27 nov. 2016

Tidig söndagsmorgon i Odnes den 27 november

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen, och den här morgonen vaknar vi upp i Odnes tre timmars bilfärd nordväst om Moss, där vi bor. Vi har just nu en Bibelhelg på kåren i Odnes. Helgen startade i fredags kväll. På lördagen hade vi sång- och musikstund på ett köpcenter i Dokka. Därefter var det bibesltudium och möte. Och nu ska vi snart avsluta helgen med förmiddagsmöte på kåren i Odnes. Bilden till höger är från ett tidigare besök i Odnes. Vi hade inte lika mycket snö den här gången.

Veckan i övrigt da? Rut kom hem från Vadsö i Nordnorge i måndagskväll och sedan har vi haft några kontordagar innan det var dags att åka till Odnes på fredagseftermiddagen.

På lediga stunder har jag börjat förbereda Adventskalendern 2016. Det finns 25 verser i Första Petrusbrevets första kapitel. Det blir en vers per dag som ska "öppnas" från den 1-25 december.

Till varje vers blir det en liten "mini-andakt" att tänka vidare på under dagen. Om du vill kan du få ett mejll om dagen under adventstiden, så kan du läsa dagens vers med kommentar i din mobil var du än befinner dig under dagen. Läs mer om Adventskalendern 2016 HÄR.

Idag är det den första advent och adventstexterna belyser Jesu ankomst på olika sätt:
- Jesu rider in i Jerusalem
- Jesus föds i Betlehem
. Jesus skall komma tillbaka
Men den viktigaste adventen som kan hända idag är att Jesus får komma in i en människas hjärta. Det är den verkliga "adventen" (=ankomsten).
Idag läser vi: "Fröjda dig storligen, du Sions dotter! Höj jubelrop, du Jerusalems dotter! Se, din konung kommer till dig, rättfärdig och segerrik är han." (Sak 9:9 FB)

Ha en välsignad adventstid
Peter Baronowsky

26 nov. 2016

Han hittar 60 år gammalt kärleksbrev i plånbok på gatan...

Han hittar 60 år gammalt kärleksbrev i plånbok på gatan – när ägaren avslöjas brister alla ut i gråt 

Jag har läst många kärlekshistorier i mina dagar, men ingen är lika rörande som den här berättelsen om en främling som hittar ett 60 år gammalt kärleksbrev på gatan.


Sakta men säkert nystas mysteriet upp och historien må vara lite lång, men jag lovar dig att det är värt att läsa ända till slutet – för då sitter man bara med tårarna rinnande nerför kinderna....


Läs berättelsen HÄR.

24 nov. 2016

Jesus i Gamla Testamentet

I januari börjar vår nya bibelläsningssatsning UTMANINGEN 2017-18, där vi läser Gamla Testamentet på två år. Som en förberedelse för läsningen lägger vi ut ett antal artiklar om Gamla Testamentet. Förra veckans inlägg kan du läsa HÄR. Vill du veta mer om UTMANINGEN kan du läsa mer HÄR.
_________________________________________________________________________
PROFETIA
FÖRUTSÄGELSE
UPPFYLLELSE
kvinnans avkomma
Abrahams son
offras som Isak
Isaks son
Jakobs son
upphöjd som Josef
av Juda stam
Jag Är
påskalammet
benen ej krossade
vatten ur klippan
tabernaklet
syndabocken
kopparormen
en profet som Mose
Davids son
på Davids tron
återlösaren lever
kungars motstånd
Guds Son
Messias vrede
Människosonen
uppstår från döden
hånad av folket
händer genomborrade
kläder utlottade
bland bröderna igen
hedningar omvänds
benen ej krossade
falska vittnen
omskriven i boken
förrådd av vän
Messias bröllop
himmelsfärden
hatad utan orsak
iver för Guds hus
galla och ättika
ber för fienderna
förrädaren ersatt
på Guds högra sida
präst som Melkisedek
förkastad hörnsten
ett horn åt David
Guds vishet
brudgummen
född av jungfru
tjänst i Galileen
född till evig kung
kraft och vishet
ska döda Antikrist
sökt av hednafolken
en dyrbar hörnsten
helar blinda och döva
Gud blir sedd
Herrens tjänare
alla knän ska böjas
Israels rättfärdighet
ljus för hednafolken
besegrar den starke
slagen och bespottad
förkastad
bär våra sjukdomar
dör för syndare
tyst inför domen
begravd hos rik
dör bland förbrytare
Återlösaren i Sion
smord med Anden
vredens vinpress
vår rättfärdighet
barnamord
det nya förbundet
herden
stenen som växte
Människosonen
kom efter 69 årsveckor
trolovad med Guds folk
flykten till Egypten
tre dagar i fiskens buk
född i Betlehem
stenen inför Josua
bygger templet
intåget i Jerusalem
såld för 30 silvermynt
krukmakaråkern
genomborrad
slagen, fåren skingras
budbäraren utsänd
renar templet
Elias återkomst

20 nov. 2016

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 20 november

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen och den här morgonen vaknar jag i min egen säng hemma på Jelöy.

Annars har det varit en del resande under veckan. Frelsesarmeen i det land där vi bor och verkar, består av Norge, Island och Färöarna och denna vecka består av besök till några av ytterpunkterna.

Större delen av veckan har vi varit i Keflavik på Island och just nu på söndagsmorgonen är Rut på väg till Vadsö i Nordnorge (inte så långt ifrån Murmansk i Ryssland).

Det handlar om långa resor. Det hade varit närmare att åka till Rom från vårt hem, än till Keflavik eller Vadsö.

Vi svenskar tycker normalt att Haparanda ligger långt norrut, men det är ju nästan bara halvvägs till Vadsö. Dessutom ligger Vadsö öster om Riga, där vi bodde en gång i tiden.

Men vi tar det i tur och ordning:
I tisdags kväll reste vi till Keflavik för att ha en kurs för gifta frälsningsofficerare under temat "Äktenskap och tjänst". Deltagarna kom från Island, Färöarna och Norge.

Gifta frälsningsofficerare lever under förhållanden som jag inte tror förekommer i något annat trossamfund på jorden. De kommer tillsammans som ledare för en kår (församling), där de bägge två är lika mycket ledare för kåren. Så det handlar om att fungera tillsammans och fördela arbetet på kåren, i hemmet och i familjen i övrigt.

Låter det omöjligt att klara av? Ja, det kanske det gör, men det är fantastiskt att dela ett arbete och en vision och att dagligen leva i den.

Ikväll talar Rut på kåren i Vadsö. Hinner du dit är du välkommen. Därefter ska Rut ha en del samtal innan hon får åka hem på måndag.
I övrigt, på lediga stunder (nätter), förbereder jag vår bibelläsningssatsning UTMANINGEN 2017-18. Det kommer att bli spännade. Många har redan anmält sig, men vi vill bli fler. Läs mer om UTMANINGEN här. (Och då du har läst kan du anmäla dig själv också)

Ha en välsignad vecka!
Peter Baronowsky

19 nov. 2016

Kristen humor: En religiöst dresserad häst

En man var vilse i öknen och irrade omkring i två veckor när han till slut såg ett hus för en missionär. Han kryper fram till huset och kollapsar vid dörren. Missionären hittar honom och ger honom vård. Mannen återfår hälsan om mår snart bättre men han frågar efter vägen till närmaste stad. På vägen ut får han syn på en häst. Han går tillbaka till missionären och frågar, ”Kan jag få låna din häst och lämna den tillbaka när jag når staden?” 

Missionären svarar, ”Visst, men det är en speciell sak med den där hästen. Du måste säga ’Tack Gud’ när den ska gå och ’Amen’ när den ska stanna”.
Utan särskild uppmärksamhet svarar mannen, ”Visst, okej”.

Han går fram till hästen och kliver upp och säger, ”Tack Gud” och hästen börjar gå. Han säger, ”Tack Gud, Tack Gud” och hästen börjar trava. Mannen är nöjd och säger, ”Tack Gud, Tack Gud, Tack Gud” och hästen galopperar iväg med en rasande fart. Snart ser han ett stup framför sig och gör allt för att få stopp på hästen. ”Ptroo, stopp, stanna!!!”

Tills slut minns han, ”Amen!!”

Hästen tvärstannar, bara fyra centimeter från stupet. Mannen lutar sig tillbaka, pustar ut, torkar svetten ut pannan och säger: ”Tack Gud!”

17 nov. 2016

Varför studera Gamla Testamentets historia?

Den 1 januari 2017 börjar vi vår bibelläsningssatsning Gamla Testamentet på två år. Vi kallar det för UTMANINGEN 2017-18. Vill du veta mer om UTMANINGEN kan du läsa HÄR

Som förberedelse inför bibelläsningen kommer jag att lägga ut några kapitel ur min bok Gamla Testamentet för den vanlige bibelläsaren. Här kommer den första delen.
/PB


Varför ska vi studera Gamla Testamentets Historia?

1. För att få översikt
Många bibelläsare har bara kunskap om enskilda händelser och detaljer i GT. Man kanske känner till några episoder i Moseböckerna, några berättelser om David, Salomo, Elias, Daniel och några utvalda verser från Psaltaren.

    Genom att ha en översikt över GT-historien och se sammanhangen mellan de enskilda delarna kommer kunskapen, förståelsen och behållningen av bibelläsningen att bli mycket större. Texter i GT som man tidigare inte fått någon behållning av, kan då man läser det i sitt sammanhang med resten av GT och i ett historiskt sammanhang få ett nytt innehåll och betydelse.


2. För att förstå Nya Testamentet
    Nya Testamentet bygger på Gamla Testamentet. Det finns i NT 296 direkta citat från GT. Dessutom finns det 613 hänvisningar till GT som inte är direkta citat, och dessa hänvisningar kommer från samtliga 39 böcker i GT.

    Delar av NT är svåra att förstå utan GT. NT kom inte till i ett historiskt vakuum, utan till ett folk i en tid med stark förankring i GT:s skrifter.

    Ord och begrepp i NT får ofta sin betydelse från GT. Utan GT skulle flera saker vara helt oförståeliga. Jesus står fram och säger: ” Han sade: "Tiden är fullbordad och Guds rike är nu här. Omvänd er och tro evangelium!" (Mark 1:15). Utan GT hade folket behövt fråga:
-Vad är Guds rike?
-Vart ska vi vända oss?
-Vad är evangeliet?

    Varje del i detta Jesu påstående får sitt innehåll och betydelse från GT:
    Guds rike. I Psalm 95-100 ser vi Gud som Kung. Genom hela GT vill Gud upprätta sitt kungarike i sitt folk. Folket misslyckas ständigt att hålla sin del av förbundet. Men en dag ska det ske. Guds rike ska bli verklighet. Profeterna ser fram till den dagen:
-Jes 8-11
-Joel 2-3
-Daniel 7:7+27
Med den bakgrunden kommer Jesus och säger att Guds rike är nära.

    Vänd om. Profeterna i GT talade ofta om att folket måste vända sig bort från avgudarna och vända sig till Gud:
-Jer 3:12
-Jer 31:18+

    Evangeliet=Glädjebudskapet får också sitt innehåll från profeterna Jes 61. Det kommer att innebära:
-förbinda dem som har ett förkrossat hjärta
-frihet för de fångna
-befrielse för de bundna
-ett nådens år från HERREN
Jesus citerar dessa ord från GT och säger om detta evangelium:  "I dag har detta skriftställe gått i uppfyllelse inför er som lyssnar” (Luk 4:21)


3. GT pekar fram mot Messias, Kristus
    Redan från GT:s första bok och sedan genom hela GT möter vi hoppet om att en frälsare ska komma. 

    I GT möter vi också många personer som på olika sätt är förebilder (typer) på Jesus: Isak, Josef, Moses, Josua, David, Jona och många fler.

    Genom GT får vi en djupare förståelse av Jesus och av betydelsen av hans offer för oss.


4. GT är Guds ord till oss

a. GT säger om sig själv att det är Guds ord.
3.808 gånger i GT finner vi uttryck som ”Så säger Herren…”  eller ”Detta är ordet från Herrens mun…”

b. NT ser på GT som Guds ord
- 2 Tim 3:16 Hela Skriften (=GT) är utandad av Gud
- 2 Pet 1:19+ Skrivet av människor ledda av den helige Ande
- Apg 3:21 Gud har förkunnat genom…
- Hebr 1:1 Gud har talat
- Hebr 3:7 Den Helige Ande säger

c. Jesus ser på GT som Guds ord
- Matt 5:18 Inte en prick i lagen förgå
- Mark 12:36 David har själv sagt genom den helige Ande
- Matt 22:31 Vad Gud har sagt till er


5. För att få andlig kunskap och vägledning
GT är inte skrivet för att vi ska få en ökad kunskap i judarnas historia, utan för att:
- vi ska få undervisning genom det. Rom 15:4
- tjäna som exempel och för att varna oss som har världens slut inpå oss. 1 Kor 10:11



Du kan ladda ned en schematisk översikt över Gamla Testamentet här:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1748524/GT%20historia%20oversikt%20PP.jpg

13 nov. 2016

Tidig söndagsmorgon i Flekkefjord

Veckorevy från min personlig utkikspunkt på livet


Så var det söndag igen och denna gång vaknar vi upp i Flekkefjord på det norska "Sörlandet". Vi ska snart gå ned till den avslutande gudstjänsten på vår bibelhelg.

Kåren i Flekkefjord är en av de kårer vi aldrig har besökt tidigare. Varken då vi bodde i Norge på 70-taler eller under denna omgång.
Här ser vi kåren både utvändigt och invändigt. 

Till dagens avslutningsmöte är även angränsande kårer inbjudna.

Under den gångna veckan har vi också haft ett sammanträde med arbetsgruppen "Åndelig vekst". Du kan läsa mer om den verksamheten HÄR.

Just nu planerar vi i gruppen för en vecka i januari med fokus på Frälsningsarméns internationella tema för 2017: Mobilisering!

Temauken kommer att infalla den 8-15 januari 2017. Här nedan kan du se en presentation av temat på engelska. Mer information kommer efterhand.

Men just nu är det söndagsmorgon och snart dags att gå ned till gudstjänsten på Frälsningsarmén i Flekkefjord. Efter det är vi på väg hem till Moss och en ny arbetsvecka. För vår del kommer vi att åka till Island och ha en officerskurs för gifta par med temat "Äktenskap och tjänst".

Jag önskar dig en välsignad vecka
Peter Baronowsky

  

12 nov. 2016

Vem tror på bönesvar?

En ateistisk affärsman beslutade att bygga ett diskotek mittemot en kyrka. Kyrkan tyckte inte alls om detta och församlingen bad dagligen mot diskoteket.
En dag slog en våldsam blixt ner i diskoteket och det var nedbränt innan bygget var klart.

Affärsmannen stämde då kyrkan på grund av att deras böner orsakade att hans diskotekverksamhet lades ner.

I sitt svar till domstolen, förnekade kyrkans medlemmar att deras böner skulle ha orsakat att diskoteket brann ner.

Detta mål gick ända till Högsta domstolen, och domaren kommenterade: "Jag vet inte hur jag ska döma i det här fallet. Vi har en ateist som tror på bönens kraft och vi har en hel kyrka som inte gör det." 


(Från www.apg29.nu)

10 nov. 2016

DETTA MÅSTE DU LÄSA!



Jag håller just på att läsa en profetisk bok av Rick Joyner, Mobilizing the Army of God. Han skriver med utgångspunkt från Uppenbarelseboken om att vara kristen i den sista tiden. Rick Joyner framhåller att man har använt mycket energi för att försöka förstå hur, var och när vilddjurets märke ska fästas på människokroppen. Men det kanske inte alls handlar om ett fysiskt märke utan mer om en tillhörighet, på samma sätt som Gud märker oss med ett sigill (märke).

Rick Joyner skriver:
Skada inte jorden eller havet eller träden, förrän vi har satt sigill på vår Guds tjänare, på deras pannor” (Upp 7:3). 

Det kommer att råda ett relativt lugn till dess Herren har satt sitt sigill på sina tjänare/slavar. Vi undgår att bli märkta med vilddjurets märke genom att vara märkta med Guds sigill som hans tjänare. Satan kan inte sätta sitt märke på dem som är märkta med Guds sigill.

Hur blir vi märkta som tjänare? Först och främst måste vi förstå att inte alla troende är tjänare. Många som gör anspråk på förlösningen genom Kristi blod fortsätter att leva sina liv för sig själva. En tjänare är en Kristi slav. En slav har inget som är hans eget - det gäller tid, pengar, resurser och till och med vår familj. Vi blir tjänare då vi har givit allt till Honom utan att hålla något tillbaka.

Vi har blivit köpta med ett pris och vi är inte längre våra egna. Det enda sättet att inte ta på sig vilddjurets märke och tillhöra djävulen är att vara Herrens. Inte en enda kommer att kunna tas ur Guds hand. Pengar har alltid haft makt att avslöja vem vi verkligen tillber. Det är kännetecknande att vilddjuret är en ekonomisk makt, och till slut i ekonomins tidsålder är det ekonomin som avgör vem vi verkligen tillhör. Hur vi hanterar våra pengar och allt det som anförtrotts oss att förvalta kommer att bli viktigare och viktigare.

En avgud var inte bara något som hedningarna tillbad, men det representerar vad de verkligen litade på. Pengar har en förmåga att avslöja vem vi verkligen sätter vår lit till, och vem vi verkligen tjänar – världen, djävulen, oss själva eller Herren. Vi måste använda de kommande dagarna av relativ fred för att få ordning på våra förhållanden på alla sätt. Men framför allt måste vi lära oss att sätta vår tillit till Gud och bara till Honom i varje del av vårt liv. Det kommer att komma en tid på jorden då sanna kristna inte kommer att tillåtas att köpa, sälja eller bedriva handel. Nu är det tid för oss att lära känna Herren som källan för vår försörjning. Som psalmisten uttrycker det: ”Därför skall alla fromma be till dig medan du är att finna. Om än stora vattenfloder kommer skall de inte nå dem” (Psalm 32:6).

Lösningen är inte att alla kristna ska isolera sig från världen och försöka bygga självförsörjande samhällen. I de kommande tiderna kommer vi inte att kunna lita på vår egen förmåga. Självtillräcklighet kan vara lika mycket en avgud som många andra källor som vi kan sätta vår lit till. 

Vi måste lita på Herren som vår källa och behålla vår tillit till Honom. Han kan komma att leda några att bygga självförsörjande samhällen, men om vi börjar lägga vår förtröstan i dem kommer vi ändå att falla. Nyckeln till vår överlevnad i den kommande tiden är att vara tjänare. Varje Herre är pliktig att svara för slavarnas försörjning, och vi har den mest pålitlige Herre som finns. Han kommer att ta hans om de sina.

Att vara en Herrens tjänare är att bli hans slav, men det för också med sig den största frihet vi någonsin kan uppleva i denna världen. Vi är kallade att vara döda för denna världen och då vi verkligen är döda för denna världen finns det ingenting världen kan göra oss. Det är omöjligt för den som är död att frukta, att bli förödmjukad eller att känna saknad för att han förlorar några av hans ägodelar. Om vi tillåter fruktan för att förlora våra ägodelar eller vår position att kontrollera oss, är det en indikation på att vi fortfarande har avgudar i vårt hjärta. Vi är kallade att vara döda för denna världen men levande i Kristus. Då vi har Honom så verkar denna världens skatter vara små och obetydliga.

Då Kristus är vårt liv, vår förtröstan och vårt hjärtas längtan, så kan han anförtro oss värdsliga ägodelar och positioner. Men om Han inte får vara vårt liv, vår förtröstan och vårt hjärtas längtan, kommer våra ägodelar och positioner oundvikligen att regera över oss. Vad som än regerar över oss är vår herre. Vi är på väg in i en tid då Jesu herradöme måste vara mer än en doktrin – det måste vara en djup och förblivande realitet i våra liv. (sid.27-40)

Översättning till svenska: Peter Baronowsky