosexuella handlingar under såväl antiken som under Nya testamentets tid, och med hänvisning till ovanstående bibelord skriver Caragounis i avslutningen av sin bok

Vi kan förutsätta att det i församlingen i Korint fanns kristna som tidigare hade varit homosexuella … De hade nu blivit förlåtna renade och de hade fått ett nytt liv där de var fria från sitt tidigare sätt att leva. Paulus fördömde homosexuella handlingar, men han älskade den homosexuelle”. Det var för sådana som Kristus hade dött, inte för att de skulle kunna fortsätta med sin synd, men för att de skulle kunna bli befriade från den och bli förvandlade till nya skapelser … församlingen har sin Herres lösning och måste vara trogen mot den. Församlingen har ingen rätt att kompromissa med Guds Ord.

Jag är tacksam för att mitt eget samfund Frälsningsarmén fortfarande i sina lärosatser tydligt definierar var man står i dessa frågor. Första lärosatsen lyder:

Vi tror att Gamla och Nya testamentets skrifter är givna av Gud genom inspiration och att endast de utgör det gudomliga rättesnöret för kristen tro och kristet liv.

Om jag skulle lyfta fram ett ord i den här lärosatsen, är det ordet ”endast”. Det är inte teologernas analyser om språk och kultur som ska vägleda oss. Det är det levande Ordet själv.

Dessutom finns det tydligt definierat i Frälsningsarméns nya handbok för den som vill bli soldat i Frälsningsarmén ”Called to be a Soldier” att

Frälsningsarmén bejakar äktenskapet som en frivillig, kärleksfull och livslång förening mellan en man och en kvinna. Äktenskapet är ett sätt att dela hela livet och det kännetecknas av personligt samtycke, inbördes respekt och trohet, ömsesidig tjänst och jämställdhet. Det är det enda rätta sammanhanget för sexuell intimitet.

Så kommer jag att straffas för den här krönikan? Förmodligen inte idag, men kanske i morgon! Men den gamle Luther kanske hade rätt ändå:

Där striden rasar som värst visar sig soldatens lojalitet, och att stå stadigt på andra delar av slagfältet är enbart flykt och vanära om man ryggar tillbaka när det verkligen gäller.


Dagens andakt, den 30 januari

 

”Gud har köpt er och priset är betalt; bli inte slavar under människor.” (1 Kor 7:23)

Inom fastighetsjuridiken finns det något som kallas för ”dolda fel”. Vid en försäljning av en fastighet är det alltid så att säljaren har upplysningsplikt och köparen har en långt gående undersökningsplikt. Om köparen efter köpet kommer på att det fanns fel, som han borde ha upptäckt innan han köpte huset, får han själv stå för kostanden att rätta till felet. Om det däremot var ett fel på huset som var omöjligt att upptäcka både för säljaren och för köparen, så är det ett ”dolt fel” och säljaren får stå för kostnaden att reparera skadan.

Bibeln säger att vi kristna är köpta och priset är betalt. Förut ägde vi oss själva, men Jesus har köpt oss och nu tillhör vi honom. Skillnaden mellan en fastighetsaffär och frälsningen i Jesus Kristus är att det inte förekommer några dolda fel. Han vill att vi ska bekänna för honom alla våra fel och brister, men sedan köper Herren oss sådana som vi är. Och an tar fullt ansvar för att reparera alla kända och alla dolda fel.

BÖN

Tack Jesus för att jag får tillhöra dig idag. Tack för att du läker och upprättar det som är trasigt i mig och du står för alla kostnaderna. Hjälp mig att ge din helige Ande fritt tillträde till det som är ditt.

VAD SVARAR DU? - Matteus 22

 


Bibelläsning: Matteus 22
Läs bibeltexten här:
https://folkbibeln.it/?book=matt&chapter=22&verse=1

I dagens kapitel berättar Jesus en liknelse om en kung som bjuder in människor till ett bröllop. Så här reagerade människorna:

"De brydde sig inte om det utan gick sin väg, en till sitt jordbruk, en annan till sina affärer" (Matt 22:5 FB)

-Många människor upplever en kallelse att komma in i Guds rike, men är alltför upptagna av annat för att hinna bry sig om inbjudan.

Men kallelsen handlar inte bara om en livsuppgift, utan kan handla om något som Gud vill att jag ska göra i dag eller just nu. Det kan handla om att ringa till någon, skriva ett brev eller att gå till någon. Om Gud ber mig göra något speciellt i dag, vad kommer det då att stå om mig? Kommer det att stå: "Han brydde sig inte om det utan gick sin väg till TV-fåtöljen"?

Om jag blir riktigt stilla så att jag kan höra Gud tala personligt till mig i dag, vad säger han och vad kommer jag att svara?
______________________________
Mannakorn att tugga på under dagen:
Lyssna på Gud.
______________________________

Är jag för upptagen för att lyssna på Gud idag? Och om jag hör vad han vill är jag för upptagen för att göra vad han säger?


ÖVERSIKT – KOMMENTAR – TILL EFTERTANKE

Efter liknelsen om kungens bröllopsinbjudan kan vi i kapitlet läsa om Jesu återkommande samtal med fariséer och sadducéer:
- om man ska betala skatt till kejsaren eller inte (vers 15-22)
- om hur det blir i himmelen med dem som varit gifta mer än en gång (vers 23-33)
- om det viktigaste budet (vers 34-40)
- om vem Messias är (vers 41-46

Guds ord och Guds makt
I samtalet med sadducéerna talar Jesus om varför de har fel uppfattning: "Ni tar fel och förstår varken Skriften eller Guds makt." (vers 29). Orsaken till att de tog fel var alltså två saker:
- bristande förståelse av Guds ord
- bristande förståelse av vad Gud har makt att göra
Till eftertanke:
- Vilken plats har Guds ord idag?  I det svenska samhället? I församlingarna? I våra liv?
Kan det vara så att vår bristande kunskap och tillit till Guds ord gör att också vi tänker fel?
- Hur är det med våt tillit till Guds makt? Reducerar vi Gud genom att bara lita på vad vi själva kan åstadkomma?

Det viktigaste budet (vers 34-40)
De skriftlärda hade många olika bud och föreskrifter att hålla reda på. För att sätta Jesus på prov frågar de vilket bud som är det viktigaste i lagen.
Jesu svar är klart, Det finns bara ett bud som är det viktigaste, största och främsta: att älska Gud högre  än allt annat. Av hela hjärtat, av hela själen och av hela förståndet.

Till eftertanke:
- Vad innebär det att älska Jesus av hela ditt hjärta?
- Vad innebär det att älska Jesus av hela din själ?
- Vad innebär det att älska Jesus av hela ditt förstånd?

Sedan kommer ett bud som inte är det främsta och det största, men som liknar det första budet:
"Du skall älska din nästa som dig själv"

Till eftertanke:
- Varför är detta bud inte lika stort som det första?
- Vilket av dessa två bud är det svårast att hålla?

29 jan. 2025

Dubbla standarder för oss vilse om amerikansk politik

 


Man kan ha olika åsikter om Donald Trump. Och med olika menar jag inte bara det uppenbara: att vissa personer uppskattar honom, medan andra intar motsatt hållning. Man kan ju också anse att en del saker som den nytillträdde presidenten säger och gör är bra, medan andra är mycket dåliga. Själv tillhör jag den sista av dessa tre grupper.

Men oavsett vilken kategori vi tillhör, finns ett betydande problem med den svenska nyhetsbevakningen – nämligen att den så ofta utgår ifrån en dubbel standard. Konkret yttrar sig detta i att kritiken av Donald Trump under lång tid har varit stark och högljudd, medan de saker som med rätta kan läggas demokraterna till last har blivit ursäktade eller rentav sopats under mattan.

Det här gör det svårt för många svenskar att förstå hur en person som Donald Trump kunde få folkets förtroende för fyra år till i Vita huset. En del analyser har förvisso gjorts även i svenska medier. En självklar faktor att nämna är ekonomin, liksom den havererade amerikanska migrationspolitiken. Till och från nämns även något om ”kulturkrigsfrågorna”, men eftersom det svenska etablissemanget i så gott som alla dessa står på demokraternas sida har de haft svårt att förklara varför så många väljare stödjer republikanernas politik. Handlar det om att halva USA:s befolkning är efterbliven, eller åtminstone fördomsfull och trångsynt?

Läs mer här på Olof Edsingers blogg:
https://olofedsinger.se/dubbla-standarder-for-oss-vilse
-om-amerikansk-politik/

Dagens andakt, den 29 januari

 

”Summan av ditt ord är Sanning…” (Ps 119:160)

För en tid sedan besökte vi Moskva, och vi var med om en kort sightseeingtur i staden. I ett stånd köpte jag en av de berömda ryska dockorna. Dessa trädockor är vackert målade och går att ta isär. Inuti dockan finns en lite mindre docka, som ser likadan ut. Inuti den dockan finns det en ännu mindre docka osv. Jag tror att det är sju dockor allt som allt  i min, och den innersta dockan är en ljuvlig liten skapelse av rent trä.

När jag ser på min ryska docka tänker jag på Bibeln, Guds ord. Jag har lärt mig att den är som en rysk docka. När jag läser en vers kan den tala till mig på ett speciellt sätt. Nästa gång jag läser versen upptäcker jag ett helt nytt djup i versen som jag inte såg tidigare. Sådan är Bibeln. Det finns alltid nya djup att upptäcka, nya dockor innanför de dockor som vi redan sett. Och längst där inne – dit ingen människa ännu nått finns Sanningen, den djupa rena.

BÖN

Herre, tack för att det alltid finns nya djup att upptäcka i ditt ord. Hjälp mig att handla på den förståelse jag har för ordet idag, men ständigt förvänta att du ska avslöja något nytt för mig framöver.




"HERREN BEHÖVER DEM" - Matteus 21

 


Bibelläsning: Matteusevangeliet 21
Läs bibeltexten här:
https://folkbibeln.it/?book=matt&chapter=21&verse=1

"När de närmade sig Jerusalem och kom till Betfage vid Oljeberget, sände Jesus i väg två lärjungar och sade till dem: "Gå till byn som ligger framför er. Där skall ni genast finna en åsna som står bunden med ett föl bredvid sig. Lös dem och led dem till mig. Och om någon säger något till er, skall ni svara: Herren behöver dem." (Matt 21:1-3 FB)

Oftast handlar kristendomen om vad vi behöver. Det handlar om våra behov och hur Gud kan möta dem.

Men ibland kan vi se att Jesus har behov. Det står: "Herren behöver dem". I denna situation kunde inte den mest lärde eller mest andlige lärjunge möta Jesu behov. Han behövde helt enkelt en åsna.

Många kristna kommer inte i funktion därför att de anser sig själva för betydelselösa. De kanske tänker att det finns så många duktiga och att de själva inte duger till något. Men om Jesus kunde använda en åsna...

Det finns situationer i livet där Gud bara kan använda dig. Det finns människor som Gud bara kan använda dig för att nå. Herren vill lösa dig från det som håller dig tillbaka. "Lös dem och led dem till mig".
______________________________

Mannakorn att tugga på under dagen:
Gör mig fri att tjäna dig
___________________________


ÖVERSIKT – KOMMENTAR – TILL EFTERTANKE

Vers 1-11 Hosianna!
Jesus rider in i Jerusalem och folket jublar och hälsar konungen välkommen in. Vi får på samma sätt ta emot ooch hylla Jesus i våra liv.
Jesus säger till lärjungarna att de ska lösa åsna och på samma sätt har vi resurser som behöver lösgöras för Guds rikes skull. Vår tid, våra tillgångar, vi själva.
Och även om vi tycker att vi inte har något att komma med kan vi läsa: "Herren behöver dem"
(vers 3)

Vers 12-46 Jesu har kontroverser med översteprästerna och fariséerna

Vi närmar oss tiden för Jesu korsfästelse och motståndet från översteprästerna och fariséerna ökar:
- De blir upprörda då man ropar Hosianna till Jesus. (vers15)
- De ifrågasätter Jesu fullmakt (vers 23-27)
- Jesus berättar liknelsen om hur vingårdsarbetarna dödar husbondens son och översteprästerna och fariséerna förstod att han talade om dem (vers 45)

Vers 18-22 Bönesvar och vår tro
Två gånger poängterar Jesus att bönesvar påverkas av vår tro:
- "Om ni har tro och inte tvivlar..." (vers 21)
- "Allt vad ni ber om i er bön skall ni få om ni inte tvivlar" (vers22)

Till eftertanke:
- Varför reagerar översteprästerna och fariséerna så negativt på Jesu verksamhet? Händer samma sak idag? I så fall ge exempel.
- På vilket sätt hänger tro och bönesvar ihop enligt Jesus? Har du egna erfarenheter av det?

28 jan. 2025

Del 4. Tjänstegåvor och Andliga nådegåvor

 

De flesta framställningar om gåvor gör inte skillnad på tjänstegåvor och andliga nådegåvor. Det står inte i Bibeln att man måste göra skillnad på dem, men jag påstår att man måste förstå hur en gåva fungerar för att kunna använda den på rätt sätt. Man har inte så stor nytta av simtekniken då man skall cykla och cykeltekniken fungerar dåligt då man skall simma.

Paulus skriver i 1 Kor 12:4-5:
____________________________________________

        Nådegåvorna är olika, men Anden är densamme.

Tjänstegåvorna är olika, men Herren är densamme.
       ____________________________________________

Ett huvudbudskap i denna bok är: för att kunna ta emot och använda de gåvor som Gud ger är det viktigt att förstå skillnaden mellan tjänstegåvor och andliga gåvor.

Vad är vad?

      Med tjänstegåvor menar jag uppgifter som Gud har gett oss till tjänst. I Ef.4 talas det om sådana tjänstegåvor, t.ex. apostel, herde och evangelist.

Med andliga nådegåvor menar jag övernaturliga manifestationer av Andens närvaro. I 1 Kor 12 talas det om sådana manifestationer, t.ex. gåvan att bota, förmågan att tala profetiskt och tungotal.

Tjänstegåvor är något man är. En apostel är en apostel hela tiden. Till och med då han sover.

Andliga nådegåvor är något man gör. Paulus talar om nådegåvorna som att Anden framträder hos den troende. Anden finns alltid hos den troende, men i vissa ögonblick framträder Anden och låter den troende utföra saker som den troende inte kan göra av sig själv.

Då det gäller tjänstegåvorna använder Gud Det vi har. Våra naturliga gåvor och vår personlighet.

Då det gäller de andliga gåvorna använder Gud det vi inte har. Gud låter oss bära fram en övernaturlig manifestation av den helige Ande. 

Tjänstegåvor

Ett av avsnitten i Bibeln som behandlar tjänstegåvorna har i Bibel 2000 fått rubriken Kristi kropp byggs upp och börjar med orden:

 ____________________________________

Var och en av oss har fått just den nåd som
Kristus velat ge honom.
(Ef 4:7)

____________________________________

Tjänstegåvorna relateras här till Kristi kropp, församlingen. På samma sätt som kroppen har många olika lemmar med olika funktioner som tillsammans betjänar varandra så är det också med Kristi kropp, församlingen. Vi är alla olika, med olika funktioner. Tillsammans bildar vi en levande organism, där var och en har sin speciella uppgift.

Guds tanke med att insätta olika funktioner i Kristi kropp är att vi var och en skall utföra vår tjänst och bygga upp Kristi kropp (Ef 4:12).

De olika lemmarna i vår kropp har olika funktioner. Händerna är bäst till att gripa och skriva, fötterna är bäst till att gå med, ögonen är bäst till att se med och öronen är bäst till att höra med. Så är det också i Kristi kropp. Var och en av lemmarna i Kristi kropp har sin specifika funktion. (Paulus utvecklar denna tanke i 1 Kor 12:12-27)

Då vi blir födda på nytt inlemmas vi i den levande organismen Kristi kropp. Vi har olika funktioner, och Gud vill att vi skall finna vår funktion och vara med att betjäna Kristi kropp. Vem är jag? Vad är min uppgift? Är jag hand eller fot? Är jag öga eller öra? Detta är viktiga frågor att söka svaret på.

Ibland kan vi uppleva att några av funktionerna saknas i Församlingen/Kristi kropp och att någon måste gå in och fullgöra en funktion som egentligen inte är hans eller hennes. En ”fot” kan ibland få träda in och göra en ”hands” funktioner om kroppen saknar händer. Det kan fungera, men det är långt ifrån idealet. Gud har insatt tjänster i sin kropp och alla mår bäst om de får tjäna i den uppgift som ligger bäst till för var och en.

Hur kan jag veta vem jag är och vad min tjänstegåva är? Tre viktiga frågor kan vara till hjälp:

1. 
Vad kan jag?
2. Vad vill jag?
3. Vad behöver församlingen?

Vad kan du göra? Tänk igenom vilka olika saker du skulle kunna göra. Vad kan du? Vad är du bra på?

Vad vill du göra? Av alla saker som du kan göra, vad skulle du vilja göra? Vad brinner du för? Många människor tänker så här: ”Om jag ger mig till Gud kommer han att tvinga mig att göra det jag hatar.” Jag tror precis tvärtom. Jag tror att Gud i normalfallet lägger ned en lust och längtan att göra det som är vår uppgift. Jag tror att Elsa älskar att få sjunga i församlingen. Jag tror att Oskar brinner av längtan att få ordna upp i församlingens administration och ekonomi. Oskar är inte riktigt hel förrän han får komma i funktion.

Vad behöver församlingen? Vi får inte bara en uppgift för att vi skall må bra, även om det är nödvändigt för oss att få en uppgift för att må bra. Vi kallas till olika tjänstegåvor för att församlingen behöver det. För att församlingen ska byggas upp och växa till.

Det finns tre skäl varför det är viktigt att du skall hitta din plats och funktion i Kristi kropp.
- För din skull.
- För församlingens skull.
- För Guds skull.

Nästa tisdag ska vi se lite närmare på tjänstegåvorna som fem olika människotyper.

Dagens andakt, den 28 januari

 

”Idag om ni hör hans röst, förhärda inte era hjärtan.” (Heb 4:7) 

Det finns många berättelser om heliga människor i historien, kvinnor och män, som i Guds namn uträttat storverk för fattiga och sjuka. Det var människor som såg nöden runt dem och gjorde något åt den. Vi tror ibland att människor, som varit stora och berömda för sina insatser på det här området har haft speciella företräden eller en speciell gåva eller läggning.  Men sanningen är att de var vanliga människor. Många av dem hade en svår bakgrund själva med sig i bagaget. De identifierade sig med Jesu och utgav sig helt i tjänsten för andra. De var med och bar bördan av världens synd på sina axlar. När Samuel Brengle mötte William Booth under hans krafts dagar sa han ”Där är den man som (nu) bär den tyngsta bördan av världens synd”.

Det finns en risk att vi idag sitter och väntar så länge, på att rätt tillfälle ska dyka upp, eller att omständigheterna ska lägga sig tillrätta, att vi aldrig kommer iväg och uträttar något alls för Guds rike. Det finns alltid något att skylla på: att jag har fel bakgrund, att jag är för blyg, att jag inte har de rätta kunskaperna eller den rätta läggningen, att jag måste göra något annat eller bara att jag inte orkar just nu. Allt det där gör att vårt hjärta förhärdas, att det blir hårt, så att vi inte längre berörs av andra människors smärta.

BÖN

Jesus hjälp mig idag att vara uppmärksam när du talar till mig, och att omedelbart handla på din ledning. Öppna mina ögon så att jag ser nöden runt mig och ge mig modet att handla.

Matteus 20

 


"VAD VILL NI ATT JAG SKALL GÖRA FÖR ER?" 

Bibelläsning: Matteusevangeliet 20
Läs bibeltexten här:
https://folkbibeln.it/?book=matt&chapter=20&verse=1

"Två blinda satt där vid vägen, och när de fick höra att Jesus gick förbi, ropade de: "Förbarma dig över oss, Herre, Davids son!" Folket uppmanade dem strängt att tiga. Men de ropade ännu högre: "Förbarma dig över oss, Herre, Davids son!" Jesus stannade och kallade dem till sig och frågade: "Vad vill ni att jag skall göra för er?" (Matt 20:30-32 FB)

Vid ett flertal tillfällen ställer Jesus frågan: "Vad vill du att jag ska göra för dig?" Det borde vara självklart att den som är blind vill se, men ändå ställer Jesus frågan.

Jag tror att Jesus vill att vi ska formulera våra behov för honom så konkret som möjligt. Då vi är konkreta i vår förbön demonstrerar vi vår tro och tillit till Gud och förbereder oss för bönesvaret.

Många kanske svarar Jesus, som vi ofta svarar varandra: "Tack, det är bara bra!" Men då vi börjar formulera vårt svar uppenbarar vi vårt behov. Då inbjuder vi Jesus in i vår längtan och vårt behov.

______________________________
Mannakorn att tugga på under dagen: 
Då Jesus just nu frågar dig: "Vad vill
du att jag ska göra för dig?"

Vad svarar du då? Hur ser ditt svar ut?
______________________________

ÖVERSIKT – KOMMENTAR – TILL EFTERTANKE

Vers 1-16 Samma lön
Ur fackföreningssynpunkt kan man tycka att Jesus tillämpar en orättvis lönepolitik. Den som har arbetat kort tid får lika mycket betalt som den som arbetat lång tid.
Men det handlar om himmelriket och nåd. Nåden att bli frälst kan man aldrig förtjäna eller arbeta ihop till. Frälsningen får vi av bara nåd.
På samma sätt är det med den som blir frälst sent i livet. Även han eller hon får evigt liv. Det finns inget sådant som "ett halvt evigt liv".

Vers 17-19 Jesus talar om sin död och uppståndelse
För tredje gången talar Jesus med sina lärjungar om sitt fängslande, sitt lidande, sin död och sin uppståndelse. Trots att Jesus upprepade gånger och detaljerat berättar om det som skulle komma, verkar det som om lärjungarna blir överrumplande och förvånade då det sedan händer.

Vers 20-28 Vem är störst?
Då Jesus talar om sitt kommande lidande och sin död, tänker lärjungarna på något helt annat. De verkar mer intresserade om vem som är främst bland dem.
Till eftertanke: Vad svarar Jesus och vad betyder det?

Vers 29-34 Vad vill ni?
Vid flera tillfällen frågar Jesus vad människorna vill att han ska göra för dem, även om det är uppenbart för alla vad personen behöver.

Till eftertanke:
Varför ställer Jesus sådana frågor, som han själv vet svaret på?

 

27 jan. 2025

Dagens andakt, den 27 januari

 

”Och när han kommer, skall han överbevisa världen om synd och rättfärdighet och dom: om synd, ty de tror inte på mig, om rättfärdighet, ty jag går till Fadern och ni ser mig inte längre, om dom, ty denna världens furste är dömd… Men när han kommer, sanningens Ande, då skall han föra er in i hela sanningen. Ty han skall inte tala av sig själv, utan allt det han hör skall han tala, och han skall förkunna för er vad som kommer att ske.” (Joh 16:8-11,13-14 FB)

Ibland kan det kännas som att världens evangelisering hänger bara på mig och då kan jag känna mig tyngd till marken av alla krav. Men när jag läser ett bibelord som dagens, blir jag uppmuntrad och får ny kraft att bidra med det lilla jag kan, när och som Gud vill. Då ser jag klart att Gud låter mig gå i förberedda gärningar om jag bara samarbetar med honom.

Det är inte jag som ska överbevisa världen om synd och rättfärdighet och dom. Det är den helige ande. Han är också den som ska föra mig och alla som vill in i hela sanningen.

BÖN

Tack att jag får vila i förvissningen om att din helige Ande vill leda mig dag för dag. I vissa sammanhang leder du mig att tiga, i andra att tala. Gör mig lyhörd för den helige Andes röst i mitt inre idag.

Matteus 19

 


FÖR MÄNNISKOR ÄR DET OMÖJLIGT - Matteus 19

Bibelläsning: Matteusevangeliet 19
Läs bibeltexten här:
https://folkbibeln.it/?book=matt&chapter=19&verse=1

"Ja, jag säger er: det är lättare för en kamel att komma igenom ett synålsöga än för en rik att komma in i Guds rike." När lärjungarna hörde det, blev de mycket förskräckta och sade: "Vem kan då bli frälst?" Jesus såg på dem och sade: "För människor är det omöjligt, men för Gud är allting möjligt." (Matt 19:24-26 FB)

Från Biblisk uppslagsbok (Saarisalo, Hedegård): "Man hör ofta förklaras att nålsögat betyder en liten och trång port i Jerusalem. Men i verkligheten har det aldrig funnits en port med detta namn."

Man kan ibland höra utläggningar i detta tema om att man måste falla på knä, ta av sig all packning, för att sedan kunna ta sig in i den trånga porten. Budskapet blir då att det är mycket svårt att komma in, men det går om man verkligen försöker. Men Jesu poäng är inte att det är svårt. Jesu poäng är att det är omöjligt.

Hur vi än tar i, hur vi än anstränger oss kan vi aldrig lyckas uppnå frälsning i egen kraft. Det är då vi förstår att frälsningen är av bara nåd som vi kan emot från Jesus. Ingen av oss blir någonsin värdig i vår egen kraft.

Guds rike uppnås inte genom att ta i, utan ta emot.
______________________________

Mannakorn att tugga på under dagen:
Tack att jag får lita på din nåd för
min frälsning och för mitt liv idag.
___________________________

ÖVERSIKT – KOMMENTAR – TILL EFTERTANKE

Vers 1-12 Äktenskapet

Jesus undervisar om äktenskap och skilsmässa. Jesus citerar "äktenskapsversen" från skapelseberättelsen som också återfinns i brevlitteraturen. Den talar om att äktenskapet består av tre delar:

1/ Att lämna den gamla kärnfamiljen och få en ny familj som får vara förstaprioriteten. Denna dela av äktenskapet illustreras ofta med att fadern, som representerar den familj hon lämnar, leder sin dotter fram till altaret. Sedan är det inte fadern utan den äkta mannen, som representerar den nya familjen, som leder ut sin nya hustru.
Det kan skapa stora problem i äktenskapet om någon av parterna inte flyttar över sin lojalitet till den nya familjen, utan fortsätter att vara styrd av föräldrarna.

2/ Hålla sig till innebär att stå fast vid trohetslöftet som ges. Det ska gälla "tills döden skiljer" de äkta makarna från varandra.

3/ Bli ett kött handlar om den fysiska föreningen mellan de nya makarna.

Vers 13-15 Jesus och barnen
Jesus fortsätter att tala om barnens särställning (Se förra kapitlet).
Till eftertanke:
Vad är det med barn som gör den speciellt lämpade för himmelriket?

Vers 14-30 "Vad är det som fattas?"
Här möter Jesus den rike mannen som ville få evigt liv, men som inte var beredd att släppa den enda som fattades för att det skulle kunna ske. Den unge mannen frågade Jesus vad det var som fattas. Jesus svarade att det var mannens rikedom som hindrade honom att följa Jesus.
Till eftertanke: Kan vi också ha saker som hindrar oss att följa Jesus helt och fullt? vilka är hindren och vad ska vi göra med dem?