11 feb. 2014

När Jesus såg deras tro...

Idag läser vi i bibelläsningsplanen UTMANINGEN Markusevangeliets andra kapitel. Där finns en berättelse om några vänner som bar fram en lam man till Jesus. Och där står det: "När Jesus såg deras tro..." (vers 5). Det verkar som om det var männens tro som fick Jesus att agera och bota den lame mannen.

Vad hade hänt om Jesus inte hade sett tro hos vännerna? Det vet vi inte, men det står klart att det var då Jesus såg deras tro som han agerade.

Jag frågar mig själv vad som händer då Jesus ser på mig. Finner han en tro som gör att han agerar?

Jesus uttalar sig många gånger om betydelsen av vår tro. Ja, han säger till och "Din tro har frälst dig". Jag skulle kanske sagt att det var Jesus som frälste kvinnan, men Jesus säger att det var hennes tro. Vi kan läsa att det fanns tillfällen där Jesus inte kunde göra några underverk för att folket hade så lite tro. Det står till och med att det är vår tro som ska besegra världen.

Vår tro spelar tydligen en viktig roll. Om det bara hängde på Jesus skulle alla bli frälsta för frälsningens gåva är given till alla. Men det är bara de som i tro tar emot gåvan som blir frälsta.

Frågan kvarstår: Jag frågar mig själv vad som händer då Jesus ser på mig. Finner han en tro som gör att han agerar?

Inga kommentarer: