27 dec. 2008

Israel slår tillbaka

Foto: Tsafrir Abayov/AP
Så kom då den väntade motoffensiven från Israels sida. Dagens Nyheter skriver:
"Så gott som alla Hamas myndighetskontor och baser förstördes eller träffades av den första omgången israeliska attackmissiler, som avfyrades från 100 F 16-plan klockan elva på förmiddagen mot omkring 150 mål. En av de raserade byggnaderna är den palestinska regeringsbyggnaden i Gaza stad. Det tidigare militärhögkvarteret på stranden i Gaza förstördes också, liksom förläggningar i Khan Yunes och Deir al-Balah, samt polishögkvarteret i Gaza, där de flesta offren noterades. "

Det är naturligtvis djupt tragiskt att det har gått så här långt. Många går ut och fördömer starkt Israels attack. Ung vänster skriver:
"Medan de flesta firar julen med nära och kära, har Israel inlett en militär offensiv mot befolkningen i det utsvultna Gaza. Brödet är slut och detsamma gäller vatten, bränsle och andra förnödenheter. Istället för humanitär hjälp mottar civilbefolkning israeliska bomber sanktionerade av omvärldens dova tystnad. Antalet döda och skadade stiger hela tiden.Israel passade helt enkelt på när den sex månader långa vapenvilan tagit slut. Det är viktigt att nämna att Hamas ställs sig bakom en ny vapenvila för att få stopp på mördandet. Svaret från den israeliska sidan har varit fler bomber."

Men många bloggare uttrycker förståelse för att en stat som dagligen utsätts för attacker av granater och missiler mot civilbefolkning måste försvara sina medborgare. En bloggare skriver under rublirkan "Får judar försvara sig?":
"Sedan Intifada II, du minns då Arafat sa nej till att gå från ett Palestina med 0% till 95% av vad han pekade på, har det inte varit annat än otyg för palestinaaraberna. Efter två års massmord från araberna mot judarna, tvingades dessa att gå in i Judeen/Samarien igen, de tvingades börja bygga en Säkerhetsmur - ingetdera ville de, men de tvingades till av de mordlystna araberna och deras ledare, som i 80 år har ägnat sig åt hatpropaganda mot judarna och sedermera mot Israel. Den är minst lika massiv idag som tidigare, trots att Arafat alla gånger lovade att stoppa det, trots att Abbas skrev under på att det skulle stoppas, trots Annapolis där kravet förstärktes.
Sedan Intifada II började har mer än 10.000 raketer och granater skjutits från de muslimska terroristerna i Gaza mot den judiska civilbefolkningen. Världen har varit lika tyst om det som de var när Jordanien ockuperade judarnas huvudstad Jerusalem 1948. Hur många ton med medicin, godis, och det mesta annat, har Israel sänt till Gaza?
Läs här. Inte en kotte har tackat dem. Inte FN, inte EU, inte ens Bildt"


Målet för attacken ser ut att vara de militära anläggningarna och polisstationer i Gaza. Bloggen "Fred i Israel" skriver under rubliken: "Hamas erkänner: 15 civila omkom. Resten var terrorister":
"Nu erkänner även Hamas till Reuters och AP att nästan alla av de döda (då ca. 140) vara Hamas-terrorister. Terrorgruppen påstår också att 15 ska ha varit civila, och då är sannolikt det verkliga antalet ännu lägre.
Hamas police spokesman Ehad Ghussein said about 140 Hamas security forces were killed (AP).
…along with at least 15 women and some children (Reuters).
Efter att under hela dagen ha smusslat med fakta, kunde inte heller TT undanhålla fakta längre. I ett
telegram fyllt med ord som “bombstorm” och “blodbad” skriver “nyhetsbyrån” motvilligt om vilka “offren” för det extremt precisa pin-point-ingreppet mot Hamas-baserna i Gaza egentligen var:
Majoriteten av offren verkar ha varit säkerhetspersonal knuten till Hamas [...]
I israeliska Netivot dödade Hamas en civil israel och skadade fem genom att skjuta raketer mot en
synagoga."

Även om jag beklagar händelseutvecklingen i Gaza, måste jag fråga mig och alla som kritiserar Israels handlande. Vad hade Israel kunna göra i stället? Hade de verkligen något val efter att ha beskjutits med tusentals missiler?

peppebaron

SvD SvD SvD DN DN Dagen Dagen

7 kommentarer:

Anonym sa...

Israels anvar är att värna om israelers liv samma gäller hamas för palestiniers.
Skillnaden är bara att man är olika bra på det.

Anonym sa...

Inte mindre än 18.000 palestinska hus beräknas ha jämnats med marken sedan 1967 och ytterligare 22.000 står på "dödslistan" med rivningsorder. För palestinier är det i praktiken omöjligt att få bygglov i israeliskt administrerade områden. Vad är ditt försvar till det? Och att man hindrar hjälp till folk som behöver vård. Det man gör nu är att man utrotar palestinier som Tyskland under kriget.

Anonym sa...

Svar till Anonym. Ett grundproblem är ju att Hamas inte vill sluta fred.

Anonym sa...

Israel är bara ett nazistiskt mördarland.

Anonym sa...

Hamas, Islamska Jihad, Hizballah, och alla andra fundamentala muslimska grupper är Nazister.

Det är därför Hitler jobbade ihop med dom fundamentala muslimerna, för dom har samma mål- utrota judarna.

Får araber, muslimer, kristna, buddhister, mormoner, judar, eller you name it, bo i Israel? Svar: JA!
Ingen nazism alltså i Israel.

Får Judar bo i Gaza eller Västbanken? Svar: NEJ!
Gaza och Västbanken är alltså lika med nazism och dom fundamentala muslimska krafterna som vill och stoppar judarna och dödar dom vid första möjliga tillfälle är nazistiska mördare.

Men logik vill inte många använda i sitt tänkande, utan dom kör med känsla utan tanke.

Anonym sa...

Det enda som är viktigt är att vilja ha försoning. Vill Hamas det? Om inte kanske detta är nödvändigt för att komma frammåt. Det är en katastrof för alla som drabbas, men jag tror att Jesus kan lägga en grund för försoning mellan Israeler och Palestinier. Inte hatpropaganda. Det är inte fina papper som man skriver på som är vägen frammåt, även om det är nödvändigt, utan enskilda hjärtans försoning.

Anonym sa...

Ur ett rent politiskt och sett till människosyn perspektiv,ställer jag frågan vad är skillnaden på Nazityskland och Israel? Verkar dessutom som många judar njuter av alla mord som drabbat ett fattigt land.

Inte undra på att judendomen är så impopulär. Vad skulle stackars koncentrationsläger offren tycka om dom visste att deras barn och barn barn skulle utsätta andra människor för betydligt värre saker än dom själva gått genom.

Dom största krigsherrarna genom tiderna har alltid skonat kvinnor och barn. Israels strategi är motsatsen. Dessa krigsherrar var till skillnad från Hitler och israeliter männsikor dock.
Christer J