20 nov. 2010

Debatten om äktenskaplagstiftningen rasar vidare

Måndagsreprisen. Så här lät det för två år sedan i samhällsdebatten och på rupeba.se. Inlägget infördes i november 2008.
Stefan Swärd, ordförande i Evangeliska frikyrkan, skriver:
"Ateisten Reinfeldt uttrycker synpunkter på hur vi ska viga folk i kyrkorna. En sekulariserad och ateistisk statsminister har inte med det att göra.
Jag hörde själv statsministern säga i TV häromdagen om att kyrkklockorna ska ringa i midsommar för homosexuella par, och det förutsätter att Svenska Kyrkan ändrar en ordning som har gällt sedan 1500-talet. Så Reinfeldt anser alltså att han styr över kyrkorna och genom lagstiftning ska bestämma hur vi ska göra. Nu har han gått över gränsen. Ett liknande typ av uttalande gjorde han i DN häromdagen där han menade att kyrkorna ska och kommer att anpassa sig efter en ny lagstiftning.
Denne ateistiske statsminister vet uppenbarligen ingenting om hur kyrkor fungerar. Menar han på fullt allvar att katolska kyrkan kommer att rätta sig efter Reinfeldts pekpinnar och viga enkönat? Han borde rimligtvis känna till att Katolska kyrkan är en global kyrka med 1,1 miljarder medlemmar och äktenskapet mellan man och kvinna är ett sakrament inom kyrkan, fullständigt opåverkbart för en svensk statsminister. Tror han på allvar att ortodoxa kyrkor kommer att dansa efter statsministerns pipa? Tror han på allvar att muslimer kommer att göra det? Vet han ingenting om det äktenskapstänkande som finns inom dessa kyrkor och religioner, och hur beslutsfattande går till i dessa sammanhang."
Läs Stefan Swärds blogginlägg>>

I Svenska Dagbladet går Moderata riksdagsmän går emot partiledningen i äktenskapsfrågan under rubriken Ännu finns tid för en vettig lösningLäs inlägget i SvD>>

Stefan Gustavsson skriver på Svenska Evangeliska Allinasens hemsida
"Statsministerns oerhört nonchalanta attityd gentemot kyrkorna talar också för att det nu är dags att ge upp vigselrätten. Utan att tveka påstod Reinfeldt i onsdagens ekointervju att en könsneutral äktenskapslag skulle kunna gälla i Sverige från maj nästa år och det skulle innebära att vi kan ”få höra bröllopsklockorna ringa sommaren 2009” för enkönade par. Aftonbladet tog honom på ordet och gjorde en helsida med rubriken ”Hurra, nu får vi äntligen gifta oss!” I artikeln uttalar sig homosexuella par och säger: ”Vi vill ha en präst och massor med släkt och vänner”.
Men det finns inga kyrkor i Sverige som kan viga enkönade par till äktenskap nästa sommar. Samtliga kyrkor har en teologi om äktenskapet som utgår från att Gud har skapat oss till man och kvinna och kallat det som är olika – man och kvinna – till att i äktenskapet bli ett och till att föröka sig. Detta framgår med all tydlighet av de remisser som den samlade kristenheten har avgett. Den teologin förändras inte av ett riksdagsbeslut. Visst kan det väl dessvärre bli så längre fram att det finns kyrkor som väljer att följa tidsandan och därför gör om sin teologi, men det är inget som en ateistisk statsminister i ett sekulärt land har med att göra.Därför finns det anledning för oss att nu driva opinion för förslaget om civilrättslig reglering av samlevnad."
Läs nyhetsbrevet från SEA>>

Läs tidigare inlägg på rupeba-bloggen>

Henrik Alexandersson, liberal bloggare skriver:"Kristdemokraternas linje är en civilrättslig registrering av samlevande, vilket bland annat innebär att kyrkorna mister sin vigselrätt.

Speciellt det där sista förvirrar många. Men det är faktiskt kristdemokraterna som, för en gångs skull, har huvudet på skaft.Japp. Du läste rätt. Denna libertarianska blogg försvarar kristdemokraterna i striden om äktenskap för homosexuella. Det hela är nämligen inte speciellt komplicerat.

Så här...Kyrkan är nu för tiden skild från staten. Det är bra. Kyrkan är en halvtossig förening bland många andra.Med kristdemokraternas förslag om civilrättslig registrering kommer kyrkan inte ha något att göra med registrering av äktenskap, i formell mening. Visst, man kan ställa till med ett kyrkbröllop som symbolisk handling. Eller någon annan cermoni, om man känner för det. Men själva juridiken överlämnas till de två inblandade människorna och staten.

Det är en rätt sympatisk attityd. Staten sköter registreringen – och lägger sig inte i vad olika religiösa organisationer pysslar med. För att komma från kristdemokraterna är detta ett enastående liberalt förslag.Så vad är då probelemet?Jo, resten av regeringen kräver alltså samkönade äktenskap. Det innebär bland annat att en från staten fristående organisation – Svenska Kyrkan – kommer att tvingas att viga alla som vill."

Inga kommentarer: