21 dec. 2008

Urvalet är opinionsbildande

Även att bara presentera fakta är opinionsbildande. De fakta jag väljer att redovisa är ett sätt att påverka. Så är det i TV:s nyheter. De internationella nyheter vi får i Sverige är normalt mycket vänsterpräglade. Det beror på att journalistkåren som helhet är mer vänster- än högerinriktad. Ser man bevakningen av samma nyheter i andra länders media kan bilden ofta vara helt annorlunda. Den del av sanningen jag väljer att presentera är opinionsbildande.

Detsamma sker på den här hemsidan, rupeba.se. Vi tror inte att vi är opartiska. Vårt mål är att påverka. Vårt mål är att vara opinionsbildare. Vårt mål är att påverka i en viss riktning. Många av de artiklar som publiceras har vi inte skrivit själva. Vi referar till nyheter i tidningar, andra bloggar och andra media. Urvalet av de artiklar vi publicerar gör vi för att vi inte är opartiska. rupeba.se bygger på en ideologi eller snarare en teologi. Den ideologi vi representerar är klassisk väckelsekristendom sådan den definieras i Lausannedeklarationen. rupeba.se är inte en värdeneutral hemsida.

Skillnaden mellan rupeba.se och SVT är att vi talar om att vi inte är opartiska, medan SVT ger sig ut för att vara opartiska.

Vad som vick mig att reflektera i den här riktningen var en artikel i Dagen. Artikeln innehåller fyra vittnesbörd om dopupplevelser. Dagen presenterar dem på följande sätt:
"Bertil som är enbart troendeöpt, Maria som endast är barndöpt, Enoch som är barndöpt men bestämde sig för låta sig troendöpas och Alma-Lena som gjorde detsamma - men ångrade sig efteråt."

Det intressanta är urvalet. Om artikeln hade skrivits för tjugo år sedan hade det förmodligen varit fyra vittnesbörd om hur mycket troendedopet hade betytt för var och en. I stället så är det hälften av de intervjuade som känner sig mer bekväma med barndopet, varav en som närmast ångrar att den lät sig döpas igen som vuxen. Det är inte så att det är något fel med något av vittnesbörden. Det är bara det att i urvalet vill Dagen förmedla en åsikt. Åsikten man försiktigt försöker säga är: "Det är acceptabelt att "bara" vara barndöpt. Det kan till och med vara negativt att med grupptryck förmå människor att troendedöpa sig."

Det är en intressant svängning i det budskap man vill framföra om man jämför hur det var för tjugo år sedan. Som sagt: urvalet är opinionsbildande.

peppebaron

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag ser det mest som en naturlig följd av en förändring tidning. Dagen ägdes förr endast av pingströrelsen, så är inte fallet idag utan nu räknas den som allkristen.
I övrigt har jag kommenterat vikten av att lyssna till olika perspektiv på min blogg, kanske kan det ytterligare förklara vårt tänk kring denna artikel och andra.
/Carl-Henric Jaktlund, reporter Dagen.
http://www.dagen.se/blogg/jaktlund/2008/12/att-vidga-perspektivet-kunskapen-och-forstaelsen