9 mars 2012

Morgonkoll 9/3

Morgonkollen den nionde mars

Minst 385 000 skäl att leva nyktert
Lukas Berggren i Världen idag - "Handlar inte det kristna livet ytterst sett om att leva för andra? För de svaga och utsatta. Att bära varandras bördor. Alkoholen är en oöverstiglig börda för många människor. Inte minst för de som får lida av missbrukets konsekvenser. 385.000 barn lever i familjer med risk- eller missbruk av alkohol. Vem för deras talan?"

Berusning som ursäkt?
Elisabeth Sandlund kommentar i Dagen Högsta Domstolens beslut att sänka straffet för en man som nästan dödade sin sambo med ett samurajsvärd med motiveringen att han var så berusad att han inte visste vad han gjorde. Elisabeth skriver - "Tolkningen ligger nära till hands att den som super sig full och bär sig illa åt ska komma lindrigare undan än den som utför samma gärning spik nykter. Eller att det i domstolen går att skylla på att man var berusad. En oroväckande utveckling."

På dansk
Religion for ateister
Kristelig Dagblad (dansk) - "Religioner er for brugbare og intelligente til, at de udelukkende skal bruges af troende, mener den ateistiske filosof Alain de Botton. Han har derfor samlet fem bud på, hvad han kan bruge fra religionerne og samtidig forblive ateist
Det er meget muligt, at Gud ikke eksisterer. Men derfor er der stadig masser af guldkorn og livsvisdom at hente i religionernes tanker og ideer.
Sådan lyder konklusion hos den schweiziske filosof Alain de Botton i en blog på Huffington Post, der er aktuel med bogen "Religion for ateister"
.

Inga kommentarer: