11 dec. 2008

Norska Frälsningsarmén mister bidrag för sin syn på homosexualitet

Dagen skriver:
"Frälsningsarméns ungdomsförbund i Norge förlorar sitt statsbidrag. Orsaken är samfundets inställning till homosexualitet och sammanboende.
Homosexuella och personer som bor tillsammans utan att vara gifta tillåts inte bli frälsningssoldater. Och om man inte får bli soldat, kan man inte heller få ledaruppdrag. För att få statsbidrag måste barn- och ungdomsorganisationer ge alla medlemmar samma möjligheter, resonerar de beslutande politikerna. I fjol fick ungdomsförbundet inom Frälsningsarmén 1,2 miljoner norska kronor i bidrag."

Elisabeth Sandlund skriver i sin ledarblogg i Dagen under rubriken En sorglig Norgehistoria: "Att känslorna är upprörda i kristna kretsar i Norge är lätt att förstå. Beslutet bör vara ett memento även i Sverige. Det går an att tala varmt om religionsfrihet. Men när religionen får praktiska konsekvenser som går på tvärs emot det som för tillfället är det normlösa samhällets norm blir det en helt annan sak. Så är det redan i vårt grannland. Och så kan det bli även hos oss. Fortare än vi anar."

Beslutet har kommenterats ingående i norska medier. I både norsk radio och norska dagstidningar:
"Kristelig Folkepartis May Helen Molvær Grimstad reagerer sterkt på avslaget.
– Jeg synes dette er veldig overraskende. Det kan ikke være slik at vi politikere skal sensurere ulike organisasjoner hvis vi er uenige i hva de står for, sier hun.
Frelsesarmeens Ungdom vil ikke uttale seg i saken før den har sett nærmere på brevet fra departementet. Men organisasjonen gjør det klart at den vil gjøre det den kan for å hindre at barne- og ungdomsarbeidet blir rammet. "
Vårt Land.

"Jeg støtter ikke Fordelingsutvalgets avgjørelse i denne saken, sier Ole Henrik Grønn om at Frelsesarmeens Ungdom mister statsstøtten på grunn av organisasjonens syn på homofile og samboende.
Den forhenværende KrF-eren som tidligere i år gikk til Arbeiderpartiet på grunn av homostrid i lokalpartiet støtter Frelsesarmeen.
- Jeg er uenig med Frelsesarmeen i deres syn på homofile, men å frata dem statsstøtten er jeg ikke enig i, sier Ole Henrik Grønn til DagenMagazinet.
Når DagenMagazinet ringte ham i morgentimene i dag hadde ha ikke hørt om avgjørelsen. - Jeg er overrasket over dette vedtaket som er i gjort i Fordelingsutvalget, sier Grønn. Grønn sitter nå som kontaktperson i Skeiv Ungdom i Østfold. Han sitter også i landsstyret.
- Selv går jeg ikke av veien for å støtte Frelsesarmeens arbeid. Førstkommende lørdag skal jeg ut sammen med ordføreren (Ap-ordfører i Sarpsborg Jan Engsmyr. red. anm.) for å stå ved Frelsesarmeens julegryte, sier Grønn som skryter av arbeidet Frelsesarmeen gjør for de svakeste i samfunnet. Grønn mener også at samfunnet må ha toleranse overfor troende som har et annet syn på homofili.
Dagenmagazinet>>

Även flera bloggare tar ställning för Frälsningsarméns ställningstagande:
"Jag säger bara: Gud välsigna Norska Frälsningsarmén som står upp för de kristna värderingarna! Herren ska bistå dem med pengar på ett annat sätt. Han blir nämligen inte någon skyldig! " apg29.se>>

Många höjer sin röst för att försvara Frälsningsarméns rätt att själv utforma sin ideologi. Elisabeth Sandlund skriver att det norska beslutet förebådar den framtida utvecklingen i Sverige. Men den utvecklingen är redan här. Socialstyrelsen i Sverige delar inte ut statsbidrag till Frälsningsarméns omfattande arbete bland missbrukare och ungdom i Sverige i dag, även om andra organiationer med samma slags verksamhet får bidrag. Orsaken är inte Frälsningsarméns etiska ställningstaganden, utan sättet som Frälsningarmén är organisarad på.

Det borde vara rimligare att betala ut bidrag i förhållande till de samhällsnyttiga insatsterna, i stället för att dela ut bidrag i förhållande till ideologin.

Och ändå hävdar staten att man inte vill använda statsbidragen för att styra organisationernas inre liv och lära. Annars är det väl bara i totalitära diktaturer som staten talar om för medborgarna och organisationerna vad de ska ha för värderingar.

Det hedrar Fräslningsarmén i Norge att man vågar stå för sina värderingar även om det skulle innebära minskade statliga anslag. En idéburen organisation får aldrig växa dit pengarna finns att få. Då upphör den att vara idéburen.

peppebaron

1 kommentar:

Anonym sa...

"Det borde vara rimligare att betala ut bidrag i förhållande till de samhällsnyttiga insatsterna, i stället för att dela ut bidrag i förhållande till ideologin."

Absolut. Sen bör vi bekämpa förljugenheten att ""religiosfriheten" även ursäktar religösa organisationer att oärligt söka "driftsbidrag" - som i norge- där långt ifrån alla är välkommna :(

Sen när blev den skattebetalda religösa sekterismen en allmän plånboksangelägenhet?

Ponera att frikyrkoanhängare via sjukkassan skulle ha rätt moralisera och att fritt "tolka bibeln" om vilka som skulle vara berättigade till sjukersättning? Önskedröm?

Räcker det inte med Åke Green och Knutby..