25 sep. 2008

Trons kraft

Söndagens tema den 28 september handlar om tro. I episteltextens från Hebreerbrevet 11:29-33 möter vi trons hjältar. Där kan vi läsa om Gideon, Barak, Simson och Jefta. Även skökan Rachav finns med i uppräkningen av trons hjältar.

Trons hjältar beskrivs med orden: ”Genom sin tro kunde de besegra kungariken, utöva rättfärdighet och få löften uppfyllda. De kunde täppa till lejonens gap, släcka rasande eld och undkomma svärdets egg.”

Då vi läser om allt som trons hjältar kunde åstadkomma med sin tro så kan det kännas som om vår egen tro är futtig. Vad åstadkommer jag med min tro? Vi sjunger ibland ”Giv mig mera tro” och hoppas att vi någon gång ska kunna nå upp till den trosnivå som vi kan läsa om i Bibeln.

Hur mycket tro behöver vi egentligen? Jesus svarar på den frågan att vi inte behöver så mycket tro. Vi måste bara vårda och använda den tro vi har. Jesus säger att världens minsta tro (=senapskornet som är det minsta fröet) är tillräckligt för att flytta berg (Matt 17:20).

Vi blir ofta så fixerade på storleken av vår tro. Men det viktigaste är inte hur mycket vi tror, utan vad vi tror på.

Det är viktigare att ha en liten tro på något man kan lita på än att ha en stor tro på det som är opålitligt.

Det avgörande är alltså inte mängden av tro utan vem du tror på. Tron får inte bli en prestation. Den får inte bli en börda som du ska bära.

Det var aldrig tänkt att du skulle bära tron. Det var meningen att tron skulle bära dig.

Men Gud vill att du ska växa i tron. Att växa är inte heller en prestation. Barn kan inte spänna sig för att försöka växa. Växten kommer helt av sig själv om vi bara stoppar in lite mat och sover lite då och då. Växten sker automatiskt.

Vad är det då som gör att tron växer? Jag tror att det framför allt är tre saker som gör att tron växer.
1.Då vi läser Guds ord växer vi. Bibeln säger att tron kommer av predikan, predikan i kraft av Kristi ord. Rom 10:17.
2.Då vi lär känna Jesus mer och mer växer vår tro. En del människor tror vi mindre och mindre på ju mer vi lär känna dem. Med Jesus är det tvärtom. Han är tillförlitlig. Tron växer i gemenskapen med honom.
3.Då vi ser vad Gud gör växer tron. Då vi ser skapelsen, då vi får bönesvar, då vi ser under ske. Då växer vår tro.

Bibeln säger att alla människor har ett mått av tro (Rom 12:3). Vi har alla fått möjligheten och förmågan att tro. Då vi använder vår tro, även om den är liten som ett senapskorn, kan Gud använda vår tro och tilltro till honom för att förändra förhållanden.

Den som tycker om rebusar kan kanske säga: TRO = RO bakom ett kors.

Det viktigaste är vem du tror på. Jesus säger i avskedstalet till sina lärjungar: ”Känn ingen oro. Tro på Gud, och tro på mig” (Joh 14:1)
________________________________Bloggpredikan söndagen den 28 september 2008-09-25
Tema: Trons kraft
GT Joj 2:1-15
Episteltext (text från breven) Heb 11:29-33
NT Mark 2:1-12

peppebaron

Inga kommentarer: