23 sep. 2010

rupebas morgonkoll - 23 september

"Fred är ett sät att leva"
Sändaren.  "Två dagar efter det att Sverigedemokraterna valts in i Sveriges riksdag lägger kyrkorna i Sverige fram ett fredsprogram där de gemensamt säger att ”vi vänder oss mot att strukturell, diskriminering, förtryck av minoriteter, rasism och segregation inte motarbetas tillräckligt.” Kyrkorna vill i stället ha en rättvisare fördelning av samhällets resurser och utbildning i ickevåld och konflikthantering på alla nivåer i skolan.
Sändaren. 
Det är första gången som kyrkorna i Sverige lägger  fram ett gemensamt dokument om vad de vill göra för att bygga och sprida fred. Programmet har utarbetats inom ramen för Sveriges kristna råd och presenterar både en grundläggande ekumenisk fredsteologi och ett antal praktiska förslag och synpunkter i aktuella frågor."
Läs också i Kyrkans Tidning


Sverigedemokraterna vill ha bort frikyrkan
Magnus Hagevi skriver i Dagen:

"I samband med höstens val har Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen. Även på lokal nivå har partiets positioner stärkts i landets kommunfullmäktige. Sverigedemokraternas framgångar bemöts av avståndstaganden och kritik av partiet. Dessa negativa tongångar bottnar i partiets fientlighet mot invandrare generellt och muslimer speciellt. Det som sällan framkommer är att Sverigedemokraterna överlag har en negativ attityd mot religiösa avvikare, till exempel frikyrkliga. Som ett led i detta vill partiet återinföra statskyrkan."

Inga kommentarer: