27 jan. 2009

100 000-tals på marsch för livet i Washington

Pro Life-rörelsen i USA anordnade en marsch i Washington i torsdags. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Scanpix
Världen i dag skriver: "Pro Life-rörelsen hör inte till dem som gläds över att Barack Obama nu är USA:s president. Vid en stor marsch i Washington på torsdagen uppmanade 100 000-tals amerikaner Obama att respektera ofödda barns rätt till liv.
Den nytillträdde presidenten Barack Obama är sannolikt den mest uttalade förespråkaren för fri abort, utan några som helst restriktioner eller tidsgränser, som någonsin svurit presidenteden i USA. Men Pro Life-rörelsen har inte tystnat. På torsdagen, två dygn efter att den nye presidenten tagit plats i Vita huset, samlades flera hundra tusen amerikaner i Washington till den årliga March for Life-manifestationen. Arrangörerna hade också bjudit in president Obama, som dock som väntat avstod från att medverka. I inbjudan skrev March for Life:”Amerika behöver ditt starka ledarskap som hela folkets president för att stoppa det avsiktliga dödandet varje dag av omkring 3 000 pojkar och flickor före födseln och brutaliseringen av sinne, hjärta och kropp hos gravida mödrar”.

Under valrörelsen utlovade Obama också att skriva under en ny lag, Freedom of Choice Act, som upphäver alla restriktioner. Inga tidsgränser ska få finnas och för underåriga flickor ska det inte heller finnas krav på att föräldrar ska underrättas inför en abort. Hans abortsyn har satt sina spår i hans politiska bana tidigare, bland annat då han som senator i Illinois röstade emot att låta läkare rädda livet på barn som visar livstecken efter en abort.

Här står Obama i mycket stark kontrast mot president Bush, som under sin sista tid vid makten utlyste en vecka särskilt ägnad åt det mänskliga livets helgd."

Inga kommentarer: