2 sep. 2014

Mitt och ditt - sant och osant

Förra veckan spreds en bild i många medier som talar om vad som är Ryssland och vad som inte är Ryssland. Kartan ska vara en hjälp till ryska soldater som promenerat två mil in i Ukraina i tron att de fortfarande är i Ryssland. Det påstods att de hade gått dit av misstag och i god tro. Det var inte så många som trodde på det. I varje fall inte de ryska soldaterna som fått order att gå in i Ukraina. Kartan var ett skämtsamt försök att hjälpa ryska soldater att förstä skillnaden mellan mitt och dit, mellan Ryssland och Ukraina.

Orsaken till att det inte var så många som trodde på den officiella förklaringen att det var av misstag, kan vara att Putin tidigare inte har demonstrerat någon större förståelse för skillnaden mellan sant och osant.

För inte så länge sedan dementerades det ivrigt från Moskva att det inte fanns några ryska soldater på Krimhalvön. Ganska snart reste Putin till Krim och gav medaljer till de soldater som utmärkt sig särskilt i "befrielsen" av Krim. Soldater som enligt Putin egentligen inte fanns.

/PB

Inga kommentarer: