7 nov. 2008

Samkönade äktenskap i USA och i Sverige

I skuggan av all mediebevakning omkring det amerikanska presidentvalet hände det saker omkring lagstiftningen om samkönade äktenskap både i USA och i Sverige.

Kalifornien genomförde en folkomröstning som resultaterade i att samkönade äktenskap förbjuds. Kaliforningen har i många år varit ett land där gay-rörelsen har varit stark. Vad beror valresultatet om samkönade äktenskap på? Med tanke på valutgången i presidentvalet kan det vara svårt att hävda att det blåser högervindar i USA

Dagens skriver:
"Det var i maj som delstatens Högsta domstol i ett utslag konstaterade att det strider mot landets konstitution om man inte tillåter homosexuella att gifta sig. Under perioden den 17 juni fram till den här veckan har många homosexuella gift sig. De är nu mycket oroliga för om deras äktenskap kommer att räknas rent juridiskt."
Folkomröstningna i Arizona och Florida kom till samma resultat. Nu är det bara staten Massachusets som tillåter samkönade äktenskap i USA.
Läs också:
Los Angeles Times>>
Svenska Dagbladet>>

I Sverige går utvecklingen i motsatt riktning. Reinfeldt kör över Kristdemokraterna och går emot de kristna kyrkornas gemensamma uppfattning i remissvaren. Regeringens handlande väcker många frågor. Kan en regering bara sluta att regera. En regering ska ju lägga färdiga propositioner till Riksdagen. I stället agerar man som om man vore i opposition och lägger en grundproposition som senare ska kompletteas av en motion till Riksdagen från tre av regeringspartierna.

Konstitutionsutskottets ordförande Berit Andnor kommer att ta upp fallet i KU. Hon uttalar sig i SvD:
"Statsminister Fredrik Reinfeldts hantering av de könsneutrala äktenskapen blir en fråga för riksdagens konstitutionsutskott, KU. Upplägget kan strida mot grundlagen"
"- Jag tycker att det här är mycket märkligt, jag är förvånad och ganska upprörd. För det första, slår Berit Andnor fast, finns det inget som heter "grundproposition".- Det här är ett nytt sätt att regera landet på. Den ordning vi har är att regeringen lägger förslag till riksdagen. Underlaget ska vara komplett, genomarbetat, analyserat och innehålla lagstiftningsförslag. Men här lägger man bara delar av ett förslag, om jag förstått det rätt. Resten skickar man över, via justitiedepartementet, till moderata riksdagsledamöter.Enligt Berit Andnor ägnar sig regeringen åt ett "väldigt trixande" med regeringsformen.- Jag undrar om detta verkligen kan anses stämma med den anda som finns i regeringsformen. Jag tycker inte att det är acceptabelt att lägga en proposition som man utgår ifrån inte ska gå igenom, utan måste kompletteras, genom att man lägger motioner.Det hela kommer nu att bli en fråga för KU, säger dess ordförande Berit Andnor."

Svenska Dagbladet>>

Se också TV-debatten om samkönade äktenskap mellan Elisabeth Sandlund och Ann-Luise Eriksson.
Läs i dagen>>
Se den livesända tv-debatten i Aktuellt>>
Se det hätska samtalet mellan Sandlund och Eriksson

peppebaron