16 sep. 2014

Israel – Ett avgörande tidstecken

Bength Gustafson skriver om Jesu återkomst och den sista tiden

Jag fortsätter nu min serie om Jesu återkomst och skriver om Israel. För mig som bibelläsare och bibeltroende är det ingen tvekan om, att Israel är ett av de viktigaste och mest avgörande tidstecknen inför Jesu återkomst. Då syftar jag på landet Israel, staden Jerusalem och det judiska folket. Jag tar här upp tre motiveringar:

1. Israels historia. Bakgrunden till detta är, att ”Israels Gud” är historiens Gud och det är den Gud som jag tror på. När det gäller Israel står vi inför en lång och i många stycken helt unik historia, i jämförelse med alla andra nationers historia, och det har att göra med Guds syften med Israel, Jerusalem och det judiska folket. I det landet och av det folket skulle Bibeln traderas, skrivas och förmedlas till omvärlden, där skulle Jesus födas, växa upp och fullborda sin fullständigt unika kallelse och därifrån skulle frälsningen komma. (Rom. 9:1-5. Joh. 4:22).
Första gången vi läser om Israel i Bibeln är i 1 Mos. 3:15. Ett historiskt och mycket tragiskt syndafall hade ägt rum och människan hade vänt Gud sin Skapare ryggen. Historiens största ”naturkatastrof” var ett faktum. Människan hade förlorat sin Gudomliga natur och sin förmåga att råda över, vårda och bevara den skapelse som hon var en del av och som Gud hade satt henne i som ett led i sin Skapelseplan. Konsekvenserna av syndafallet har sedan fortplantat sig i skapelsen genom historiens gång. Urartningen, degenerationen, som en pågående och destruktiv process var och är ett faktum.

Men Gud hade även en Frälsningsplan som han bestämt sig för att genomföra, för att upprätta människan och hela skapelsen till sitt ursprungliga tillstånd igen. Som ett led i den planen talade Gud i 1 Mos. 3:15 om landet Israel, som likt en kvinna skulle få vara med och föda Guds Son in i den här världen. Jesus Kristus, som skulle identifiera sig med och ta itu med syndafallets hela innebörd och alla dess konsekvenser. (Upp. 12:1.f. 2 Kor. 5:19-21). Israel, Jerusalem och det judiska folket skulle ha en avgörande plats och betydelse i Guds frälsningsplan. Gud talade med Abraham, Isak och Jakob om innehållet i sin plan och han reste upp profeter som samstämmigt talade och skrev om vad som skulle hända. Ifrån 1 Mos. 12:1 och sedan fram genom hela Gamla Testamentet är allt detta så väl dokumenterat, och i Nya Testamentet ser vi vad som sedan hände och vad som skall ske i framtiden och in i evigheten utifrån Israel.

Läs mer HÄR...

Inga kommentarer: