22 jan. 2009

En kyrka som vänder kappan efter vinden

Det är torsdagsmorgon på hotellrummet i Jönköping och TV:n står på i bakgrunden. Nyheterna redovisar en undersökning som SVT låtit göra som visar att ca 70% av prästerna är positiva till att viga homosexuella par. Ca 20% av prästerna vill inte viga homosexuella par.

Många präster ville inte svara på frågan för att inte försvåra kommande anställningar inom kyrkan. Detta bekräftades i nyhetna av en kyrkoherde som talade om att det skulle vara svårt att vara präst i hans församling om man var negativ till att viga homosexulla par.

Som motivering till den positiva inställningen till att viga homosexuella par angav nyhetsreportaget att kyrkan var rädd att den annars skulle förlora medlemmar och att den skulla förlora sin plats i det moderna samhället.

Det är uppseendeväckande att representanterna för den lutherska kyrkan som bygger på "skriften allena", inte på något sätt hänvisar till Bibeln. Det hade varit trovärdigare om man sagt att alla tidigare generationer av kristna har tolkat Bibeln på fel sätt och att man nu har vi funnit den rätta tolkningen.

Men i stället för att hänvisa till det grundläggande dokumentet för kristen tro, sticker man upp fingret i luften för att känna vart vinden blåser.

Undersökningen visar också att prästerna i Stockholms stift är de som är mest positiva till att viga homosexuella par. En företrädare för prästerna i Stockholm som intervjuas i nyhetssändningen påpekar stolt att det är normalt att det är prästerna i Stockholms stift ligger före de andra och leder utvecklingen.

Jag blir beklämd då jag ser företrädare för en "idéburen" rörelse vara så villiga att överge idén för att i stället villigt låta sig föras fram på opinionsvindarna för att inte förlora medlemmar.

peppebaron
http://www.rupeba.se/

PS Ordet "kyrka" i rubriken avser inte Svenska Kyrkan. De strömningar som diskuteras i inlägget kan förekomma i många olika kyrkosamfund.

DN Dagen Dagen Dagen

Inga kommentarer: