13 mars 2012

Morgonkoll 13/3

rupebas morgonkoll den trettonde mars


Mardröm för Israel och världen
Sven Nilsson skriver i Hemmets Vän - "Mot den bakgrunden är ”Förintelsen” inte längre endast en historisk händelse – det finns ett uppenbart hot om att historien upprepar sig om Irans nuvarande president får medel i sin hand att fullfölja sin ambition att ”utplåna Israel från kartan”. Hans frimodighet att återkommande upprepa detta hot, visar att han är minst lika beslutsam som Hitler var i att fullfölja vad han betraktade som sin historiska uppgift; att utrota det judiska folket.
Därtill måste Israel hantera den här svåra frågan i en tid då landet står politiskt isolerat som aldrig förr. Från olika håll drivs en internationell kampanj för att undergräva legitimiteten för judarnas närvaro i landet och staten Israels existens. På det internationella planet har Unesco förekommit bildandet av en palestinsk stat genom att ge den palestinska myndigheten nationell status i organisationen. Deras ambitioner framgår av ordföranden Abbas tal inför FN:s generalförsamling i höstas där han frankt förnekade det judiska folkets historiska anknytning till Jerusalem och övriga delar av landet!
"


Både förnuftigt och övernaturligt
Ulf Ekman skriver i Världen idag - "Allt sedan upplysningstiden, egentligen ännu längre tillbaka, har det pågått en stor förändring av sättet att se på verkligheten. Man gjorde då radikalt upp med det man menade var vidskepelse och ogrundade religiösa fantasier. Förnuftet placerades i högsätet och vetenskapen skulle lösa allt. Det man inte kunde förstå eller med experiment bevisa, existerade inte. I läroböcker i dag framställs detta som en enda gigantisk befrielse av människan. Den moderna, rationella människan trädde fram, som inte behövde Gud, heliga skrifter eller det övernaturliga som förklaringsgrund för tillvarons uppbyggnad, innehåll och mening. Människan, inte Gud, blev alltings mått och det rent inomvärdsliga perspektivet tog helt över."

Inga kommentarer: