22 feb. 2012

Morgonkoll 22/2

rupebas morgonkoll den tjugoandra februari
Dagens morgonkoll handlar om reaktioner på att KD bytt uppfattning i frågan om sterilisering vid könsbyte.

KD öppnar för tredje kön
Tuve Skånberg skriver i Världen idag - "Riksdagsledamot Tuve Skånberg mycket kritisk
Steriliseringskravet vid könsbyte ska hävas. Det tillkännagav Kristdemokraternas partiledning på lördagen. Men riksdagsledamot Tuve Skånberg är kritisk:
– Vad innebär det att vi i praktiken får ett tredje kön som varken är man eller kvinna? Det kan inte vara till ett barns bästa att födas av en mor som är ens far. Vilka internationella konventioner måste Sverige frånträda?
"

”Tvångssterilisering” är en felformulerad problemställning
Bengt Malmgren skriver på Newsmill - "Tvångssteriliseringar är avskyvärt, men det är fel att beteckna den praxis som hittills bedrivits i samband med könsbyte på så sätt, när det i själva verket i de allra flesta fall handlat om ett planerat frivilligt ingrepp i processen att med behandlande åtgärder få en person av ett kön att så mycket som möjligt efterlikna det andra. Frågan borde istället formuleras omvänt: Under vilka betingelser skall byte av juridiskt kön tillåtas?  Vill man under nuvarande lag behålla möjligheten att föda barn avstår man från att definiera om sitt juridiska kön, så enkelt är det. Med bästa vilja i världen kan man inte kalla det tvångssterilisering."

Klavertramp av Kristdemokraterna
Lukas Berggren skriver i Världen idag - "Nu har Kristdemokraternas partistyrelse satt ner foten i steriliseringsfrågan. På DN Debatt i lördags skriver det nya presidiet bestående av Göran Hägglund, Maria Larsson och David Lega att de vill avskaffa kravet på sterilisering vid könsbyte. De applåderas av bland annat Humanisterna och RFSL. Jo visst, KD har satt ner foten, men när de väl fick ner foten trampade de i klaveret. Och det med besked."

KD byter fot
Elisabeth Sandlund i Dagen - "I en debattartikel i Dagens Nyheter meddelar Kristdemokraternas ledning - Göran Hägglund, Maria Larsson och David Lega - att partiet satt ner foten (eller snarare bytt fot) i frågan om steriliseringskravet vid könsbyten. KD ställer sig på samma linje som övriga partier i regeringen och är nu beredd att slopa detta krav."

Inga kommentarer: